Pénztárcabarát hétvége a francia Riviérán

A francia Riviérára a hosszú hétvégénken jutottunk el, ahol három várost jártunk be egy-egy nap alatt. Nizzát, ahol minden délben eldörrent egy ágyú, Antibes-ot, ahol abszintot csak kalapban ihattunk, és Cannes-t, ahol nemcsak a fényűzés, de két apró, elvonulásra is ideális sziget várt minket.

Elindult a Wizz Air nizzai járata Budapestről, amelynek nyitó járatán mi is rajta voltunk. Ezért gyorsan körbe is néztünk, hogy mi fér egy hosszú hétvégébe a francia Riviérán. Nizza, Antibes és Cannes szerepeltek a listánkon – városok, amelyek akár a luxus szinonimái is lehetnének. Mi azonban alaposan meglepődtünk, hogy mennyire széles a kínálatuk pénztárcabarát kategóriában is.

Francia RiviéraFotó: Bildagentur-online/Renaud Visage / Northfoto

Nizza, ahol minden délben ágyú dörren

Tökéletes mediterrán tavasz fogadott minket Nizzában, ezért legszívesebben már rögtön reggel a tengerpartot céloztuk volna be, hogy feltöltsük a D vitamin készleteinket, de ezzel végül délutánig vártunk. Jól tettük, mert a Cours Saleya piaca csak délelőtt tart nyitva. A virágárusok még délután is ott vannak, de aki provence-i különlegességeket, termelői sajtokat, húsárukat és zöldségeket keres, annak igyekeznie kell. Itt szinte mindent meg tud venni egy kiadós étkezéshez. Ez után már csak egy pékségbe kell bemenni egy baguette-ért, és tökéletes dél-francia lakomát csaphat, ha az éttermi költségeken spórolni akar.

Közvetlen járattal Nizzába
A Wizz Air heti két járatot üzemeltet Nizzába: hétfői és pénteki napokon, irányonként – adókat és a nem opcionális költségeket beleértve – 10 990 forintos ártól kínálnak jegyeket a Francia Riviérára.

Ha tipikus provence-i ajándékokat vinne haza, itt könnyen talál olyat, ami kis helyet foglal, és a pénztárcáját sem terheli meg: például levendulával töltött, ruhás szekrénybe rakható, illatos, mintás zsákokat már két eurótól kínálnak. De levendulás, rusztikus szappanokat is vehet már három euróért. Ha elegánsabb csomagolású ajándékot keres, a piac melletti Maison Auer-ban nézzen körül. Ez a kisbolt 1820 óta készít édességeket, és arról híres, hogy Viktória angol királynő is idejárt teázni, mikor a hűvös, esős angol telet egy hosszabb nizzai tartózkodásra cserélte.

Ezzel a királynő nem volt egyedül, a 19. században az angol és az orosz nemesség tagjai is szívesen töltötték itt a téli szezont. A nizzai tengerpart mentén futó, hét kilométer hosszú sétány, a Promenade des Anglais (magyarul: angolok sétánya) is ezeknek az időknek az emlékét őrzi. Ahogy a minden délben eldördülő ágyúlövés is. A történet szerint egy angol lordnak köszönhető ez a szokás, akinek felesége mindig hosszú sétákra indult a parton, de mindig elfelejtett hazamenni ebédre. Ezért a lord minden délben kilövetett egy ágyúgolyót, hogy a felesége figyelmét biztosan ne kerülje el, hogy délidő van. A nizzaiak pedig hagyományként őrizték meg az ágyúszót. Ha ma valaki épp a lövés helyén, a Colline du Chateau nevű dombon jár délben, ijesztőnek találhatja a robbanásszerű hangot, de jól lehet hallani a belvárosban és tengerparton is.

A Colline du Chateau dombján egyébként régen vár állt, ma már ennek nem sok nyomát találjuk, a domb tetejéről látható panoráma miatt viszont hiba lenne kihagyni a programból a magaslatot. Annak, aki nem bírja a hosszú lépcsőzést, a városnéző kisvasút nyújt kényelmes alternatívát.

Travelo tipp
Ha a városi közlekedéshez igénybe veszi a kisvasutat, és több múzeum is szerepel az útitervében, számolgasson! Lehet, hogy érdemes beruháznia egy French Riviera Pass-ra, amivel ingyen vagy kedvezményesen juthat belépőkhöz és egyéb szolgáltatásokhoz Nizzában és Cannes-ban. Egy napra már 26 euróért bérletet válthat, de hosszabb időre is kínálnak csomagokat.

Nizzának több mint tizenöt múzeuma van. A művészetek rajongói és a sportok szerelmesei egyaránt találnak számukra érdekes kiállítást. Előbbieknek egyértelmű választás lehet a szépművészeti gyűjtemény (Musée des Beaux-arts de Nice) és a modern művészeti múzeum (MAMAC), utóbbiaknak pedig a Musée National du Sport.

A Francia Riviérán alkotó művészek közül Matisse-nak és Chagall-nak is van múzeuma Nizzában. A Musée National Marc Chagall felújítás miatt pár évig zárva volt, idén már újra látogatható. Az állandó gyűjtemény mellett most egy olyan időszakos kiállítást nyitottak meg, amely a zene szerepét mutatja be Chagall életében és műveiben.

Kipróbáltuk, szívesen ajánljuk Nizzában

Étterem: Az Escalinada egy tipikus nizzai fogásokat kínáló, kockás abroszos hely az óvárosban, a Le Clef d'Or pedig egy modern, eklektikus berendezésű étterem a főtértől egy utcára.

Szállás: A nemrég nyitott Hotel Monsigny egy háromcsillagos szálloda Nizza belvárosától gyalog kb. negyed órára. A villamos a hotel mellett áll meg, ezzel percek alatt a főtéren vagy a tengerparton lehetünk.

Antibes, ahol abszintot csak kalapban ihat

Antibes-ban van Európa legnagyobb jachtkikötője. Ha ez alapján egy nagyvárost képzel el, téved. Antibes továbbra is egy romantikus tengerparti kisváros. A mellette elterülő félsziget, Cap d'Antibes viszont a leggazdagabbak egyik kedvelt nyaralóhelye. Ha elkirándul a félsziget világítótornyához, elképesztő villák és autók mellett halad majd el.

Europa legnagyobb jachtkikotoje #portvauban #antibes #france #frenchriviera #yachts #port

Travelo.hu (@travelo.hu) által megosztott bejegyzés,

Antibes Picasso látogatásakor még nem volt több egy apró falunál. A festő egy szerencsés véletlen folytán kapta meg a régi erőd legfelső emeletét, hogy ott festhessen. Az antibes-i időszak alatt 23 festményt és 44 rajzot készített. Ezek egy részét a városnak ajándékozta, mikor visszatért Párizsba. Antibes Picasso múzeumának gyűjteménye ezekkel a képekkel kezdődött. Az épület második emeletén az állandó, az első emeleten az időszaki kiállítás kapott helyet. Utóbbiban most David Douglas Duncan a múzeumnak adományozott fényképeiből mutatnak be jó néhányat. Az amerikai fotós egy ideig Picassóékkal lakott, így nagyon intim pillanatokat is el tudott csípni a festő életéből.

Mindig kíváncsi volt rá, hogy milyen az igazi abszint, ami a bohém körök kedvenc itala volt Franciaországban, és amit sok legenda övez? A hosszú időre illegalitásba száműzött ital 2011 óta ismét gyártható és forgalmazható Franciaországban eredeti abszint néven. Az antibes-i abszintbárnál jobb helyet nem is találhat, ha szeretné kipróbálni!

A pince helységben korhű asztalkák, rádió, dekorációk és több tucat kalap fogadja a vendégeket. Még mielőtt leülne, választania kell a kalapok közül, mert a bár tulajdonosa ápolni akarja azt a régi szokást, hogy abszintot csak kalapban szabad inni. Ahogy leül, egy kb. kétdecis pohárban lerakják az italát, aminek az ánizsos illata leginkább a kanalas orvosságokra emlékeztet majd. Nem szabad beleinni, az abszintozás ceremóniája még csak most következik!

Az ital tetejére kell helyezni egy lyukacsos ezüstspatulát, rátenni egy kockacukrot, és az asztal közepén elhelyezett speciális vizes edény apró csapjából elkezdeni csepegtetni rá a vizet. Minél hígabbra szeretné az oldatot, annál jobban megnyithatja a csapot. Mikor a kockacukor elolvadt, a spatulával fel kell keverni a pohár tartalmát, és már kóstolhatja is. Ha ízlett, akkor is legfeljebb két további italt rendelhet. Az abszint ugyanis akár hetven fokos is lehet, ezért három pohárban maximalizálták a mennyiséget, amit egy vendégnek eladnak.

Cannes, ahol két apró sziget is várja

Luxus, csillogás, hírességek – általában ezek jutnak eszébe Cannes-ról annak, aki még csak fotókról és tévéből ismeri a várost. Ha valaki a luxust igényli, azt ötcsillagos szinten szolgálják ki, aminek persze valóban megkérik az árát. Ugyanakkor Cannes a mindennapokban ennél sokkal élhetőbb. Átlagos pénztárcával is könnyen talál magának az ember szállást és programokat. (De azért a filmfesztivál időszakát okosabb elkerülni!) A város gyalog bejárható, a sétát bolhapiac, festett tűzfalak és hangulatos kis utcák teszik érdekessé. Mivel a legtöbb turista az ikonikus Promenade de la Croisette sétányon nyüzsög, ezért aki inkább valami csendesebbre vágyik, azt Cannes-tól délre két apró sziget várja.

Pont, ahogy elképzeltük! ☀️ #plageroyal #beach #cannes #cotedazur #frenchriviera #france #instatravel #travelgram

Travelo.hu (@travelo.hu) által megosztott bejegyzés,

Az Ile Sainte-Marguerite például egy három kilométer hosszú sziget, ahová egy egész napra is érdemes a helyiek szerint kilátogatni, mert itt sétával, strandolással és piknikkel is gyorsan elmegy a nap. Nekünk nem volt ennyi időnk, ezért a másik apró szigetre, az Ile Saint-Honorat-ra induló hajóra szálltunk fel Cannes kikötőjében. Kevesebb mint fél óra alatt érkeztünk meg. Jelenleg huszonkét szerzetes él itt, borukat és gyógynövényes főzeteiket az apátság boltjában árulják. A templomhoz vezető út eltéveszthetetlen, de ne induljon egyből vissza, ha ott végzett. Inkább kerülje meg a tenger irányába, ahol még egy látványosság várja: a régi kolostor épülete, ami egyben erődként is szolgált a 15. században.

Így jártuk meg minden felesleges luxus nélkül a francia Riviérát, miközben azt tapasztaltuk, hogy bár egyetlen hosszú hétvége alatt végiglátogathatók Cannes, Antibes és Nizza leghíresebb látnivalói, Nizza önmagában is tud akár három napra is elegendő programot kínálni. Ha azonban önök hosszabb időre indulnának, nézzenek szét további tippekért a Riviér angol nyelvű és a Francia Idegenforgalmi Hivatal magyar nyelvű oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek