Hamarosan kenuval is bejárható a Sió csatorna

Sőt, zsilipelés után még a Dunára is ki lehet majd jutni. Az új fejlesztéseknek köszönhetően ugyanis kajakkal és kenuval is végigevezhetjük a Sió 80 kilométeres szakaszát.

 A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 340 millió forintos támogatásával elkezdődhet a Tolna megyei önkormányzat vízi és kerékpáros turizmus fejlesztését célzó Sió-projektje - írja az MTI.

Mobilstégek és kajak bérlés

Ozora és Szekszárd között például tizenegy, kiszállóként használható mobil stéget helyeznek el, és hat pihenő épületet építenek. Az állomásokon lehet majd vízi járműveket és kerékpárokat bérelni; a megállókat Ozorán, Simontornyán, Pálfán, Sárszentlőrincen, Borjádon, Úzdon, Kölesden, Medinán, Harcon, Sióagárdon és Szekszárdon építik ki.

Ez egy 2009-es fotó a siófoki Sió-zsiliprőlFotó: Antissimo / Wikipedia

 A főépítész beszámolt arról is, hogy a projekt második részében kerékpárútvonalakat alakítanak ki a Sió mentén. Szekszárdtól Harcig öt kilométeren a forgalmas M6-os és M9-es szakaszokat elkerülő kerékpárút a Sió-töltésen épül meg. Harctól Simontornyáig a 6317-es úton jelölnek ki kerékpárutat, amely több szakaszon a Sió mentén halad.

Kiegészítik a Balaton-Duna bringás útszakaszt

Jelenleg Siófoktól Ádándig lehet eljutni kerékpárúton, a teljes Balaton-Duna útvonalhoz a Sió Fejér megyei szakaszán, illetve Felsőnyék és Ozora között kell pótolni a hiányzó szakaszokat. A Sió-projekt harmadik pályázatának keretében a Szekszárdi Kajak-kenu Sportegyesülettel közösen egy kerékpárokkal, kajakkal, kenuval, fitnesz-eszközökkel felszerelt turisztikai bázis épülne, a Sió szekszárdi szakaszánál; a második és harmadik ütem forrásigénye egyenként 250 millió forint.

Megszüntetik a Sió zátonyait

Az első ütem megvalósítása még idén elkezdődhet, a teljes projekt az Országos Vízügyi Főigazgatóság Sió-rendezési munkáival együtt, 2018-2020 között valósulhat meg. A 12 milliárd forint értékű, a KEHOP által támogatott vízügyi program részeként a Sió-mederben megszüntetik a zátonyokat és a feliszapolódást, amelyek gátolhatják a víz gyors folyását. A projekt tervezési szakaszban van, a munka jövőre kezdődhet el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek