Több ezer járatot töröltek havazás miatt az Egyesült Államokban

A keleti partot beborította a hó, ezért csak a csütörtöki menetrendből több mint ötezer járatot töröltek a légitársaságok - írja az Airportal a FlightAware adatbázisa alapján. A légitársaságok 5500 belföldi, az Egyesült Államokba tartó, vagy onnan induló járatot voltak kénytelenek törölni a minden rekordot megdöntő havazás miatt. 

Forrás: AFP/2018 Getty Images/Nicholas Hunt

A New York-i John F. Kennedy-repülőtér forgalmát helyi idő szerint csütörtök délelőtt fél 12-kor függesztették fel. A FlightAware szerint a legtöbb járatot (473 érkező és 414 induló) Newark-Liberty-n kellett törölni (Bostonban 361 induló és 356 érkező, LaGuardián 301 induló és 275 érkező járat nem száll fel vagy le), ez a repülőtér forgalmának 90 százaléka.

A rekord havazást és 110 kilométeres, orkán erejű szelet hozó ciklon csütörtök virradóra érte el a keleti partot és több ezer mérföld hosszan terül el Észak-Karolinától Maine államig. A légiközlekedést Nyugat-Európában is megnehezíti az időjárás. Az Eleanor névre keresztelt vihar miatt Lutonon, Gatwicken, Leedsben és Manchesterben is számos járatot töröltek, de sok a késés is. 

"Halálos hidegről" és "szemet vakító" hóról tudósítottak csütörtökön az amerikai televíziók, még a déli szövetségi államokból is, ahol több mint három évtized óta nem havazott. Kalifornia és Arizona kivételével mindenütt hó borítja az országot, és mindenütt heves viharok, a keleti partvidéken "bombaciklonnak" elnevezett viharzónák terjeszkednek. Az előrejelzések szerint a helyzet rosszabbodni fog - olvasható az MTI hírei között. 

Hó alatt van New York, Boston és a keleti partvidék valamennyi települése, a meteorológusok a térség 18 nagyvárosára szombatig rekordhideg érkeztét jósolják. New York és Boston között ritkították a vasúti járatokat, Washington DC és a virginiai Norfolk kikötője között pedig csütörtöktől egyáltalán nem jár a vonat. A kisebb reptereket lezárták.

A szövetségi államok vezetői és a helyi tisztségviselők arra szólítják fel a lakosságot, hogy készüljön fel élelmiszertartalékokkal, áramszünet esetére gyertyákkal és elemlámpákkal. Kormányzójukként könyörgök Önöknek, hogy maradjanak otthon" - ezekkel a szavakkal kezdte nyilatkozatát Gina Raimondo, Rhode Island kormányzója. A kormányzóasszony arra kérte honfitársait, hogy az óránként 110-120 kilométeres sebességgel süvítő szél miatt is maradjanak otthon. Arra figyelmeztetett, hogy a kicsiny keleti parti államban várhatóan 50 ezren lesznek kénytelenek áram és fűtés nélkül tölteni az elkövetkező napokat. Észak- és Dél-Karolinában, Virginiában, Marylandben, Delaware-ban, Pennsylvaniában és New York államban sok helyütt változatlanul szünetel a tanítás, az állami hivatalok zárva tartanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek