Velence új intézkedésekkel korlátozza a turisták számát

Velence új intézkedésekkel korlátozza a turisták számát

Nem ez az első eset, hogy arról adunk hírt: egy népszerű turistacélpont korlátozni kívánja a hozzá látogató turisták számát. Most Velence készül arra, hogy új szabályozással csökkentse a tömegeket, akik a főszezonban csak úgy hömpölyögnek a Szent Márk téren és környékén – írja a Condé Nast Traveler.

Fotó: Education Images / Getty Images Hungary

A klímaváltozás okozta nehézségek, a kiszáradó csatornák mellett a nem szűnő turistaáradat is egyre nehezíti, hogy Velence fennmaradjon. A város történelmi központjában csupán ötvenötezren élnek, a napi hatvanezer látogató viszont tesz arról, hogy a megélhetés költségei és az árak az egekbe szálljanak. Miután a közelmúltban többen is tüntettek „Turisták haza!" tartalmú táblákkal, a városvezetés beleegyezett, hogy korlátozza, hányan látogassák egyszerre a népszerű turistalátványosságokat, és arra ösztönözzék a turistákat, hogy a közismert óvárosi részen kívül más negyedeket is felkeressenek.

Most próbaképpen új intézkedéseket is bevezetnek. Dubrovnikkal ellentétben Velence nem fordítja vissza azokat a turistákat, akik úgymond létszámon felül érkeznek, inkább a város webhelyén és a közösségi médiában teszik közzé az aktuális látogatószámot, így tántorítva el a látogatókat attól, hogy a már amúgy is zsúfolt negyedeket keressék fel.

Elindítanak egy új PR-kampányt is, mely a külvárosok szépségére hívja fel a figyelmet, illetve kibővítik a tömegközlekedési napijegyek hatótávolságát a történelmi óvárostól messzebb eső részekre is. A megújuló turistatérképeken az eddig kevésbé látogatott negyedekben is feltüntetik majd a közhasznú információkat és a nyilvános vécék helyét, és a turistákra való tekintettel megnövelik az errefelé járőröző rendőrök számát.

Napi több látogató, mint ahány állandó lakos: ez Velence belvárosaFotó: Blom Uk / Getty Images Hungary

További fontos intézkedés, hogy Barcelonához hasonlóan itt is korlátozni fogják a szállások számát és befogadóképességét, így kevesebb turista szállhat majd meg Velence belvárosában, mint korábban. Ha mégis ide készül, elmondjuk, mit nézhet meg csupán egyetlen nap alatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek