Megnyílt Párizsban az Yves Saint-Laurent múzeum

     Szeptember 28-án illusztris vendégek, többek között Catherine Deneuve jelenlétében megnyílt az a párizsi múzeum, melyet kizárólag Yves Saint-Laurent zsenijének szenteltek – írja a New York Times.

  Az 5 Avenue Marceau

  Fotó: Musée Yves Saint Laurent Paris / Facebook  A férfi azonban, aki mindezt megálmodta, már nem lehetett ott a megnyitón: a divatguru özvegye, egyben a divatház korábbi ügyvezető igazgatója, Pierre Bergé szeptember 8-án, 86 éves korában elhunyt. A férfi életének két utolsó nagy projektje ez a múzeum, illetve ennek az október 18-án Marrákesben megnyíló párja volt. Mindkettő megnyitását egy bő évtizednyi előkészület előzte meg.

  A párizsi épület, melyben Bergé és Saint-Laurent irodái voltak évtizedek óta, már az elmúlt években is tartott néha időszakos kiállításokat. Saint-Laurent halála után Bergé ráébredt, hogy a látogatók mindennél jobban kíváncsiak a mester kollekcióira, ezért ezeket is ki szerette volna állítani. Kérésére a belső tereket átszabták, így most Yves Saint-Laurent eredeti stúdiója is látogatható vált, ahogyan azok a termek is, ahol a törzsvendégek személyre szabott gardróbjuk bemutatására várva teáztak.

  A bejárás a szalonból indul majd, ahol a 2008-ban elhunyt divatgururól készült fekete-fehér portrék gyűjteménye kapott helyet, egy videóval kiegészítve a mester karrierjéről.

  Az összes kollekcióból láthatnak ruhákat az érdeklődők, egészen az 1962-es évadtól kezdve, amikor Yves a Bergé-divatházhoz szegődött. A ruhákat 1964-től mostanáig a harmadik és negyedik, légkondicionált emeleteken őrizték.

  A házban azokat a festmények és más műtárgyakat is kiállították, melyek inspirálták a divattervezőt, többek között a képen is látható Mondriant

  Fotó: Nicolas Mathéus / Facebook / Musée Yves Saint Laurent Paris  A múzeum Párizs belvárosában, az Avenue Marceau 5-ös számú házban található. Mint korábban megírtuk, bármennyire hihetetlen, de Párizsnak még nincs igazi divatmúzeuma, legfeljebb időszakos kiállítások a témában.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!