Az ország, ahol az operát is a sivatagban tartják

Látványos fényháló a jeruzsálemi óvárosban és opera a sivatagi homokban, akár fesztiválöltözetben. Olyan helyeket és élményeket kerestünk, amelyek miatt pont annyira érdemes sokadszorra is visszatérni Izraelbe, mint először látni az országot. Találtunk néhányat, ezeket mutatjuk most.

Szerencsésen úgy alakult az elmúlt években, hogy a Travelo munkatársai rendszeresen visszatérhettek Izraelbe. Először rácsodálkoztunk azokra a sajátosságokra, amelyek a turistáknak meglepőek lehetnek, aztán jártunk Jeruzsálemben, majd a Holt-tengernéltöbbször is. Annyira bejött az élmény minden kollégánknak, aki kipróbálta a lebegést a világ legsósabb tengerében, hogy kedvenc fürdőhelyeink közé is választottuk tavaly.

Aztán jöttek a nagyobb izgalmak: egyik újságírónk egy bérelt Fiattal vágott neki az izraeli vidéknek, egy másik pedig rögtön a tavaly nyári, gázai konfliktus után látogatott el Izraelbe, hogy saját szemével győződjön meg róla, a turistáknak semmi okuk rettegni az országban.

 

Egy hely, ahol mindig történik valami

 

Ennyi tapasztalattal már biztos, hogy teljesítettük a kezdő és a középhaladó "pályát". Így most az a kihívás várt ránk, hogy keressük meg azt Izraelben, ami miatt sokadszor is megéri visszatérni ide, de izgalmas lehet első látogatáskor is. A feladatot teljesíteni könnyebb volt, mint ahogy hangzik: Izraelben ugyanis az éppen zajló kulturális programokat, közösségi eseményeket és fesztiválokat nem új, steril helyszínekre viszik, hanem sokszor több ezer éves műemlékek közvetlen közelébe − például Jeruzsálem látványosságait vagy Masada szikláját is egy-egy rendezvénybe komponálva.

 

Pride 2015, Izrael
Galéria: Az ország, ahol az operát is a sivatagban tartják
Fotó: Anadolu Agency / Europress / Getty

Eseményekből pedig nincs hiány. Csak abban az egy hétben, amíg kint tartózkodtunk, a három turisztikailag és történelmileg legfontosabb helyszínen is nagyszabású rendezvények zajlottak. Tel-Avivban például Pride-hét volt, amiről mi ugyan épp lemaradtunk, de a Díványon részletesen beszámolt róla Steiner Kristóf. Mindeközben Jeruzsálemben az óváros jelentős részét behálózó fényfesztivált tartottak, az izraeli hazaszeretet jelképeként is emlegetett, hatalmas sziklára emelt Masada erődnél pedig hatezer fős, szabadtéri operafesztivállal várták a látogatókat.

 

Szabadtéri operafesztivál a sivatagban

 

Az idén ötödik alkalommal megrendezett operafesztivál merész kezdeményezés: a forró levegő, a homok és a szél próbára teszi az egész produkciót, különösen az énekeseket és a hangszereket. A Masada-hegy lábánál hónapokat vesz igénybe a felkészülés. A helyszín kiépítésén, üzemeltetésén, majd elbontásán 2500 ember dolgozik. A fesztivál szervezői büszkék arra, hogy így évek óta tudnak idénymunkát biztosítani a térségben. A kosztümös próbák alkalmával pedig sok olyan helyi is meg tudja nézni az idény fesztiváldarabjait, akinek egyébként nem lenne lehetősége kifizetni a borsos árú belépőket.

 

Masada Operafesztivál
Galéria: Az ország, ahol az operát is a sivatagban tartják
Fotó: Dan Porges / Europress / Getty

A Masada Operafesztivált persze magától értetődően ajánljuk azoknak is, akik rajonganak az operákért, és valami különlegességre vágynak. De legjobban valószínűleg azok élvezik majd, akik csak ismerkednek a műfajjal, vagy esetleg kifejezetten rossz korábbi emlékeik miatt jó ideje elkerülték az opera világát. Az elmúlt években és idén is kifejezetten populárisnak mondható, széles körben ismert darabokat vittek itt színpadra. Idén például a Tosca és a Carmina Burana előadásai váltották egymást a színpadon pár napig.

 

Masada Operafesztivál
Galéria: Az ország, ahol az operát is a sivatagban tartják
Fotó: Europress / Getty

A színpad hatalmas és látványos, de sikeresen elkerülik a díszlet- és jelmeztervezők, hogy az így kapott – a színházi adottságokhoz képest jóval nagyobb – teret túlságosan belakják és vásárivá tegyék. Aki egy operaházban feszeng a műfajjal járó, sokszor avítt viselkedési és öltözködési szabályoktól, az a sivatagban minden lehetőséget megkap, hogy ezeket sutba dobhassa, és csak az operára figyelhessen. Ezután pedig eldöntheti, hogy a zenével vagy csak a hozzá társított elvárásokkal volt eddig baja. Hangulatában olyan az egész, mintha a VOLT Fesztivál nagyszínpadát megkapná egy estére a Magyar Állami Operaház, kiraknának rengeteg széket, és nekünk nem lenne más dolgunk, mint akár fesztiválcuccokban, kötetlenül csak az élményre figyeljünk.

UP by El Al légitársasággal Izraelbe
A nyári szezonban heti 11, télen heti 8 járatot üzemeltetnek Izraelbe. Nyáron naponta kettő közlekedik – egy reggel és egy este –, kivétel ez alól a péntek este és a szombati nap (shabbat). Így a járat mindkét irányba kényelmes, könnyen előre tervezhető utazást tesz lehetővé. Egyirányú jegyárakat 99 USD-től találunk, amely tartalmazza az illetékeket, és egy fedélzetre vihető poggyászt is. Foglaljon jegyet itt! (x)

 Masadában operafesztivál legközelebb jövőre lesz. A júniusi dátumot azonban a kedvezőbb, vagy legalábbis kevésbé forró időjárás reményében áttették szeptember 15. és 17. közötti időpontra. Aki azonban mindenképp júniusban utazna, azt a jeruzsálemi szabadtéri opera Verdi Rigolettójával várja majd jövőre, 2016. június 22-én és 23-án. Idén nyáron azonban szeptember 10. és 12. között még lesz egy fesztivál a Haifától északra található Akkóban, ahol a Figaro házasságát tűzik műsorra.

 

Gasztro, könnyűzene és sport

 

De annak sem kell lemondania a fantasztikus, több ezer éves környezetben szerezhető élményekről, akit az opera világa nem szólít meg. Augusztus 26-án például a Függetlenségi park egy gigantkus élő zenés bárrá változik, ekkor kezdődik Jeruzsálem legnépszerűbb kétnapos sörfesztiválja, ahol a 150-féle izraeli és külföldi sörkülönlegesség mellett zenei és színházi előadásokkal, és szabadtéri művészeti performanszokkal szórakoztatják a látogatókat.

 

Jerusalem Beer Fest
Galéria: Az ország, ahol az operát is a sivatagban tartják
Fotó: Kobi Charbit / Jerusalem Beer Fest

A bor kedvelőinek pedig az augusztus 17-én kezdődő négynapos borkóstoló fesztivált ajánljuk, amelyet esténként a jeruzsálemi Izrael Múzeum különleges atmoszférájú kertjében tartanak élő zenei aláfestéssel és finomnak ígért falatok kóstolójával egybekötve. Az inkább zenei programokra éhezők az augusztus 18. és 20. közötti időpontra tervezett ingyenes 28. Klezmer Fesztivált fogják élvezni. Ezen a néhány napon a zsidó misztikáról, a kabbaláról ismert Cfát (Safed) városában a látogatók színpadról színpadra vándorolhatnak a szűk, macskaköves utcák között, néhány helyen pedig még a klezmer hangszereket is kipróbálhatják. A sportrajongóknak azonban még bőven van idejük edzeni, hogy a legjobb formájukat hozzák: Jeruzsálem maraton ugyanis 2016. március 18-án lesz legközelebb.

Kollégánk az UP by El Al légitársaság meghívására vett részt az Izraeli Turisztikai Minisztérium sajtóútján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek