Amszterdam nem akar több turistákat célzó üzletet

Amszterdam nem akar több turistákat célzó üzletet.

 

 A túlzott turizmussal szemben Európa több népszerű célpontja is fellépett már, most Amszterdamon a sor. Az indoklás: nem akarják, hogy a városközpontból „Disney-falu" legyen – írja a Condé Nast Traveler.

Fotó: Insights / Getty Images Hungary

 A múlt héten a városvezetés bejelentette, hogy a jövőben nem nyílhat több jegyáruda, kerékpárkölcsönző és sajtbolt sem a turisták által frekventált városrészeken. A tiltás olyan üzletekre is vonatkozik, melyek azonnal fogyasztható terméket kínálnak, például fagyit, gofrit vagy fánkot. Ezek számát a városközpontnak számító, nagyjából 40 utcában korlátozzák.

A helyzet jelenleg az, hogy a fentiekhez hasonló üzletből 280 van a belvárosban, az Amszterdamba látogató turisták száma pedig egyre nő: most már évi 17 millió látogatóra számítanak.

Ehhez fogható döntés még egy városban sem született, véli Amszterdam polgármester-helyettese, aki hozzátette: csak ugyanabból nyílik egyre több és több, ami nem tesz jót a városban az életminőségnek.

A múlt hónapban egyébként azt is bejelentették, hogy tervezik megemelni a vendégéjszakák után fizetendő turistaadót, ami ésszerű döntésnek tűnik, hiszen az Airbnb 10 százalékban felelős azért, hogy egyre több turista keresi fel az egyébként is sokak számára vonzó várost.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek