Elsőként úszta át hosszában a La Manche csatornát egy brit férfi

Lewis Pugh brit extrémsportoló olyan célt tűzött ki maga elé, amit eddig még senki nem tudott teljesíteni. A 48 éves férfi 49 nap alatt, mintegy félmillió karcsapás eredményeként tette meg az 530 kilométeres távot Anglia délnyugati csücskétől Doverig, ezzel hosszában átúszva a La Manche csatornát. Dover városába, pontosabban a Shakespeare Beach partjára 2018. augusztus 29-én, szerdán érkezett meg. Ez az a strand ahonnan a legtöbb átúszási kísérletet kezdeni szokták.

La Manche csatorna, műholdas felvételForrás: Wikipédia

 július 12-én indult Long Swim vállalkozás meghirdetett célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a tengerek szennyezettségére és a túlzott lehalászásra. A vízből kiszállva Pugh azt mondta, hogy útközben néhány delfint és madarat, továbbá rengeteg medúzát látott, de halat szinte semennyit, "annyira lehalászták a Nagy-Britannia körüli vizeket".

A brit hosszútáv úszó 2004-ben Norvégiában. Ekkor a hideg vízben úszás rekordját akarta megdönteni.Forrás: AFP/Terje Eggum

A La Manche csatornát sokan ússzák át, de általában széltében. Legszűkebb pontján, az angliai Dover és a franciaországi Calais között, a távolság mindössze 32 kilométer. A jogász végzettségű Lewis Pugh már több extrém úszóteljesítménnyel is felhívta magára a figyelmet, a környezetvédelem nevében úszott például az Északi- és a Déli-sarkvidék jéghideg vizeiben, de Norvégia fjordjait sem hagyta ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek