A helyiek lebontották a turistaáradat ellen felállított kapukat Velencében

Alighogy felállították, néhány helyi tiltakozó lebontotta a sorompókat Velence több pontján, amelyet a május elsejéig tartó hosszú hétvégi turistaáradat ellen helyezett el a város polgármestere - írja cikkében az Independent.

A sorompókat a Calatrava híd közelében, a város bejáratánál állították fel szombaton reggel, amelyeken csak a helyiek és a Venezia Unica városkártyával rendelkezők mehetnek csak át. A turistákat a Szent Márk térre vezető fő útvonalról, a Lista di Spagnáról egy másik útvonalra terelik át. 

Mintegy 30 helyi aktivistából álló csoport azonban tiltakozásképpen lebontotta a kapukat vasárnap reggel a Piazzale Roma területén, miközben "Szabad Velencét" skandált. "Ez a mi városunk. Nem kérünk az ellenőrző pontokból, amelyeket a városba bejutás megnehezítésére állítottak fel. Nem a polgármesteré, nem a rendőrségé és nem is a turistáké ez a város. Velence már haldoklik. Azzal, hogy ezeket a kapukat felállítja a város vezetője, azt bizonyítja, hogy nem tudja kezelni a helyzetet" - fogalmazott Marco Baravalle, a tiltakozó demonstráció egyik vezetője a videóban, amely azóta bejárta a közösségi oldalakat is. A városi rendőrség vezetője tegnap azt nyilatkozta az Independent újságírójának, hogy a tiltakozók által elbontott kapukat visszaállítják, és amint elérik a kritikus látogatószámot, a kapukat bezárják. Az aktivisták pedig megígérték, nem adják fel, amint tudják, ismét elbontják a sorompókat.

Az egyik legzsúfoltabb turista célpont a Canal Grande környéke. Velence fordított „S" alakú fő csatornája két részre bontja a történelmi központot a Ponte della Libertà csomópont és a Bacino di San Marco közöttForrás: Shutterstock / Artush

A város régóta küzd a fenntartható turizmus megteremtéséért, és évek óta tart a vita arról, hogyan lehetne szabályozni a turistaáradatot. Legutóbbb például tizenkét aranyszabállyal rukkolt elő Velence városvezetése, hogy kordában tartsa a turizmust és könnyebbé tegye a helyiek életét. Tavaly nyáron naponta hatvanezer turista látogatott el az 55 ezres lélekszámú városba, amely évente a harminc milliós látogatói számot is eléri.

A mostani hétvégi kapubontó akciójával demonstráló civilszervezet vezetője szerint "Velence nem egy vidámpark, ahol forgókapun keresztül kellene beengedni az embereket. Mindenkinek joga van ehhez a szabad városhoz. Itt nem a turisták számának korlátozása, hanem a lakhatási politika és a gazdasági növekedés ösztönzése jelenthet megoldást: az eddig ellenőrizetlen vendéglátás rendbetétele és az infrastuktúra kibővítése. Mert nemcsak a lakhatási lehetőségek hiányoznak, de a velencei lakosok tiszteletben tartása is" - fogalmazott Marco Baravalle.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek