Hátborzongató magaslatok - 10 túracélpont Halloweenre

Megmagyarázhatatlan telefonhívások, pokoli zene, májevő boszorkány - megannyi legenda és mítosz, amely egy-egy magaslathoz kapcsolódik. Hegyszemle a Halloween szellemében.

A különleges természeti képződmények köré rendre mítoszok és legendák szövődnek. Ezek a történetek hol egészen elképesztőek, hol olyannyira valóságosnak hatnak, hogy az ember elgondolkodik, hogy esetleg valóban megtörténhettek-e. Nincs ez másképp az alábbi hegyek esetében sem: az istenként tisztelt hegyóriásokat hegymászók szellemei kísértik, máshol titkos katonai akciók híre bukkan fel, egyesek pedig egy szent hegy tövében kísérlik meg az öngyilkosságot. Egy biztos: az alábbi történeteket olvasva a valóság és a képzelet határa ködbe vész.

Az alvilági istenek búvóhelye – Huashan, Kína

Életveszélyes akrobatikus mutatvánnyal ér fel felkapaszkodni a Kínában található Hua hegyre. A Hszian tartományi székhelyétől nagyjából 120 kilométerre található a kőhatalmasság, amelyet a taoisták nagyjából i.e. kettőtől kezdve szent helyként tisztelnek. Úgy tartják, hogy a hegy az alvilág istenének lakóhelye, mindemellett a környező vidéken számos gyógynövény terem meg, amely miatt sokáig a hallhatatlanságot kutatók körében is népszerű volt.

Egy huashan-hegyi túra felér egy öngyilkossági kísérlettel
Galéria: A hegyek, amelyektől feláll a szőr a hátukon
Fotó: richard0428 / flickr

A hegy tetején egy teaházat találunk, de az odáig vezető út finoman szólva életveszélyes: a fémdarabok, fadeszkák és kőbe vájt mélyedések halmazából álló útvonalról rengetegen zuhannak le minden évben.

A gyermekek lakta Koh-i-Chiltan – Balucsisztán, Pakisztán

Hátborzongató történet lengi be Balucsisztán ötödik legmagasabb – 3194 méter magas –csúcsát. A hegy nevének jelentése magyarul „negyven test", amely egy helyi mondából ered. A történet egy brit felfedező, Harry De Windt egyik könyvében olvasható, amely szerint egy házaspár sikertelenül próbálkozott a gyermekáldással sok éven keresztül, aztán egy paphoz fordultak segítségért. Végül a pap fia negyven követ helyezett a nő ölébe, miközben a szerencsés fogantatásért fohászkodott.

A balucsisztáni csúcsot negyven gyermek szelleme kísérti a helyiek szerint
Galéria: A hegyek, amelyektől feláll a szőr a hátukon
Fotó: impakistani.net

Az asszony idővel negyven gyermeknek adott életet, de szegények voltak, így, mivel nem bírtak ennyi gyerekkel, a férj 39 gyereket a hegyen hagyott, sorsukat az istenek kegyeire bízva. Az asszonyt nem hagyta nyugodni lelkiismerete, így felment a hegyre, hogy eltemesse gyermekeit, azonban életben találta őket. Leszaladt a 40. csöppségért, hogy visszacsalogassa a többieket. Viszont, mikor másnap felment a hegyre, akkorra a negyvenedik gyereknek is hűlt helyét találta. A negyven gyerek szelleme állítólag a mai napig kísért a hegyen.

A szellemjárta, rettenthetetlen csúcs – K2, India és Tibet határán

A pakisztáni ellenőrzés alatt álló hegycsúcs az egyik legnehezebben mászható hegyek között van: az eddig próbálkozó hegymászók közel negyede nem élte túl a vállalkozást. Sokan, –köztük a serpák babonás népe – hisz abban, hogy az ő szellemeik kísértik a hegyet.

Wanda Rutkiewicz azzal írta be magát a történelembe, hogy ő volt az első nő, aki meghódította a K2-t 1986-ban. A lengyel nő végül a Kancsendzönga mászása közben eltűnt. Testét sosem találták meg, valószínűleg egy lavina okozta halálát. Halálát követően Wanda egyik barátnője, Ewa egy telefonhívásra riadt fel az éjszaka közepén és a telefonban Wanda hangját hallotta. Barátnője sürgetően igyekezett megtudakolni Wanda hollétét, aki így felelt: „Fázom. Nagyon fázom, de ne sírj. Minden rendben lesz!" Ewa megkérdezte még, hogy mikor jön haza Wanda, de ő csak annyit felelt, hogy most nem tud, és a vonal megszakadt. Az ember megremeg a történet olvasása közben.

A K2 az egyik legnehezebben mászható csúcsok között van, így nem csoda, hogy számos történet alakult ki róla: sokan látni vélték már régi hegymászók szellemeit
Galéria: A hegyek, amelyektől feláll a szőr a hátukon
Fotó: Tommy Heinrich / Getty Images Hungary

Egy másik eset konkrétan a hegyen történt meg. Julie Tullis, brit hegymászó volt a harmadik nő, aki megmászta a K2-t. Julie ereszkedés közben nagyot esett, és végül meghalt a IV-es táborban. Évekkel később, 1992-ben a Fekete nyár újra betette lábát a K2 alaptáborába – ezen a néven vonult be a hegy történetébe az a nyár, amikor Julie és mellette 12 másik hegymászó életét vesztette. Két hegymászó váratlanul a rádió, hangjára lett figyelmes, amelyből egy brit nő hangja hallatszott: IV-es tábor az alaptábornak. Hallotok? Az eset kísérteties és elgondolkodtató, hiszen akkor senki nem tartózkodott a hegyen.

A fenséges csúcs – Csomolungma, Kína és Nepál határán

A szellemjárás a világ legmagasabb hegyén is visszatérő történet. Rengeteg hegymászó lelte már halálát az Everest, avagy Csomolungma megmászása közben. Sokuk teste a mai napig a hegybe fagyva pihen. Lehet, hogy az alacsony nyomás miatt, vagy tényleg kísértetek lakják a hegyet, de tény, hogy nagyon sokan számolnak be arról, hogy szellemeket láttak mászás közben.

Az Everestet megmászó túrázóknak segítő serpák mélyen vallásos emberek: számukra a hegy szent. Helyi legendák szerint Mijolangszangma lakott egykor a hegycsúcson: ma ő a hegy védelmező istennője
Galéria: A hegyek, amelyektől feláll a szőr a hátukon
Fotó: Aaron Huey / Getty Images Hungary

Egy serpa, Pemba Dorji is beszámolt arról, hogy szellemeket látott a hegyen, akik tárt karokkal sétáltak felé, mintha ételért könyörögtek volna. Már említettük, hogy a serpák népe hisz a szellemek létezésében: amikor egyikük szellemet lát, halotti szertartásokat szoktak tartani.

A boszorkányos hegy – Great Smoky Mountains, Egyesült Államok

A Great Smoky Mountains ösvényeit Lándzsaujj legendája övezi. A helyiek szerint az öreg boszorkány lándzsaszerű ujjával előszeretettel kanalazta ki a gyerekek máját, amit elfogyasztott vacsorára. Állítólag mindig rengeteg légy ólálkodott a boszorkány körül a belőle áradó bűz miatt, így a helyiek tudták, mikor kell elrejteni a gyerekeiket. A mondák szerint sikerült megölni a boszorkányt, de úgy tartják, hogy szelleme ma is kísért a környéken.

A Smoky Mountains ösvényein állítólag Lándzsaujj, a májevő boszorkány szelleme kísért
Galéria: A hegyek, amelyektől feláll a szőr a hátukon
Fotó: John D. Simmons / Getty Images Hungary

Az öngyilkosok erdeje – Fudzsi, Japán

A japánok legszentebb hegyének lábánál találjuk Aokigaharát, amely az öngyilkosok erdejeként ismert. Úgy tartják, hogy akik el akarják venni saját életüket, nem akarják, hogy a hátrahagyottak boldogok legyenek, és ezért átokkal sújtják őket. Számos vérfagyasztó történet kering az erdőről, amelyekben holttestek, öngyilkossági kísérletek és szellemek szerepelnek. A hátborzongató történetek miatt a turisták körében is népszerű lett a hely. Önök elmennének ide? Most virtuálisan megtehetik, egy helyi geológus kíséretében:


Szellemek és emberevők vidéke – Black Mountain, Ausztrália

A távoli kontinens sem szenved hiányt ijesztő helyekben. A Black Mountain vulkáni magmából alakult ki – innen ered a hegy neve is. Ráadásul kellemetlen bűz tör felé a hegy gyomrából, így nem csoda, hogy számos legenda kapott szárnyra.

Aokigahara ma sok turistát vonz, akik mind át akarják élni az erdő hátborzonható légkörét
Galéria: A hegyek, amelyektől feláll a szőr a hátukon
Fotó: ajari / Wikipedia

Az egyik monda úgy tartja, hogy egy orvos hajdanán megéhezett az emberhúsra, és miután megevett egy törzsfőnököt, futni kényszerült. Idővel gyíkká változott, mert nem tudott tovább bujdosni emberi formában, viszont a karmája nem volt a legjobb, mivel villámcsapás érte, és elszenesedett földkupacból alakult ki a későbbi Black Mountain. Mások viszont úgy tartják, hogy a környéket őslakosok szellemei kísértik, akiket az európai telepesek tettek el láb alól.

A rejtélyes eltűnés – Gyatlov-hágó, Oroszország

A Gyatlov-rejtély egy roppant rejtélyes történet a Szovjetunió idejéből, amely során kilenc egyetemista halt meg 1959. február 1-ről 2-re virradóan. A csoport a Szovjetunió Kommunista Pártja XXI. kongresszusának tiszteletére vágott neki egy sítúrának, de azon a bizonyos februári éjszakán érthetetlen körülmények között meghaltak. A hágót, ahol megtalálták őket, a csoport vezetőjéről nevezték el. A gyanús körülmények között szerepel többek közt, hogy a holttesteket a sátraktól messze találták meg úgy, hogy a diákok többségén csak fehérnemű volt, a sátraikat belülről, késsel felvágták, hiányzott egy-két testrészük és olyan vérfoltokat találtak, amelyek egyikükhöz sem tartoztak.

A Gyatlov-rejtély sok zavaró tényezőt tartalmaz, amelynek hála rengeteg történet kapott szárnyra. Ezen a képen a túrázók sátra látható
Galéria: A hegyek, amelyektől feláll a szőr a hátukon
Fotó: Wikipedia

Többféleképpen próbálják magyarázni a történteket: egyesek szerint a hipotermia – a test krónikus kihűlése – végzett velük, mások UFO-tevékenységre gyanakodnak, de egyes nézetek szerint akár egy titkos katonai akció áldozatai is lehettek, amely során termobarikus bombát robbantottak a környéken. A termobarikus bomba lényege, hogy a töltet becsapódás előtt robbanóanyagot szór szét a levegőben, aztán ez a robbanóanyag-felhő robban fel a bomba becsapódásakor. A pusztítást főleg a magas hőmérséklet és megnövekedett légnyomás okozza. A bomba magyarázná a mért radioaktivitást, az egyetemisták belső sérüléseit, illetve a tényt, hogy az egész esetet titkosították.

Az ilyen történetek nyomán mindig sok összeesküvés-elmélet szökken szárba. Az igazság valószínűleg sosem fog kiderülni. A hátborzongató történetből még film is készült.

A zenélő hegy – Roan Mountain, USA

A tennessee-i Roan Mountain is joggal vívta magának a félemeletes jelzőt: furcsa zene tölti be a hegy erdejét. Vélhetően a hegy különleges sziklaformációinak köszönhető, de egyesek angyali kórusnak, mások a pokol mélyéről feltörő zenének vélik a különös jelenséget.

A Roan Mountain-ból megmagyarázhatatlan zene szól: lehet, hogy a sziklaformációkon átsüvítő szél a ludas
Galéria: A hegyek, amelyektől feláll a szőr a hátukon
Fotó: Sean Meyers / Nortfoto

Persze az évek során nem mindenki állt meg a puszta találgatásoknál. Egy fiatalember például hajthatatlan volt, és meg akarta találni a zene forrását a 19. században. Egy délután nekiindult, de váratlanul lecsapott egy hatalmas vihar, így fedezéket keresett a sziklák tövében. Elmondása szerint nyílás támadt a sziklán, és egy szellemekből álló kórus tagjai – akik véresek voltak és húsdarabok lógtak róluk – beragadták a hegy gyomrába. A férfi beütötte a fejét, így nem túl esélyes, hogy mindez megtörtént volna, mindenesetre kiválóan passzol a hegy szellemjárta történetéhez.

A rettegett Emmaus kápolna – Szent György-hegy, Magyarország

Végezetül következzen egy hazai hely a félelmetes hegyek sorában, bár szerencsére ez csak a kinézete miatt tölt el minket borzongással. A Szent György-hegyen találunk egy omladozó kápolnát, ahol szerencsére semmi ördögi nem történt, pusztán az idő nyomott hagyott a régóta nem használatos kápolnán.

A kápolnán meglátszik az idő nyoma: az enyészet félelmetes históriákat eredményezett
Galéria: A hegyek, amelyektől feláll a szőr a hátukon
Fotó: darthwalk / Indafotó

Egy pap élt itt, aki zsidókat bújtatott, majd a remeteség mellett döntött, hogy elkerülje a nyilvános meghurcoltatást. Felépítette a kápolnát, ahol két évtizeden át élt. 1967-ben bekövetkezett halála után vált az enyészeté az épület. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek