Szigetről szigetre, élményről élményre Görögországban

Na ki tudja, hány szigete van Görögországnak? Nem kevesebb, mint 1300! Ezekből összesen csak 170 lakott: mi pedig most öt különböző hangulatút hoztunk el közülük, ötféle kikapcsolódási lehetőséggel. Még nem késő kitervelni egy utat idén nyárra Görögországba!

 

A felfedezésre váró: Kefalónia

A Jón-szigetcsoportból a magyar turisták körében a legismertebb Korfu és Zakinthosz. A két turistaparadicsomtól kicsit eltávolodva mi most Kefalóniát ajánljuk, a legnagyobb jón szigetet. Kefalóniáért rajongani lehet, mert amerre csak indulunk, annyi arcát mutatja. Nem éppen a legolcsóbb nyaralóhely, helyébe nagyon színvonalasak a szolgáltatások, tiszta és rendezett, és kifejezetten szellős, nyugalmas. A városvezetés tudatos döntése nyomán korlátozzák a beutazók számát.

Nem kell mindig a strand: Kelafónia halászfaluja
Galéria: Szigetről szigetre, élményről élményre Görögországban
Fotó: Eleanor Scriven / AFP)

Kefalónia szigetén legalább annyira emblematikusak a hegyek is, mint a kristálytiszta tenger. Bájos és nagyon természetes, turistalátványosságoktól mentes helyeket fedezhetünk fel. Fiskardo nevű halászfaluját érdemes felkeresni, a hegyi utakon pedig akár egy biciklitúrára befizetni (például egy Ainos-hegyi túrára). Kefalónia olyan hely, ahol nem fogjuk egy turistának érezni magunkat a sok közül.

És Kelafónia egy harmadik arca
Galéria: Szigetről szigetre, élményről élményre Görögországban
Fotó: Nicolas Economou / AFP

Városi sétákra Argostolit, a fővárost ajánljuk, itt a bazársortól az éttermekig, nyüzsgő kávézókig mindent megtalálunk, ha egy kicsit részt vennénk az életben. Lassi pedig azokat fogja rabul ejteni, akik csendre, nyugalomra vágynak, itt éjszakába nyúlóan nincsenek is nyitva a vendéglátóhelyek. Kefalónia egyes partszakaszai olyan festőiek, mintha csak Thaiföld szigetein járnánk. A könnyen megközelíthető Zakinthosztól mindössze negyven perces hajóúttal ott lehetünk.

A képeslapsziget: Szantorini

Vannak olyan ikonikus helyek a nagyvilágban, amelyekkel gyakran találkozunk össze blogokon a legszebb nyaralóhelyek címke alatt. Olyanokra gondolunk, mint a slágerszámba menő Cinque Terre, a szardíniai Budelli gyönyörű pink tengerpartja – vagy mondhatnánk akár Szantorinit is, mely szerepelt a világ legszebb vízpartjait és bárjait bemutató cikkünkben is.

A Nagy-Kükládok szigetcsoporton járunk az Égei-tengeren, annak egy mindössze 90 négyzetméteres szigetén. Szokták mondani, hogy Szantorini unalmas egy egész hét erejéig, persze kinek mi a célja egy nyaraláson. Ha pörgés helyett teljes kikapcsolódásra vágyunk, egy lírai hangulatú helyen, jó helyen járunk.

Hófehér és kék: Szantorini
Galéria: Szigetről szigetre, élményről élményre Görögországban
Fotó: Creative Touch Imaging Ltd / AFP

A görög nevén Tharínak nevezett település vulkáni kréterre épült: egy egységesen fehérre meszelt házakból épült kis mesevároska. Csak az ajtók és ablakok, a templom és a harangtorony kupolái vannak kékre festve, beleolvadva az ég kékbe. Két dologra azért érdemes gondolni egy többnapos ott tartózkodás megtervezése előtt: a "képeslapvároska" mivolta miatt drágának számít a szállás, az étel, minden. Illetve még görögországi fogalmak szerint is nagy hőség a szigeten, ha nem is vulkáni a forróság, de jó pár fokkal melegebb van, mint a környező nyaralóhelyeken.

Kis-Velence Görögországban: Míkonosz szigetén

Míkonosz lila naplementében
Galéria: Szigetről szigetre, élményről élményre Görögországban
Fotó: Hans-Peter Merten / AFP

Szintén a Kükládok-szigetcsoporton maradva, Míkonosz szigete is megér egy misét. Gyönyörű út komppal behajózni ide, Szantorinihez hasonlóan megkapó szépségű. Itt is két dologra kell felkészülni: itt is fel vannak verve az árak (cserébe színvonalas is a vendéglátás!), egy picit a Balkán riviéráján érezhetjük magunkat. Továbbá Míkonosz egy igazi buliparadicsom, rengeteg bár, étterem, zenés szórakozóhely vár itt, nem feltétlenül a béke szigete. Itt teljesen megszokott, hogy a látogatók egész nap a tengerparton napoznak, lazítanak, és este indul be az élet. Szépséges strand az Agios Sostis és az Elia Beach, és még a strandok között is találunk olyat, ahol bulikat rendeznek (Paradise Beach).

Adrenalin + H2O – Vízi park Rodoszon

A kilátás miatt is érdemes felmenni a Water Park legmagasabb csúszdáihoz
Galéria: Szigetről szigetre, élményről élményre Görögországban
Fotó: AFP

Egy ilyen hihetetlenül sok tengerparttal rendelkező országban, mint Görögország, nem lehet teljes a programlista vízividámpark nélkül! A Dodekanéz-szigetekhez tartozó Rodoszon a Water Parkot ajánljuk. Bár magának a vízi parknak nincsen közvetlen tengerparti kapcsolata, közel a vízpart, a háttérben hegyek, bent, a parkban pálmafák, és persze tucatnyi csúszda vár.

Görög mitológia víziparkosítva
Galéria: Szigetről szigetre, élményről élményre Görögországban
Fotó: AFP

Hogy miért? Mert egy egész napra elegendő szórakozási lehetőséget ígér, és ár-érték arányban is korrekt (24 euró felnőtteknek, 26 euró gyerekeknek az egésznapos belépő). A legmagasabb csúszdatornya 147 méter magas, a beszédes Giant névre hallgat, és kihívásokkal teli egyáltalán felmenni a tetejéig. Ennek ellenpontja a Lazy River, a „lusta folyón" békésen elcsordogálhatunk. Kínálnak többszemélyes csúszásokat, de akár versenyezhetünk is egymással a többsávos matracos csúszdán. A zárt és sötét Fekete Lyuk nevű csúszdát pedig mindenkinek a fantáziájára bízzuk! Az óriási víziparkhoz tartozik egy óriáskerék is, amire érdemes befizetni, hogy madártávlatból gyönyörködhessünk a tengerpartban és a hegyekben.

Aquaworld csúszdák nélkül, hüllőkkel, kígyókkal – Krétán

Kréta északkeleti részén, Herszonisszosz településen találjuk a közkedvelt vízivilágot. Ahogyan az hosszabb nevéből kiderül, az Aquaworld Aquarium & Reptile Rescue Centre nem egy csúszdapark, hanem egy állatkert vízi élőlényekkel és hüllőkkel. Különösen büszkék hüllőlakóikra: óriáspitont vehetünk a nyakunkba, de óriásteknőst, leguánt és gekkót is simogathatunk egy külön, erre a célra létrehozott helyiségben. A belépő felnőtteknek (14 év felett) 6 euró, 14 év alattiaknak 4 euró.

Két lány, két burmai piton Krétán
Galéria: Szigetről szigetre, élményről élményre Görögországban
Fotó: AFP

Még mindig Krétán maradva: a sziget nyugati csücskében bújik meg az Elafonissi tengerparti szakasz, amelyet a TripAdvisor 2014-ben a világ legszebb tengerparti úticéljai közé is beválogatott, Bora Bora, a Seychelles-szigetek vagy a Fülöp-szigetek meseszép strandjai közé. Itt a tengerparti homok rózsaszínes árnyalatú, a víz lassan mélyül... egészen paradicsomi.

Két éve főszezonon kívül, októberben jártunk Krétán: szerzetesek bioborát ittuk, helyi gyógynövényekből készített natúrkozmetikumokat próbáltunk ki, egy olajfaligetben piknikeztünk. Itt írtuk meg úti élményeinket.

És végezetül egy majdnem sziget: Pelion-félsziget
1300 sziget ide vagy oda, a szárazföldi Görögország is felfedezésre vár. Az utóbbi években kezd slágerré válni a Pelion-félsziget, amelynek mi külön cikket is szenteltünk. Irány a Pelion-hegy vonulatai mögött húzódó félsziget!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek