Felhőkarcolót fából? A japánok megépítik

  Tokió úgy döntött, megépíti a világ legnagyobb, fából készült felhőkarcolóját. Az ötlet egy japán favállalat fejéből pattant ki, mely a szerkezetet 90 százalékban fából akarja megvalósítani.

  A W350 munkanevű épületet nem csak úgy összedobják majd, hogy holnapra kész legyen: a terv az, hogy a vállalat – kapaszkodjon meg – háromszázötvenedik születésnapjára készüljön el, ami 2041-ben várható – írja a Lonely Planet News. 

  A Tokiói-öböl látképeForrás: Flickr.com

  Talán már ki is találta, milyen magas lesz a felhőkarcoló: igen, háromszázötven méter! A hetven emeletes épülettel a vállalat célja, hogy környezetvédelmi szempontból is jelentős épületet hozzon létre, és egy olyan várost mozdítson előre, ami szinte újra erdővé válik azáltal, hogy a példa nyomán egyre több fából készült épület jön létre.

  Az épület tervezésénél figyelembe veszik majd a Japánban oly gyakori földrengéseket. A szerkezet a tervek szerint 180 ezer köbméter faanyagot ötvöz mindössze tizedennyi acéllal. Az egyes emeleteken lesznek erkélyek is minden irányban, hogy a lakók élvezhessék a friss levegőt, illetve növényeket telepíthessenek. 

  Faanyag akad Japánban bőven: szárazföldi területének körülbelül kétharmadát erdőségek borítják, így az OECD-országok körében csupán Finnország áll nála jobban. Ennek ellenére csupán a fa harminc százalékát fogják helyben kitermelni a felhőkarcolóhoz, a fenntarthatóság érdekében: a japán cédrus és ciprus ugyanis lassan nő – a 2. világháború után ültetett példányok még csak mostanában kezdenek kitermelésre alkalmas korba érni.

  A Brock Commons faépülete VancouverbenForrás: Flickr.com

  A 600 milliárd jen (kb. 1433 milliárd, másképp fogalmazva 1,433 billió forint!) építési költségű épületben üzletek, irodák, szálloda és lakóegységek is helyet kapnak. A jelenlegi Guinness csúcstartó a világ legnagyobb fából készült épülete kategóriában a kanadai Vancouver Brock Commons nevű épülete, mely 53 méter és 18 emelet magas.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!