Luxushotel lesz a pisai ferdetoronyból?

Luxushotel lesz a pisai ferdetoronyból?

Egy felháborodott szakértő szivárogtatta ki a Telegraph Travel számára annak a tervnek a részleteit, amely szerint luxusszállodává alakítanák a pisai ferde tornyot, és ami miatt az olasz hatóságok máris az ellenzők támadásaival néznek szembe.

A pisai ferde toronyFotó: Northfoto

A torony dőlésszöge után a 3,99 fok címet kapó projekt célja, hogy majdan a lakosztályok extrém magas, 20 000 eurós (azaz 6 millió forintos) éjszakánkénti árából extra bevételeket produkáljanak a létesítmény megóvására.

Minden emelet egy lakosztály lenne, amelyeket híres reneszánsz művészekről, Michelangelóról, Leonardóról, Raffaellóról, Botticelliről és Tizianóról neveznének el. A hatodik szint a kilátóterasszal pedig Galileo-lakosztály néven kerülne a világ legdrágább szállodai lakosztályai közé éjszakénkénti 50 000 eurós árával.

Mivel a közel-keleti látogatók egyre fontosabb turisztikai célközönség-szegmens, az épületet már dubaji befektetők figyelmébe is ajánlották, kikötve, hogy szerződésben meghatározott arányban kell majd a bevételeket a torony állagmegóvására és más pisai emlékek fenntartására költeni.

A fürdőszobák kilalakítása kényes kérdés, mert a toronyban jelenleg nincs vezetékhálózat, a szobák étellel és itallal való ellátásáról viszont tárgyalásokat kezdenének a környékbeli éttermekkel. Egy helyi asztalos cég felajánlotta, hogy elkészíti a szobák egyedi, a dőlésszöget figyelembe vevő bútorozását.

Nem rekesztenék ki teljesen azokat, akik nem a szálloda lakói – a tervek szerint a ferde tornyot a „mezei" turisták naponta egy kétórás intervallumban látogathatnák a csigalépcső igénybevételével, míg a lakosztályokat takarítják.

Olaszországban korábban is volt példa a történelmi emlékek fenntartási gondjainak sajátos megoldására. A római Trevi-kút restaurálását tavaly a Fendi divatház segítette, míg a Bulgari 1,7 millió eurót adományozott a Spanyol-lépcső karbantartására. A hatóságok legutóbbi ötlete azonban egybehangzó felháborodást váltott ki.

Na jó, nem.

A fenti hír mindössze a Telegraph áprilisi tréfája, aminek majdnem bedőlt a Travelo is - de közel-keleti befektetők említése esetén az ember már szinte bármit elhisz! Legyenek résen a mai napon a szállodai hírek világában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek