Osztrák gasztrokalauz, avagy mit eszünk Ausztrián?

Az osztrák ősz elképzelhetetlen a régi hagyományok, a borok, a friss kenyér, a libás és tökös mulatságok nélkül. Megnéztük, melyik tartományban hol, és mit érdemes enni-inni idén ősszel.

 

 
Ausztria mindig remek választás, ha pár jó falatra fáj a fogunk. Nincs ez másképp idén ősszel sem: szüreti mulatságon kóstolhatjuk az itthon kevésbé ismert osztrák borokat, és jobbnál jobb fesztiválokon ehetjük degeszre magunkat különféle helyi finomságokkal. Egy biztos, a minőség az első mindenhol. Feltérképeztük az osztrák tartományok legizgalmasabb kulináris élményeit.

Hagyományőrző Stájerország

A tartományi székhelyen, Grazban szeptember 16-a és 18-a között rendezik meg az Aufsteirern fesztivált, ahol a stájer hagyományoké és ételeké a főszerep. Az idelátogatóknak Ausztria legnagyobb népviseleti divatshow-ját – igen, ilyen is van! – is megnézhetik, ahol a legnevesebb márkák mutatják be az új trendeket.

Ilyen a hangulat a stájer divatshow kifutóján
Galéria: Teli pocakkal Ausztriában: gasztrokalauz
Fotó: /www.aufsteirern.at/

Borszökőkút és tök Alsó-Ausztriában

A borőszt, avagy a Weinherbstet 1996 óta rendezik meg a tartományban: ilyenkor sok – zömében családi – pincészet nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A borutakon a szüreti mulatságokat bicikliháton vagy túrázva is felkereshetjük. A cseh határnál lévő Retz-ben szeptember 23-a és 25-e között lesz a Retz-i Vintage Fesztivál, ahol a szüret áll a középpontban. Nagy népünnepély várható, amit többek közt ingyenes borszökőkutak is üzemelnek majd.

Ha szeretik a tökös étkeket, akkor mindszentekkor is érdemes ellátogatniuk Retz környékére, ahol október utolsó hétvégéjén tökfesztivál lesz. A programok Obermarkersdorfban és Zellerndorfban lesznek: kóstolhatunk tökgulyást, tökös palacsintát, de akár rizottó formájában is tesztelhetjük a helyiek által a világ legnagyobb bogyójának tartott zöldséget. A fesztiválon számos koncerten táncolhatjuk le a fogásokat.

Alsó-Ausztria borutakkal és bortúrákkal várja a turistákat
Galéria: Teli pocakkal Ausztriában: gasztrokalauz
Fotó: niederoesterreich.at

Ha mindez nem lenne elég, az alsó-ausztrai programokról naprakész információkat kaphatnak a tartomány turisztikai oldalán.

Alma és búza Karintiában

Október elsején és másodikán almák lepik el St. Georgen utcáit a hagyományos almafesztivál keretein belül. Itt is garantál a fesztiválhangulat, a vásáron különleges almaecetektől kezdve a kozmetikumokon át a különleges mézekig minden kapható lesz. Az eseményt divat- és egy oldtimer show koronázza.

De a tésztabatyuk világában is elmerülhetünk. A Kasnudeln egy krumplis-túrós tésztabatyu, amit Karintiában például szlovén ihletésre pirított baconnel tálalnak. Jelen recept segítségével magunk is elkészíthetjük. Ha helyben kóstolnák meg, akkor megtehetik többek közt Klagenfurtban. Az alábbi helyekről jókat hallottunk: Bierhaus zum Augustin, Weidenhof és a Felsenkeller. Jó étvágyat!

A lesachtal-völgyi kenyér híre már Tokióig eljutott
Galéria: Teli pocakkal Ausztriában: gasztrokalauz
Fotó: lesachtal.com

A Lesachtal-völgyben a kenyér mindent visz. A házi kenyerek régre nyúló hagyománya olyan fontos szerepet tölt be, hogy még az UNESCO kulturális örökség listájára is felkerült. A kenyér népszerűségét jól bizonyítja, hogy 2008-ban Tokióban is nyílt egy lesachtal-völgyi pékség. Ha friss kenyeret szeretnének kóstolni, és a környéken járnak, keressék fel a Lesachtal Valley Farm Shopot Maria Luggauban.

Burgerlandi liba és biopiac

Burgenlandban is bőven akad majd harapnivaló. Szeptember 25-én a biofesztiválon Frauenkirchenben (magyar nevén Boldogasszony) izgalmas bioborok, biosajtok és bioszalonna is kóstolható. Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Gans Burgenland Ínyencfesztivált, amely során október első hétvégéjén Tarcsafürdőn, október 14-e és 16-a között pedig Ruszt városában fejleszthetik az ízlelőbimbókat a tartomány libás finomságait kóstolgatva. November 11-e péntekre esik, így az esedékes kacsát akár a St. Martin városában is elfogyaszthatjuk a Márton napi búcsún, amit november 7-e és 11-e között rendeznek meg.

Minőség, gombóc és sajtolimpia Tirolban

Szeptember 24-én, szombaton a legjobb sajtkészítők – közel százan – csapnak össze a 22. Nemzetközi Alpesi Sajtolimpián Galtür városában. A verseny mellett délelőtt 11 és este 6 között mindenki megkóstolhatja a kézműves sajtok krémjét, a nap jegy 10 euróba kerül.

A tiroli sajtolimpián a legjobbaknak szurkolhat
Galéria: Teli pocakkal Ausztriában: gasztrokalauz
Fotó: tyrol.com

Már csak párat kell aludniuk a gombócrajongóknak, mivel szeptember 24-én Sankt Johann in Tirol városában megrendezik 35. alkalommal a Knödelfestet. A fesztivál ismérve egy hosszú asztal, ami közel 300 méter hosszú és nagyjából 26 ezer gombócot tálalnak rajta. 

Tudatos Tirol
A visszakövethetőség és a helyi alapanyagok szeretetének trendje Tirolig is elért: a helyi séfek a farmokkal összefogva új szintre emelik a közösségi együttműködést a „Bewusst Tirol" (magyarul Tudatos Tirol) kezdeményezéssel. Az összefogás célja, hogy a lehető legjobb helyi alapanyagok felhasználásával friss és minőségi fogásokat tegyenek az asztalra. A kezdeményezésről bővebben olvashatnak itt. És ha szívesen meg is kóstolnák ezeket a helyi termékeket, akkor merüljenek el ezen az oldalon (csak németül elérhető), ahol helyszín szerint kereshetnek a termelőkre, boltokra.


Oktoberfest és állatkerti piknik Bécsben

Szeptember 22-e és október 9-e között a söré lesz a főszerep az osztrák fővárosban a Wiesn-Festen. A fesztivál során három sátorban is sorakozhatunk a sörcsapoknál. Ha biztosra szeretnének menni, online asztalfoglalásra is van lehetőség (minden sátornál külön-külön). Az osztrák sörökhöz finom Wurst dukál, abból is lesz dögivel.

Kedvcsináló a bécsi Oktoberfesthez – online is foglalhatunk asztalt
Galéria: Teli pocakkal Ausztriában: gasztrokalauz
Fotó: wienerwiesnfest.at

A schönbrunni állatkert méltán népszerű, de most elárulunk egy titkot. Kevesen tudják, hogy az állatkerten belül található egy kis zug az elefántokon túl, ahol Tirol életre kel. Egy autentikus kis tiroli házban különleges, érett sajtokat, isteni sonkákat és egyéb hagyományos finomságokat lehet kapni. Kérhetünk akár egy szendvicset is, amit leülve elmajszolhatunk. Aki arra jár, mindenképpen térjen be. Ottjártunkkor a háztáji állatokat is meg lehetett nézni a ház hátulsó részében. 

Itthon kedvcsinálónak
Ha esetleg már híján vagyunk a szabadságoknak, akár itthon is megkóstolhatjuk az osztrák borokat. A pesti oldalon a Dropshop borbár, a budai emelkedők között pedig a KisBécs várja az érdeklődőket. Mindkét helyen szerveznek borkóstolókat.


Újabb cikkünk ebben a témában:

Fikától a rohasztott heringig: ezt kell enni északon - 2016.10.24.Surströmming, rohasztott cápa, fika – csak hogy néhány skandináv ínyencséget említsünk. Amellett, hogy egy-egy fogásuk kifejezetten egzotikusnak számít a magyar ízlés számára, ezek az egyszerre misztikus és vonzó országok új szintre emelték az organikus és helyi fogalmát. Skandináv ízélmény-kalauzunk következik. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek