Velence ismét bekeményít a turistáknak

Velence ismét bekeményít a turistáknak

Tizenkét aranyszabállyal rukkolt elő Velence városvezetése, mely már tényleg mindent megpróbál, hogy kordában tartsa a turizmust és könnyebbé tegye a helyiek életét. Az üzenet gyakorlatilag a következő: „szívesen látunk, de tartsd be a szabályokat, máskülönben sokba fog kerülni a látogatás" – írja az Independent.

Az új #EnjoyRespectVenezia (azaz: Élvezd és tiszteld Velencét) kampány épp a nyári csúcsszezonban debütál, és kiötlői elsősorban közösségi médián igyekeznek terjeszteni. A szabályok többek között a következők: tilos fürdeni a csatornákban, piknikezni közterületen, túl hosszasan időzni a hidakon, biciklizni a városban, illetve fürdőruhában várost nézni – a jelek szerint ezek mind gyakran megesnek Velencében.

Egy átlagos nap a Szent Márk térenFotó: Michael PortrayingLife.com / Flickr.com

A szabálysértők 25 és 500 euró közötti bírságra számíthatnak.

A városvezetés az intézkedéssel szeretné elérni, hogy a turisták komolyan vegyék a szabályokat. Akit megbírságolnak, annak nagykövetségét is értesítik, remélve, hogy a külképviseletek is bekapcsolódnak, és segítenek terjeszteni az igét. Csupán a múlt hétvégén történt például, hogy bejárta az internetet egy videó, amin belga kamaszok csoportosan ugranak vízbe a Grand Canal egyik régi hídjáról. A fiatalok azóta már nyilvánosan bocsánatot kértek a viselkedésükért.

Tavaly nyáron olyan eset is történt, hogy egy turista a Rialtóról ugrott be, de nem a vízbe, hanem tévedésből egy vízitaxira. Az illető a kórházban életét vesztette.

Az új kampányt hónapok óta készítették elő, és nem csupán tiltásokat, de javaslatokat is tartalmaz a turisták felé, akiket bátorítanak például arra, hogy keressék fel Velence kevésbé látogatott részeit is. A szabályrendszert tíz nyelven hozzák nyilvánosságra, köztük angolul, kínaiul, arabul és koreaiul is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek