A legfurcsább újévi szokások a világból

Szilveszterkor minden országnak vannak a szokásai, melyek szerencsét hivatottak biztosítani az új évre. Nálunk a lencse és a malac a menő, de ennél akadnak szokatlanabb hagyományok is.

Nyissuk a sort a közelből: Dániában tányért törnek. Fogják a nem használt tányérokat, és a legjobb kívánságok közepette, vidáman hozzávágják barátaik és szeretteik bejárati ajtajához. Spanyolországban a szerencse egyértelműen a szőlőhöz kapcsolódik: ha sikerül úgy várnia az éjfélt, hogy egyszerre összesen tizenkét szemet tuszkolt a szájába, akkor a siker az új évben garantált.

A világ túlsó végén, Ecuadorban szilveszter éjjelén papírral töltött madárijesztőket égetnek, melyhez adnak néhány múlt évben készült fényképeit is. Mindezt természetesen a jószerencse nevében. 

Ilyen jól ég egy madárijesztőForrás: Shutterstock

Mexikóban is tartják a tizenkét szőlőszem szokását, de a legjobb az, hogy újév napján mindenkinek piros alsóneműt kell viselnie, és egy üres bőröndöt kell végighúznia az utcán. Rio de Janeiróban, ahol a becslések szerint kétmillió ember ünnepel együtt szilveszter éjjelén a Copacabanán, fehér ruhát kell viselni, mely a brazilok szerint szerencsét hoz. Ehhez járul hozzá még az, hogy virágokat dobnak az óceánba.

Egy helyi lakos bőröndöt húz újév első napján a mexikói Playa del CarmenbenForrás: Flickr.com / Linda Beaverson

Japánban a harangokat 108-szor kongatják meg az ünnepkor, Svájcban pedig fagylaltot pottyantanak a földre. Puerto Ricóban egyes helyeken egy vödör vizet öntenek ki az ablakon, hogy az új évben a rossz szellemeket távol tartsák maguktól.

Takanakuy fesztivál: sokan állnak sorba a nyilvános bunyó lehetőségéértForrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Sebastian Castańeda

A legfurcsább mind közül azonban kétségkívül egy perui városka december végi szokása: a Takanakuy fesztivál a haragosokat várja. Nincs más dolguk, mint bunyózni - mindenki ad egy-két pofont annak, akivel nézeteltérése van, majd elássák a csatabárdot: a következő évet tiszta lappal indítják, és elfelejtik sérelmeiket. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek