Kétszáz új parkot alakítanak ki a prágai dzsungelek helyén

  Sőt, kétszáznál is több új parkot terveznek létrehozni a jövőben Prágában, és a konkrét helyeket már meg is nevezi a cseh főváros közelmúltban elfogadott új fejlesztési terve.

   

  Az 1,1 millió lakosú Prágában jelenleg 714 gondozott park van, ami első ránézésre elég is lenne. A fő probléma azonban az, hogy a parkok nagyobbik része, számbelileg és területileg is, a Moldva folyó bal, nyugati oldalán található, míg a keleti, jobb oldalon kevesebb a zöld terület - írja az MTI a Lidové Noviny cseh napilap cikke alapján. Budapesti összehasonlításban a prágai nyugati oldal a budai, a keleti oldal pedig a pesti városrésznek felel meg. Az új parkok létesítésével a zöld terület növelése mellett ezt az aránytalanságot is orvosolni akarják.

  A prágaiak legnépszerűbb Petrin-hegyi parkja a Moldva bal partjánFotó: Kryssia Campos / Europress / Getty

  Az új parkok többségét a köznyelvben "városi dzsungelnek" nevezett területeken hoznának létre. A városi dzsungelek Prágában olyan gondozatlan zöld területek, amelyek eddig különböző okok miatt nem voltak alkalmasak sétára, pihenésre. A szakértők 125 ilyen "dzsungelt" választottak ki, amelyek együttesen 1324 hektárt tesznek ki, ez a város összterületének 2,5 százaléka. A további majdnem száz parkot olyan helyeken hoznák létre, amelyek jelenleg ugyan be vannak ugyan építve, de az épületek elhagyatottak, romosak, a terület mindenképpen rendbehozatalra szorul.

  A cseh főváros parkjait területük nagysága szerint négy kategóriába osztották, az elképzelés az, hogy mind a négy kategóriában létesüljenek új parkok. Prágában a hatályos törvények szerint a parkokat a kerületi önkormányzatok tartják rendben. Számos park gondozása nem kerül sokba, de vannak olyanok is, amelyekben egy-egy hektárnyi terület rendben tartása évente akár 200 ezer koronába (2,3 millió forintba) is kerülhet.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek