A turisták előtt restaurálják Michelangelo síremlékét

Nemzetközi adományozók jóvoltából restaurálták Michelangelo reneszánsz mester firenzei síremlékét. A Michelangelo nevében című projektet 12 országból több mint száz szponzor támogatta - írja az MTI a helyi média hírei alapján. A legutóbbi felújítást húsz éve végezték. Ezúttal tavaly szeptemberben kezdődött az adománygyűjtő kampány a szükségessé vált felújításhoz. A pénzgyűjtő akció gyorsan elérte a kitűzött százezer eurós (31 millió forintos) célt.

Az adakozók 80 százaléka amerikai állampolgár volt.

A Santa Croce (Szent Kereszt) templom Firenze történelmi központjábanForrás: Wikipedia / Gryffindor

Az adományozók nevét egy könyvben őrzik a bazilika archívumában. Az összegből a Santa Croce bazilikában található síremlék tisztítását és állapotfelmérését végezték el. De az adományból az 1966-os firenzei árvízben megrongálódott oltárképet is restaurálni tudják, ennek munkálatai őszre fejeződnek be. A Buonarroti oltárkép és síremlék Giorgio Vasari tervei nyomán készült. A síremléket Lionardo Buonarroti, Michelangelo örököse rendelte meg, aki megszervezte nagybátyja testének átcsempészését a római Santi Apostoli templomból a firenzei Santa Croce bazilikába. A carrarai márványból készült síremléket a festészet, a szobrászat és az építészet allegorikus női alakjai veszik körül.

A látogatókat nem tartják távol a restaurálás helyszínétől a munkálatok idején: a helyszínen dolgozó két szakember, Paola Rosa és Emanuela Peiretti ugyanis nem akart a turistáknak és érdeklődőknek csalódást okozni, ezért lehetővé teszik, hogy láthassák a munka különböző fázisait.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek