Nyolcvan éve nem volt ilyen elviselhetetlen hőség Ausztráliában

Amíg az Egyesült Államok keleti partvidékét teljesen beborította a hó, és közel száz millió ember életét keseríti meg az ítéletidő, addig Ausztráliában több évtizede nem tapasztalt, elképesztő hőségtől szenvednek.

A hőmérő higanyszála szombaton a mínusz 40 Celsius-fokot is elérte az Egyesült Államok-beli New Hampshire havas hegycsúcsain, péntek éjszaka pedig mínusz 70 fokos volt a hidegérzet. Jeges szélviharok sújtották Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Pennsylvania és Maryland államokat, ahol az országos meteorológiai szolgálat határozottan felhívta a lakosság figyelmét a meleg öltözködés fontosságára, valamint arra, hogy a megfagyást elkerülendő senki ne tartózkodjon tíz-húsz percnél többet szabad levegőn. A meteorológiai előrejelzések szerint a héten további sűrű havazás várható, javulásra csak a hét közepe után lehet számítani.

Mindeközben Ausztráliában aszfaltolvasztó hőség tombol

Sydneyben vasárnap 47,3 fokot mértek napközben, a helyi meteorológiai szolgálat ki is twittelte oldalán, hogy 1939 óta nem volt ilyen forróság januárban a kontinensen. Akkor 47,8 fokot mértek a Melbourne-höz tartozó Richmond külvárosában - írta a BBC. Az extrém magas hőmérséklet, a szárazság és a változó irányú erős szelek miatt több államban is tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, miután Melbourne-ben futótüzek lobbantottak lángra néhány külvárosi építményt.

A vasárnap Sydneyben tartott ausztrál-angol krikett mérkőzés lelátóján is küzdöttek a meleggelForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Cameron Spencer

És amíg az Egyesült Államok-beli Rhode Island kormányzója pénteken még az óránként 110-120 kilométeres sebességgel süvítő szél és az extrém hideg miatt próbálta otthon maradásra bírni az amerikaiakat, addig a Theaustralian.com cikke szerint  Sydneyben és a Hunter völgyben a hirtelen megugró hőmérséklet miatt utasította a tűzoltóság a helyieket, hogy "menjenek haza, és maradjanak légkondicionált helyen".

Kolléganőnk néhány napja tért haza Ausztrália harmadik legnagyobb városából, Brisbane-ből, azt mondta, ott még elviselhető volt a napközbeni 38-39 fok. "Hajnali fél öt körül, nemcsak hogy világos van, de a nap is erősen tűz. Tengerpartra csak sapkában, fürdőpólóban szabad menni, és hiába sötétedik már este hétkor, éjszaka is elviselhetetlen a hőség".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek