8 zseniális virágkarnevál Debrecentől Valenciáig

  Augusztus 20-án reggel fél nyolckor kezdetét veszi a Debreceni Virágkarnevál. De jó ha tudja, nem ez az egyetlen virágparádé a világon. Hollandiától Toowoombáig gördülnek a feldíszített virágos kocsik, és van, ahol virágháborúba torkollik a parádé. Hét hihetetlen virágfesztivál a nagyvilágból.

  Debreceni Virágkarnevál: buli öt napon át

  Magyarország legnagyobb virágos bulija kétségkívül Debrecen virágkarneválja. A rendezvény múltja több mint száz évre tekint vissza, és évente több százezer látogatót vonz a városba. A virágkarnevál ma már ötnapos rendezvénysorozattá nőtte ki magát: idén a kísérőprogramok már augusztus 15-én elkezdődtek a Mézeskalács fesztivállal, 21-én pedig a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon az Experidance show-ja zárja a karnevált.

  Galéria: Leghíresebb virágkarneválokFotó: Debreceni Virágkarnevál

  A virágos programok augusztus 20-án, reggel fél nyolckor kezdődnek a Piac utcán, a felvonulás pontos útvonaláról ide kattintva tájékozódhatnak. Délután egy és hat között a felvirágozott kocsikat a Nagyerdei Stadionban testközelből is meg lehet majd nézni, a felnőtt jegy 1300 forintba, a gyerek és a nyugdíjas 900 forintba kerül. A napot gálaműsor, majd tűzijáték és utcabál zárja.

  Corso Zundert: dáliacsodák

  A holland virágkertészet világhírű, így aztán nem véletlen, hogy a leglátványosabb virágkompozíciók is itt születnek. Virágfesztivált Hollandia és Belgium számos városában szerveznek. Az egyik leghíresebb a Corso Zundert, vagyis a zunderti virágfesztivál, ahol kizárólag dáliákból készülnek a parádés kocsik.

  Bloemencorso, Hollandia
  Galéria: Leghíresebb virágkarneválok
  Fotó: Bloemencorso Zundert

  A fesztivált több mint húsz kistelepülés szervezi, és egy-egy falu csupán egyetlen kocsi kiállítását vállalja. A kompozíciók összeállításában a falvak teljes lakossága részt vesz. Az idősek a dáliák termesztésében, a fiatalok a kocsi feldíszítésében vállalnak szerepet. A legnagyobb kérdés pedig minden évben az, hogy lesz-e elegendő dália a faluban.

  A fesztivált 2015-ben szeptember 6-án és 7-én tartják, így ha kedvet kapott, még kényelmesen elmehet megnézni az idei virágkölteményeket, melyekkel Van Gogh előtt tisztelegnek majd a művész halálának 125. évfordulóján.

  Travelo tipp: Lisse
  Ha a dáliák helyett a tulipánok hozzák lázba, a virágfesztiválnak is beillő, hollandiai Keukenhofot kell feltétlen meglátogatnia Lisse városában. Az Amszterdamból könnyedén megközelíthető park 2016-ban március 24. és május 16. között tart nyitva. Idei élménybeszámolónkat itt találja.


  Nem csak a börtönéről híres Kufstein

  Kufstein vára nekünk hírhedt börtönéről maradt nevezetes: itt raboskodott Wesselényi Miklós, Kazinczy Ferenc, de még Rózsa Sándor, a betyár is. Ausztriában azonban Kufstein az ország legnagyobb virágfesztiváljáról ismert. Az ingyenes parádét egészen pontosan a várostól hét kilométerre található faluban, Ebbsben tartják. Idén augusztus 20-23. között gördülnek az idilli tiroli utcákon a traktorok mögé kötött virágköltemények. További információ itt.

  Toowoomba karnevál: parádé a kertek városában

  Az Ausztráliában található Toowoomba első virágkarneválját 1949-ben rendezték, és eredeti célja az volt, hogy a világháború után egy kis lökést adjon a város gazdaságának. A recept bevált, napjainkban már tíz napig tart, és rengeteg látogatót vonz a karnevál. A város egyébként nem csak ezekben a napokban borul virágba - az ausztrálok egymás között csak a „kertek városaként" emlegetik a csodaszépen gondozott városkát.

  Toowoomba Carnival of Flowers
  Galéria: Leghíresebb virágkarneválok
  Fotó: Paul Harris / Toowoomba Carnival of Flowers

  Virágok harca Jerseyben

  A brit Csatorna-szigetek 1902-ben tartotta első virágfesztiválját VII. Edward megkoronázásának napján. Az esemény olyan jól sikerült, hogy a hagyomány a mai napig él. A Battle of Flowers, azaz a virágok harca a kezdeti időkben valódi harcot jelentett. A virágkompozíciókról a virágokat letépték, és a közönségben álló nőknek dobták abban bízva, hogy azok visszadobják a virágot. A rendezvény végére ebből aztán valódi virágháború kerekedett. A Virágok Harca a mai napig a szigetek legnagyobb turisztikai eseménye. Idén sajnos pont lecsúsztunk róla: a nappali parádét augusztus 13-án, a holdfényes felvonulást augusztus 14-én tartották. Sebaj, majd jövőre!

  Spanyol lányok teniszütővel

  Évente egyszer a spanyolországi Valenciában is virágháborút tartanak: ez a Batalla de Flores. A virágokkal feldíszített kocsikon fiatal lányok ülnek teniszütőkkel felszerelkezve, a felvonulást követően pedig kitör a virágháború a nézők és a kocsin ülők között. A lányok létszámhiányukat a teniszütőkkel próbálják meg ellensúlyozni. A 2015-ös karneválról sajnos itt is lemaradtunk, ugyanis júliusban tartották. De a 2016-os nyaralást nem is rossz ötlet összehangolni ezzel a parádéval.

  Galéria: Leghíresebb virágkarneválokFotó: Batalla de Flores

  A brüsszeli virágszőnyeg

  Bár nem sorolható a hagyományos virágkarneválok közé, az egyik legismertebb virágköltemény Brüsszelben tekinthető meg minden második évben. A híres tájépítő E. Stautemans 1971-ben több éves előkészítő munka után alkotta meg első virágkölteményét, szinte kizárólag begóniákból. Bár azóta több városban is készült hasonló virágszőnyeg, a brüsszeli főtér virágszőnyege egyedülálló középkori környezetével még nem talált méltó kihívóra.


  Mivel a virágszőnyeget kétévente készítik el, és a legutóbbi 2014-ben volt, a következőre 2016-ig kell várni. A jövő évben augusztus 12-től augusztus 15-ig lehet majd gyönyörködni benne. A jubileumi, 20. virágszőnyeg 75 méter hosszú és 24 méter széles lesz, a tervek szerint pedig mintegy 1800 négyzetméternyi begóniát tartalmaz majd. Száz önkéntes négy óra megfeszített munkájára egészen biztosan szükség lesz egy ekkora lenyűgöző kompozíció megteremtéséhez. További információ itt

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!