"Pszichológiai kínzás"- nem bírták sokáig a hollandok a zenélő autóutat

A közlekedésbiztonság javítása érdekében szerelték fel a speciális aszfaltcsíkokat Friesland egyik községének egyik útjára, amelyen ha az autók az előírt, óránként legfeljebb 60 kilométeres sebességgel hajtanak át, kellemes dallamot ad ki magából. A település lakói azonban rövid időn belül az állandó és elviselhetetlen zajra kezdtek panaszkodni - írja a BBC.

Az egyik helyi lakos egyenesen "pszichológiai kínzásnak" nevezte a jelenséget, a másikuk hozzátette, az autók ezen a szakaszon most ahelyett, hogy lelassítanának, inkább még jobban elkezdik nyomni a gázt, hogy kiderítsék, vajon milyen, ha gyorsabb ritmusban szól a fríz himnusz néhány taktusa. Mert, hogy azt sikerült belekomponálni a betonba. A zenélő útszakaszt 80 ezer euróból alakították ki, múlt héten hétfőn adták át, a helyiek nyomására azonban a település önkormányzata egy nappal később kénytelen volt lezárni.

"Iszonyúan dühös vagyok, éjszaka egyszerűen nem lehet aludni a zajtól" - mondta az RTLNews riporterének Sijtze Jansma, aki családjával az út közelében lakik. Sietske Poepjes, a helyi, infrastruktúráért és a kulturális ügyekért felelős miniszter elmondta, hogy a zenélő aszfalt kialakítása mellett egy új festéket is tesztelni akartak az N357-es útszakaszon Leeuwarden városában, amely egyébként idén Európa egyik Kulturális Fővárosa is egyben. A fríz város korábban talán leginkább a Dominónapjáról volt leginkább ismert. A miniszterasszony hozzátette, a helyiek tiltakozása miatt valószínűleg más úton fognak kísérletezni ezekkel a zenélő aszfaltcsíkokkal.

A fríz tartomány egyik szóvivője elismerte, hogy bár a sebesség mérséklése volt a projektjük célja, maga is tapasztalta a helyszínen, hogy bizony a környék lakói számára mindez elviselhetetlen zajforrás lehet a mindennapokban.

Az ötlet egyébként hazánkban is megszületett, tavaly tavasszal írtunk arról, hogy a  kétszer 2 sávosra bővülő 67-es számú főút Kaposvár felé vezető részén egy speciális technológiájú akusztikus aszfaltot is kialakítanak. A gyémántvágóval mélyített barázdákra hajtva az autósok a Republic együttes A 67-es úton című dalát hallhatják. A formabontó aszfaltrész a tervek szerint 2019-re készül el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek