Szváziföld új nevet kapott, és nem könnyű megjegyezni

Megváltoztatta Szváziföld nevét III. Mswati király: a dél-afrikai országot innentől történelmi nevén, eSwatiniként kell majd megemlíteni.

Az abszolút monarchia feje a függetlenség ötvenedik évfordulójának, illetve ötvenedik születésnapjának alkalmából nevezte át országát.

Ez nem népmese: a több tízezer szűzlány azért gyűlik össze minden évben nádtáncot lejteni a palota előtt, hogy a király egyet új feleségnek választhasson közülükForrás: AFP/Mujahid Safodien

Mint az AP amerikai hírügynökség pénteken megjelent híréből kiderül, az uralkodó, III. Mswati emlékeztetett arra, hogy függetlensége elnyerését követően sok afrikai állam visszatért ősi nevéhez. "Mától kezdve senki se hívjon minket Szváziföldnek!" - tette hozzá.

A Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik közé ékelődő királyság újra történelmi nevét, az eSwatinit hordozza majd. Az uralkodó többször használta ezt az elnevezést a múltban a parlamenti ülések megnyitóján és más eseményekkor.

Egyelőre nem tudni, mennyibe fog kerülni az afrikai országnak neve megváltoztatása.
Svájcban többen megkönnyebbüléssel fogadták a hírt, mert az országok angol neveit (Switzerland - Svájc, Swaziland - Szváziföld) eddig sokan összetévesztették az online űrlapokon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek