Nincs Dániánál boldogabb ország - utazzunk oda!

A boldogság világnapja alkalmából megjelent friss kutatás szerint Dánia a világ legboldogabb országa, míg Magyarország csak a 91. Bemutatjuk a lista további alakulását, és azt is, miért érdemes elutazni a dánokhoz.

Tudta, hogy a boldogságnak is van világnapja, mégpedig március 20-án? 2012 óta minden évben erre a dátumra időzítve adják ki a World Happiness Report felmérésének eredményeit, mely a világ legboldogabb és legboldogtalanabb nemzeteit veszi sorra.

Koppenhága, Dánia: itt élni boldogság
Galéria: Dánia a legboldogabb ország
Fotó: John Anes / flickr

 Idén március 16-án, Rómában mutatták be a legfrissebb kiadást (a teljes tanulmányt itt lehet elolvasni angol nyelven), melynek elkészítésében neves tudósok vettek részt különböző szakterületekről a közgazdaságtantól a pszichológiáig. És hogy mitől lesz boldog egy ország lakossága? Az egészségügyi helyzet, a családi kapcsolatok minősége, a munkahelyek biztonsága, a politikai szabadság és a kormányzati korrupció mértéke is fontos tényezőt jelent a felmérés szerint.

 

A dánok a legboldogabbak

 

A 2016-os eredmények szerint a világ legboldogabb országa Dánia, a legboldogtalanabb pedig Burundi – az itt élőknél még a szírek is boldogabbak. Magyarország a 91. helyen áll, Marokkó után következik a sorban. A környező országok közül csak az ukránok boldogtalanabbak nálunk (ők a 123. helyen állnak), az összes többi nemzet boldogabb, mint a magyar. Ausztria kishíján még a top10-be is bekerült (12. hely), Szlovákia a 45., Szlovénia a 63., Románia a 71., Horvátország a 74., Szerbia pedig a 86. legboldogabb hely a világon.

A legboldogabbak A legboldogtalanabbak
1. Dánia 148. Madagaszkár
2. Svájc 149. Tanzánia
3. Izland 150. Libéria
4. Norvégia 151. Guinea
5. Finnország 152. Ruanda
6. Kanada 153. Benin
7. Hollandia 154. Afganisztán
8. Új-Zéland 155. Togo
9. Ausztrália 156. Szíria
10. Svédország 157. Burundi

 Érdekesség, hogy a listán Kína (83. hely) és Oroszország (56. hely) is bőven megelőz minket. Sokat rontott viszont a görögök életkedvén a tavalyi euróválság: hat helyet esve már csak a világ 126. legboldogabb helye Görögország – írja a Daily Mail.

 

Öt ok, amiért érdemes elutazni a világ legboldogabb országába

 

Amellett, hogy bízik benne az ember, hogy rá is átragad egy kis pozitív életszemlélet, Dániába az érdekes látnivalók és a remek éttermek miatt is érdemes ellátogatni. Íme néhány jó indok egy dániai kiruccanásra:

1. Mert elképesztően menő a konyhájuk ( Copenhagen Cooking & Food Festival)

Koppenhága az utóbbi időben az észak-európai újhullámos gasztronómia központjává vált, érdemes hát tesztelni, mit tudnak a dánok. 2016-ban augusztus 19. és 28. között rendezik meg a dán főváros legnagyobb gasztronómiai seregszemléjét, a Copenhagen Cooking & Food Fesztivált, mely a szervezők ígérete szerint idén még nagyobb durranás lesz, mint eddig.

Copenhagen Cooking & Food Fesztivál - idén még nagyobb lesz a felhajtás
Galéria: Dánia a legboldogabb ország
Fotó: Copenhagen Cooking

 Pedig a korábbi években sem volt egy kis fesztivál a maga 150 programjával és százezer vendégével – idén ennek duplájával terveznek. Ha nem augusztusban jönnének, itt találják a város legjobb éttermeinek listáját.

2. Mert hamisítatlan hippi életérzés várja (Christiania)

Koppenhága szívében egy különleges, autonóm városrész működik, saját törvényekkel, zászlóval, autómentes utcákkal és eredeti hangulattal. Ez Christiania, a szabad város, mely leginkább olyan, mint egy kb. ezer lakosú hippi kommuna. Különleges, házilag barkácsolt lakhelyek, a falakon tarka graffitik és vidám kocsmák várják az ide érkezőket.

Christiania
Galéria: Dánia a legboldogabb ország
Fotó: Pymca / Europress / Getty

 

3. Mert ki ne akarna Legóvidámparkba menni? (Legoland, Billund)

Billund városában található a Lego főhadiszállása. Olek Kirk Christiansen ezen a településen alapította meg játékgyárát 1934-ben. Itt készültek az első játékkockák, amiket 1947 óta Lego néven ismerünk.

Legoland
Galéria: Dánia a legboldogabb ország
Fotó: ullstein bild / Europress / Getty

 Billund azóta világhírű lett, 1968-ban pedig megnyílt az összesen több mint 58 millió Lego kockából felépített élménypark, a Legoland. Koppenhága után a második leglátogatottabb dán látványosság, ahol még akár legós hotelben is álomra hajthatjuk fejünket. Billundba Budapestről fapados repülőjárat közlekedik, szóval nem bonyolult ide eljutni ha kedvet kaptak volna.

4. Mert annyi madár van itt, hogy a napot is eltakarják (Vadehavet Nemzeti park)

A Vadehavet Nemzeti park Dánia legújabb világörökségi helyszíne. Az ország legnagyobb nemzeti parkja, és a világ legnagyobb egybefüggő árapálysíksága. Évente 12 millió vándormadár vonul át ezen a területen.

Fotó: ullstein bild / Europress / Getty

 A seregélyek vonulása például egészen elképesztő látvány: a jelenséget black sunnak, azaz fekete Napnak nevezik, ugyanis annyira sok – kb. egymillió – madár kavarog ilyenkor az égen, hogy szinte sötétséget csinálnak. Ez évente kétszer, tavasszal és ősszel látható. Van egyébként a jelenségnek szürke és fehér párja is: a szürkét a vonuló nyári ludak, a fehéret a hattyúk alkotják.

5. Mert minden Hamlet-rajongónak egyszer ide el kell jönni (Kronborg-kastély, Helsingør)

2000 óta világörökségi listás minden Shakespeare rajongó kedvenc kastélya, a Kronborg-kastély Helsingørben. Koppenhágától egy órányi távolságra, északra fekszik, Észak-Európa legjelentősebb reneszánsz kastélya.

Kronborg-kastély
Galéria: Dánia a legboldogabb ország
Fotó: Dea / G. Wright / Europress / Getty

 "Leginkább Shakespeare Hamlet című drámájának színhelyeként ismert. A színdarabot először 1816-ban, Shakespeare halálának 200. évfordulóján adták elő az erőd falai között; a szerepeket a kaszárnyában szolgáló katonák játszották. Azóta számtalanszor előadták a kastély különböző részein, neves vendégművészek szereplésével. Az előadások nagyban hozzájárulnak Kronborg idegenforgalmi jelentőségéhez" – írja a Wikipedia.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek