Megnéztük a világ legpompásabb virágoskertjét

Elképesztő színkavalkád, virító zöld pázsit, tavacskák, kanálisok és végeláthatatlan, rikító tulipánföldek - ez várja a látogatókat a hollandiai Keukenhofban. Eleve csodás élményre számítottam, de még az előzetes várakozásaimat is felülmúlta a hely. Ha siet, május 17-ig még ön is megnézheti, utána viszont már csak 2016 márciusában nyit ki újra a kert.

 Évekkel ezelőtt hallottam először a világ legszebb virágoskertjének titulált Keukenhofról, és azóta arról álmodoztam, hogy egyszer eljutok ide. Többször jártam már Hollandiában, de mindig ősszel utaztam, a tulipánszezont pedig valahogy a kedvemért nem halasztották el októberig. Idén viszont a lehető legtökéletesebb időpontban, április utolsó napján érkeztem az országba, így végre megnézhettem az Amszterdamtól mintegy negyven kilométerre található pompás parkot.

 

Csodaszép kert a Wilhelmina pavilon közelében
Galéria: Keukenhof, a világ legszebb virágoskertje
(Fotó: mimi / Travelo)

 Azok a dolgok, amikre az ember éveket vár, a legritkább esetben szoktak a valóságban is olyan tökéletesek lenni, mint az álmaiban. Így aztán az odafelé vezető úton ezerszer végigzongoráztam magamban az esetleges buktatókat: lehet, hogy annyira sok látogató lesz, hogy alig látom majd tőlük a virágokat? Lehet, hogy túl későn – vagy éppen túl korán – érkezem, és nem is lesznek tulipánok? Minden szép lesz, csak éppen annyira szakadni fog az eső, hogy teljesen élvezhetetlenné teszi a dolgot? Vagy egyszerűen: nagyobb a felhajtás körülötte, mint amit a hely valóban megérdemel?

Tűzpiros tulipánmező Lisse mellett
Galéria: Keukenhof, a világ legszebb virágoskertje
Forrás: (Fotó: mimi / Travelo)

 Induláskor Amszterdamban még lógott az eső lába, de amint bekanyarodott a buszom Lissébe – ehhez a településhez tartozik a park –, kisütött a nap. Amikor feltűntek az első tűzpiros tulipánmezők is, kezdtem elhinni, hogy minden tökéletes lesz. És tényleg így lett. Persze rengetegen voltak kíváncsiak a parkra, de a főbejárattól eltávolodva a hatalmas – 32 hektáros – területen jól eloszlott a tömeg. Az idő csodás volt, a kertben található fák éppúgy virágba borulva vártak, mint az itt található hétmillió hagymás növény zöme.

A park rövid története
A park helyén a 15. században vadászterület volt, később kastély épült itt, és ezen a területen termesztették a grófi konyha számára a különböző zöldségeket és fűszereket. Innen ered a hely neve is, ugyanis a 'keukenhof' szó konyhakertet jelent. A birtok aztán többször is gazdát cserélt: a 19. században Van Pallandt báró volt a tulajdonos, és Jan David Zocher kertépítészt és fiát – aki egyébként az amszterdami Vondelparkot is tervezte – bízta meg a kastély körüli park rendezésével. A Keukenhof-kerteket mai formájukban 1949-ben hívta életre Lisse akkori polgármestere, azzal a céllal, hogy a hollandiai és európai virágtermelők bemutathassák termékeiket. (Forrás: Wikipédia)

 Először a főbejárat közelében található történelmi kerteket néztem meg, ahol a mai nemesítésekhez képest egészen nevetségesen satnya vadtulipántól a korábbi évszázadok tulipándivatjain át a legújabb, hatalmas méretű példányokig minden megtalálható. Innen nem messze ültették ki Van Gogh önarcképét tulipánokból, így tisztelegve a művész előtt, halálának 125. évfordulóján. A közeli pavilonban (Oranje Nassau) további Van Gogh ihletésű virágkompozíciókat lehet megnézni.

A kert többi pavilonjába – Juliana, Willem Alexander, Beatrix – is érdemes bemenni, mindegyikben virágbemutató, kávézó és ingyen wifi várja a látogatókat. A Beatrix pavilon orchidea kiállítása egészen lenyűgöző.

Orchidea bemutató a Beatrix pavilonban
Galéria: Keukenhof, a világ legszebb virágoskertje
(Fotó: mimi / Travelo)

 Bár a kert egyértelmű főszereplői a tulipánok, azért nárciszokat, jácintokat és fürtös gyöngyikéket is látni – ez utóbbiból egy egész folyót alakítottak ki. A leglátványosabb tulipánkertek egyébként a Tulpomania részen vannak, az itt található pavilonban a tulipán történetéről, Hollandiába érkezéséről, a tulipánhagymák egykori hatalmas értékéről láthatunk kiállítást.

Tudta például, hogy a tulipán 1593-ban, Törökországból érkezett Hollandiába a szultán ajándékaként? A tulipán neve a perzsa 'tulipan' szóból ered, mely azt jelenti, turbán – ezzel utalva a virág formájára. 1630-ban pedig egyetlen cirmos tulipán hagymájának ára felért egy komplett vagyonnal.

(Fotó: mimi / Travelo)

 A Keukenhofban nem csupán a mesterien kialakított kerteket és a pavilonokat érdemes megnézni. A parkban több kilátópontot is találunk, ahonnan a környező színpompás tulipánföldekre lehet rálátni. De van állatsimogató, és egy nagy szélmalomba is felmászhatunk. A mellette található hangulatosan kialakított piknikplaccon pedig friss epret, goffrit vagy éppen heringes szendvicset kóstolhatunk. (Az ételek átlagára 4 euró körül van darabonként.)

Szintén a szélmalom közelében találjuk a fotózkodó turisták paradicsomát: a Van Gogh ihlette szelfi-kertet, az amszterdami belvárost idéző tematikus kertet, és Miffy nyuszi házikóját is. Sőt, az apró csatornán horgonyzó csónakban egyenesen a tulipánok közé ülhetnek be a turisták egy fotó erejéig. Giccsesnek giccses, de hazatérve klassz emlék lesz belőle.

Hasznos információk
Eljutás: A legegyszerűbb, ha kombinált belépőt veszünk, így a tömegközlekedési eszközökre nem kell egyesével jegyet váltanunk. Amszterdam központjából a 197-es számú busszal kell Schipholig, Amszterdam fő repteréig utaznunk (a busz a Leidsepleinen és a Museumpleinen is megáll). A reptéren pedig a Keukenhof expressz jelzésű buszra kell felpattanni. Az egész út átszállással együtt maximum egy órát vesz igénybe, és minden teljesen egyértelmű, kényelmes, flottul megy, nem kell aggódni miatta.
Árak: A fent említett kombinált jegy 28,50 euróba fáj, a sima parkbelépő 16 euróba kerül. A jegy neten előre megváltható, így kikerüljük a sort.
Nyitva: A kert idén március 20-án nyitott, és május 17-én zár. Ebben az időszakban naponta 8-19.30-ig van nyitva.
Mikor érdemes jönni? Bár minden évben kicsit máskor a legszebb a kert, április utolsó hete, és május első két hete számít a legbiztonságosabb választásnak.
Szállás: Aki csak a tulipánok miatt jön, Lissében is kereshet magának szállást, de mi csak egy napot szántunk erre, ezért Amszterdamban aludtunk. Így másnap a várost is fel tudtuk fedezni. Aki kényelmes, dizájnos szállást keres a város leghangulatosabb részén, a festői Prinsengracht, Leidsegracht, Herrengracht csatornák közelében, a DWARS Hotellel érdemes próbát tennie. (A Museumplein, a Leidseplein, a Rembrantplein és a híres vöröslámpás negyed is sétatávolságban van.) Nem túl nagy, ám praktikusan berendezett szobák, ingyen wifi, ötletes dizájn, Nespresso kávéfőző, kedves alkalmazottak és makulátlan tisztaság jellemzi a helyet. Éjszakánként három főre 159 eurót fizettünk.

 Bármelyik fenti képre kattintva terjedelmes galéria nyílik, érdemes végignézni! Ha pedig nem csak a hagymás növényekért, de mindenféle virágért él-hal, a japán cseresznyevirágzásról készült képeinket is szeretni fogja. Ide kattintson értük! 

Újabb cikkünk ebben a témában:

Tulipánpiac nyílt a belvárosban - 2016.04.13.
A szervezők arról is mesélnek, hogy milyen az élet egy tulipánfarmon, és hogy hány nap alatt lesz tulipán egy hagymából.
Megnyílt Hollandia tulipánoskertje - 2017.03.26.
A Keukenhof-ban most a tulipánoké a főszerep.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek