Jó hír a szecesszió rajongóinak: Szabadka zsinagógája megújult

  Örülhetnek a szecesszió szerelmesei, mert hat év felújítást követően újraszentelték a szabadkai zsinagógát, mely így már látogatókat is fogad.

  A zsinagóga felújítása valójában már az 1970-es években megkezdődött, azonban nem ment zökkenőmentesen – írja a Lonely Planet News. Hosszabb időszakokban tétlenül hevert, hét éven keresztül pedig avantgárd színházként is üzemelt. 

  A zsinagóga teteje erősen emlékeztet az Iparművészeti Múzeumra - nem véletlenülForrás: Photononstop/Photononstop/Tibor Bognar

  A zsinagógát 1996 és 2000 között a világ száz leginkább veszélyben forgó műemléke egyikeként tartotta számon a World Monuments Watch, az Europa Nostra pedig 2014-ben a kontinens hét leginkább veszélyben lévő építészeti remekműve közé választotta.

  A zsinagóga impozáns belső tereForrás: Photononstop/Photononstop/Tibor Bognar

  Mivel a szabadkai zsidó közösség jelenleg igen kis számú, a március 26-án újraszentelt zsinagóga nem csak vallási szertartások színhelye lesz, de koncerteket is rendeznek majd itt. A turisták szabadon látogathatják. 

  A pompás épületet 1902-ben emelték, a magyar szecesszió impozáns példája, egyben Szabadka legrégebbi ilyen stílusú épülete.

  subotica szabadka szecesszió zsinagógaForrás: Shutterstock

   

  Komor Marcell és Jakad Dezső építészek jegyzik, Lechner Ödön, a stílus magyarországi nagymesterének munkatársai. A zsinagóga ablakait Róth Miksa készítette, de fellelhető benne Zsolnay kerámia is. A díszítés egyértelműen a magyar hagyományokat tükrözi: szegfűk, tulipánok és pávatollak láthatók szerte az épületen.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!