Újranyitották a polgárháború miatt hat éve bezárt Szíriai Nemzeti Múzeumot

Több mint hat év után újra megnyílt Damaszkuszban a Szíriai Nemzeti Múzeum, a vasárnapi ceremónián állami vezetők, külföldi régészek és restaurátorok is részt vettek. Az intézményt akkor zárták be és ürítették ki, amikor az országban dúló polgárháború elérte a fővárost. A szíriai vezetők a múzeum újranyitásával a normális élet visszatérését ünnepelték. A múzeumban kiállított műkincsek között találhatók 2. századi falfestmények Dura-Európosz kelet-szíriai sivatagi romvárosból, textilek a közép-szíriai Palmürából és a győzelem görög istennőjének, Nikének a szobra az ország déli részéből.

Az országot 2011 óta sújtó fegyveres konfliktust megszenvedte az ország gazdag kulturális öröksége is. A hatóságok bezárták a múzeumokat és biztonságba helyeztek több mint 300 ezer műkincset, ám az Iszlám Állam terrorszervezet több régészeti helyszínt elpusztított, rengetek antik tárgy fosztogatók birtokába került.

Palmüra 2010-benForrás: Bernard Gagnon / Wikipedia

Mahmud Hammud, az ország múzeumait és régészetét irányító hatóság vezetője elmondta, hogy a háború kitörése óta több mint 9 ezer műkincset állítottak helyre, ám több százezer értékes régi tárgyat és szobrot csempésztek külföldre. A látogatók az újranyílt múzeumban megnézhetik, ahogy az Iszlám Államtól visszafoglalt Palmüra műkincseit restaurálják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek