Tudja, hol köszöntik először az újévet?

A Csendes-óceánon fekvő Szamoa és Karácsony-szigeten, ahol a világon elsőként ünneplik az újév első perceit. Na, és azt tudja, hol tart ki az óév a legtovább?

Kiritimati szigetFotó: David Kirkland / Design Pics / Europress / Getty

Szamoa és a Kiribatihoz tartozó Kiritimati szigetének 5500 lakosa lépett be elsőként a 2016-os évbe, közép-európai idő szerint délelőtt 11 órakor. Kiribati Köztársasága az Egyenlítő mentén elhelyezkedő 33 korallszigetből áll (ebből 21 lakott, egyikük neve Kiritimati, vagyis Karácsony-sziget), félúton Hawaii és Ausztrália között. Napjainkban szigeteinek létét erősen fenyegeti a globális felmelegedés és az ezzel járó tengerszint-emelkedés. Szakértők szerint Kiribati az első ország lehet, amely emiatt eltűnik a Földről. Itt a Travelón mi is írtunk már arról a tíz helyről, amit unkáink már nem fognak látni - ha kíváncsi, melyek ezek, akkor kattintson ide.

Négy éve azonban Szamoa szigetállam átkerült a dátumválasztó vonal másik oldalára, addig ugyanis attól keletre éltek, így 23 órával voltak Új-Zéland mögött. Szamoa 2011. december 30-át egyszerűen átugrotta: az egész ország 24 órával előbbre állította óráját, így azóta nem utolsóként, hanem az elsők között üdvözölheti az új esztendőt.

Kiribati táncosokkal ünneplik az újévetFotó: Vincent Talbot / Europress / Getty

Közép-európai idő szerint Kritimati szigete után egy órával később, délben már Tongán is ünnepelnek. De nagyvárosban először csak délután két órakor durrannak az első szilveszteri pezsgők, ekkor ünneplik az újévet Sydneyben. Nepálba este negyed 8-kor, Indiába és Sri Lankára fél nyolckor köszönt be az újév.

És mire mi megettük 2015 utolsó perceiben az óév utolsó pár virslijét, akkor New York városa közép-európai idő szerint még mindig csak az este kilenc órának megfelelő bulihangulatban lesz, és Los Angeles is csak kilenc órával később lép át 2016-ba. A legtovább Hawaii, Amerikai Szamoa és a Midway-szigetek lakói várnak 2016-ra, náluk pénteken déli 11, illetve 12 órakor inthetnek búcsút az óévnek.

Ha részletesen kíváncsi arra, hogy a világ melyik pontján, mikor köszöntik az új esztendő első percét, kattintson a timeanddate.com táblázatára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek