Dalí ihlette nyaralás Floridától a Costa Braváig

Tudta, hogy Salvador Dalí és Walt Disney mekkora cimborák voltak? És azt, hogy még filmet is csináltak közösen? Kíváncsi rá? És egy olyan kiállításra, amit még maga a katalán zseni rendezett be? Ha a válasz igen, olvasson tovább, és kiderül, hová kell szerveznie az idei nyaralást a fenti látnivalókért.

Rajong az őrült katalán zseni, Salvador Dalí műveiért? Mit szólna egy tematikus nyaraláshoz? Ha messzire vágyik, mit szólna a napsütötte Floridához? Vagy inkább maradna Európában? Akkor egyértelműen Spanyolország felé vegye az irányt! Részletek alant.

A két zseni: Disney és Dalí

El tudja képzelni Mickey egeret Dalí bajusszal? Vagy Minnie-t csuklóján elfolyó karórával? Ugye, nem! Pedig nem sok választotta el a kedvelt rajzfilmfigurák ősatyját, Walt Disneyt, és a 20. század talán legeredetibb művészét Salvador Dalít. Pontosabban semmi sem verhetett közéjük éket, hiszen jó barátok voltak, sőt egy filmet is készítettek közösen. Igaz, ez utóbbit csak halálukat követően, ötven évvel később, 2003-ban mutatták be. Most ez is megtekinthető egy izgalmas tárlaton.

The Dali Museum, St. Petersburg, Florida, USA
Galéria: Dalí ihlette nyaralás Floridától a Costa Braváig
Fotó: Dana Hoff / Salvador Dali Museum

A kiállítás 2016. január 23-án nyitja meg kapuit, és június 12-ig látogatható Amerikában, a floridai St. Petersburgban. A két géniusz kapcsolatát bemutató kiállítás A képzelet építőművészei (Architects of Imagination) címet viseli, ahol a legnagyobb érdeklődés Disney és Dalí fent már emlegetett, első és egyetlen közös filmjének vetítését övezi. A Destino (A végzet) című mozihoz 1945-ben kezdtek hozzá. Az alapötletet John Hench adta, aki a forgatókönyvet is megírta, majd a forgatásban is részt vett. Aztán közbeszólt az élet, és az animációs film félbemaradt.

Közel fél évszázaddal később, 1999-ben a franciaországi Disney stúdió munkatársai veselkedtek neki a befejezésnek. A részben hagyományos, részben digitális technikával készített filmet aztán 2003-ban Annecyben mutatták be – és bár mozi vagy televíziós forgalmazásba sohasem került, jelölték Oscar díjra. A különleges rajzfilm diadalútja a londoni Tate Modern Museumban, New Yorkban, Philadelphiában, Melbourne-ben és a párizsi Pompidou központban folytatódott, most a St. Petersburgi Dalí múzeumban látható.

A fotókat, festményeket, archív dokumentumokat őrző tárlat multimédiát bemutatókkal bővül – de persze kihasználják a floridai múzeumban levő Dalí ereklyékben és műtárgyakban rejlő páratlan lehetőségeket is. A különleges építészeti megoldásokkal felépített Dalí múzeum ugyanis évtizedek óta a legjelentősebb bemutatóhelye a katalán festő művészetének.

A festmények és objektumok puszta bemutatásán felül újfajta megközelítésekkel is operálnak: idén január és június között például Leonardo da Vinci és Dalí művészetének és technikai „újításainak" metszéspontjait térképezték fel, és tették közszemlére. Mondani sem kell, nagy sikerrel. Nem kétséges, hogy a Dalí-Disney közös tárlatra is ez a „sors" vár.

Imádja Dalít, de nem utazna érte Floridáig?

Szervezze idei nyaralását Spanyolországba, azon belül is a Costa Bravára! Nekünk a part menti települések közül a festői Tossa de Mar a kedvencünk. Így a strandolást könnyen megszakíthatja egy izgalmas barcelonai városnézéssel, vagy ami most jobban érdekel minket: egy kirándulással Figueresbe. A Girona megyében található település legfőbb látnivalója a hatalmas Dalí Színházmúzeum, amit maga a festő tervezett.

Dalí Színházmúzeum, Figueres, Spanyolország
Galéria: Dalí ihlette nyaralás Floridától a Costa Braváig
Fotó: Wolfgang Kaehler / Europress / Getty

Miután Dalí megvette a figueresi romos színház épületét, és megtervezte saját, tornyok helyett tojásokkal díszített múzeumát, a síremlékét is maga állította, hogy méltóképp emlékezhessen rá az utókor. A kiállítás minden tárgya és világítása úgy van beállítva, ahogyan ő helyezte el. Az épülethez egyébként azért is fűzték személyes érzelmek, mert tizenévesként, 1919-ben itt nyílt meg az első önálló kiállítása.

Az állandó kiállítás részeként látható egy film a művész életéről és elképesztő ötleteiről, illetve kiállítják az ékszereit is, amelyeket természetesen ő tervezett. A múzeum március és június között 9:30-tól 18 óráig tart nyitva, a főszezonban, július és szeptember között 9-től este 8-ig. Szezonon kívül, novembertől februárig pedig 10:30-tól este hatig. A zárás előtt 45 perccel lehet utoljára belépni. A felnőtt belépőjegy 14 euróba kerül, a kedvezményes belépő diákoknak és nyugdíjasoknak 10 euró.

Cikkünk szerzője Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek