Áprilisban utazzon az óriás virágszőnyegek hazájába!

Mire vágyik inkább? Bulizni egy fergetegeset mindegy, kinek a születésnapján és milyen apropóból, vagy sétálni a tavaszi virágok között? Mert Hollandiában mindkettőt megteheti áprilisban, ráadásul a város remek múzeumain túl most egy Prince kiállítás is adja magát. Ha azonban nincs kedve ilyen messzire kiruccanni, látogasson el Szarvasra, ahol az arborétumban pótolhatja mindazt, amit a Keukenhofban kihagyott, és részt vehet a Mini Magyarország születésnapján is.

Amszterdam

Ha tavasz, akkor tulipán, ha pedig tulipán, akkor Hollandia. Mi most Amszterdamot szemeltük ki a tavaszi kiruccanáshoz, mert ebben a hónapban a legváltozatosabb élményekben lehet itt része a látogatóknak. Tudta például, hogy Amszterdam Európa „farmer-fővárosa"?

Narancsba borulnak a... nem a pálmafák, hanem az amszterdami utcákForrás: Flickr.com

A két legnagyobb durranás áprilisban errefelé a tulipánok és a Király Születésnapja, melyet április 27-én tartanak. Utóbbit 2014 óta ünneplik ezen a napon, előtte Juliana királynő születésnapját ünnepelték (értelemszerűen a „Királynő Születésnapja" elnevezéssel) április 30-án, ő azonban 2013-ban lemondott fia, Willem-Alexander javára a trónról. A névcserét leszámítva marad a szokásos ügymenet, ami jelen esetben a világ egyik legnagyobb szabadtéri buliját jelenti, és ahol a helyiek közül mindenki narancssárgába (a nemzeti színbe) öltözik. Ezen a napon a turisták száma a város lakosságának duplája: várhatóan nyolcszázezer külföldi hömpölyög majd az utcákon. A legnagyobb tömegre a Dam téren és a Museumplein környékén kell számítani.

Az ünneplés már az előző este megkezdődik, ez a Király Estéje (Konigsnacht). Amszterdamban 27-én a legnagyobb látványosság az utcai vásárok lesznek: a városban mindenütt standok szegélyezik majd az utcákat, ahol az ételen-italon túl, a ruhákon át az elektronikai cikkekig mindent árulnak majd. Az alku kötelező és szórakoztató eleme a vásárlásnak. Ilyenkor mindenki mindent árul, ugyanis az ezen a napon eladott termékek adómentesen cserélhetnek gazdát. Mivel a standok reggel hatkor nyitnak, az igazán jó vételért korán kell kelni, de ha csak nézelődni akar, este 8-ig bármikor mehet. A város legtöbb üzlete viszont zárva tart.

Az ünnep részét képezik még a party hajók, utcai koncertek és spontán előadások. A tömegközlekedés ilyenkor leáll, úgyhogy gyalogtúrára számítson. Összesen öt táncparkettet is berendeznek, ezek mindegyike a külvárosokban van: ezek a Kingsland Festival (RAI Amsterdam), Urban Music Festival (Turbinestraat), Loveland van Oranje (Meerpark), Nassau Festival (Olympic Stadium Area) és Oranjebloesem (Pampuslaan-Blijburg városrész). Ide csak előzetesen megváltott belépőjeggyel mehetnek be a látogatók.

A Táskamúzeum AmszterdambanForrás: Flickr.com

Amszterdam fantasztikus múzeumain túl (Rijksmuseum, Vincent van Gogh múzeum és Anna Frank múzeum, hogy csak hármat említsünk), Prince-kiállítást is láthatnak a városban a rajongók. A nemrégiben elhunyt legendás zenész több száz saját tárgyát állítják ki minnesotai birtokáról, egészen június 8-ig, a Beurs van Berlage rendezvényközpontban.

A Van Gogh múzeumban tavasszal egy új tárlat azt mutatja be, hogyan hatott a japán művészet a festőóriásra (június 24-ig látható). A város egyik pompás 17. századi épületében kapott helyet a Táskamúzeum, ahol a táskák történetét láthatja a középkortól napjainkig. Az egyedülálló, ötezer darabos gyűjteménynek része többek között Margaret Thatcher retikülje és Madonna Versace-táskája is – mielőtt idelátogat, próbálja elveszíteni a hitelkártyáját, ugyanis a múzeum boltját Amszterdam legjobb üzletének választották. És ez még mind semmi múzeumtémában: április 9-15. között tartják a Museumsweek 2018 rendezvényt, azaz a múzeumok hetét a városban, amikor a legtöbb múzeumban különleges programokkal készülnek.

Tulipánok + Keukenhof

A tulipán Hollandia jelképe, pedig eredetileg Törökországból származik, ám holland kereskedők felfedezték maguknak a 17. században, és onnantól vitathatatlan hatást gyakorolt az ország gazdaságára és történelmére. Bár a híradások szerint ma már egyre nehezebb csak úgy tulipánba botlani Amszterdamban, mégis úgy kalkuláljon, hogy április első felében félmillió csodaszép, és sok esetben ritka fajtájú tulipánt láthat a város kertjeiben és parkjaiban. A hivatalos tulipánfesztivál résztvevői közé tartozik többek között az EYE Filmmúzeum, a Hermitage Amsterdam, a Hortus Botanicus, a Museum Van Loon, a Rijksmuseum és számtalan közterület is. A résztvevők pontos listáját itt találja.

A Keukenhofban alaposan felszerelkezhet virággalForrás: Flickr.com

Ha viszont megszámlálhatatlanul sok tulipánt akar látni egy helyen, akkor irány a Keukenhof. A világ egyik legszebb virágoskertjében nemcsak tulipánok vannak, hanem krókuszok, jácintok és nárciszok is pompáznak. Ami pedig az április havi programot illeti, 6. és 8. között rendezik meg a virágpiacot, ahonnan garantáltan nem távozik üres kézzel, mert a legizgalmasabb virághagymákkal tömheti tele bőröndjét a visszaútra. Szombaton Hollandia leghíresebb kertésze okítja a nézőket, vasárnap pedig látványos solymászbemutatót láthatnak a látogatók.

Csupán néhány nappal később, április 12-én kezdődik a Romantikus Rózsa fesztivál. A háromnapos rendezvény az Oranje Nassau Paviljoen-ban veszi kezdetét, és mindegyik nap „rózsakeresést" is rendeznek a gyerekeknek, akiknek egy csokor rózsát kell a virágözönben meglelniük. Valószínűleg nem kis kihívás! Többet erről itt olvashat.

Április 21-én virágkarneválra kerül sor, ami a debrecenihez hasonlít. A 71. alkalommal megrendezett eseményen a virágoskocsik Noordwijk és Haarlem között, egy negyven kilométer szakaszon követik egymást. Ha a Keukenhofban tölti a napot, nincs más dolga, mint a megfelelő időben a főbejárathoz tódulni: a virágoskocsik itt fognak elhaladni. További részleteket a közösségi oldalon talál.

Nem csak tulipánból áll a KeukenhofForrás: Flickr.com

Szarvas

Áprilisban már bízhatunk a kellemesebb időjárásban, így elsősorban szabadtéri kikapcsolódást ajánlunk az olvasóknak. Ha még sosem látogatott el Szarvasra, ebbe a nagyon hangulatos városba, most mindenképp tegye meg. Itt található a történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani középpontja is. Hogy miért éppen most menjen, több indokot mutatunk.

Ha Szeged, akkor Szabadtéri!

Az idei műsor fergeteges musicaljei a Hegedűs a háztetőn, A Notre Dame-i toronyőr és az év nagy premierje, az Apáca Show lesznek. De nem érdemes kihagyni az évad látványos nyitóbálját sem, a Rigoletto c. operát, amelyhez Náray Tamás tervez csodás jelmezeket. Aki pedig egy szerelmes nyári estére vágyik, a szegedi csillagok alatt könnyezheti meg újra Rómeó és Júlia történetét. A részletes programot itt találja. (X)

Az Alföld egyik gyöngyszemében nem hagyhatja ki az Arborétumot. Nem csak egy egyszerű, szép kertre kell itt gondolni növényritkaságokkal! Az Arborétum 2014-ben százhúsz millió forintból újult meg, közel ezer növényfajtával gazdagodott. 

Páva a Szarvasi ArborétumbanForrás: Facebook.com

A mindennap reggel 8-tól sötétedésig nyitva tartó parkban a családok több elfoglaltságot is találhatnak. Itt van például a Titkok kertje, melyben 2-6 fős csapatok játszhatnak, és próbatételek során át megfejthetik a kert titkát. A megoldásra 60 perc áll rendelkezésükre. Ha éppen nem a virágokban gyönyörködnek, játszhatnak a kültéri sakkal, vagy utazhatnak az elektromos kisbuszon, sőt, tavaly egy bibliai ihletésű, szabadtéri szoborkiállítással is bővült az arborétum.

Ugyanitt található a Mini Magyarország, hazánk egyetlen interaktív makettparkja, mely folyamatosan fejlődik, így akkor is érdemes idén tavasszal újra felkeresni, ha régebben már járt itt. A vonatok itt gombnyomásra indulnak, és alagutakon, hidakon kelnek át mintegy hatszáz méteres pályán, de az épületeket is „megszólaltathatják" a látogatók – a jáki templomból például gregorián dallamok csendülnek fel. A makettpark 2015-ben Erdély, 2016-ban a Felvidék, 2017-ben pedig Kárpátalja nevezetességeivel bővült.

Az igazán jó hír, hogy a makettpark április 14-én születésnapot ünnepel. A gyerkőcök biztosan örülni fognak az ingyenes arcfestésnek és a sok lufinak – természetesen a torta sem marad el!

Szintén klassz program lehet a hajókázás. Az Arborétum kikötőjéből  ugyanis április elejétől október végéig egész és fél óránként sétahajó indul. Egész órakor a Katalin II. sétahajó, minden fél órában pedig a Boglár, fedélzetén több játékos feladattal. A honlapon található telefonszámokon tud bejelentkezni. A Boglár sétahajó hétvégenként menetrend szerint közlekedik, és utasokat vesz fel a Ciprus kikötőben, szombat esténként pedig nosztalgiajáratokat indít ugyaninnen, a színházi műsorhoz igazítva indulásukat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek