Felújították Berlinben a Cseh falut

  Felújították Berlinben a Cseh falut

   

  Több mint két évig tartó felújítási munkálatok után Berlin Neukölln negyedében ünnepélyesen megnyitották az úgynevezett Cseh falut - írja az MTI.

  Fotó: Europress / Getty

  Ez a történelmi település, amelyet a vallásüldözés elől a hazájukból menekülő cseh protestánsok alapítottak a 18. században, egyfajta kincs, a nyugalom szigete a világvárosban - fejtette ki a prágai sajtó szerint Franziska Giffey, Neukölln polgármestere a szerda esti ünnepségen. "A Cseh falu városnegyedünk bevándorlási történelmének alapköve. Olyan emberek kezdtek itt új életet, akik vallásuk üldözése miatt, menekülésre és új élet keresésére kényszerültek, s itt új hazára leltek" - szögezte le a polgármester. Hozzátette: a berlini Neukölln negyedben jelenleg 160 országból származó emberek élnek. "Ez a sokszínűség a Cseh falu megalapításával kezdődött, s ezért számunkra a falu megóvása nagy érték" - hangsúlyozta Giffey.

  Fotó: Ullstein Bild / Europress / Getty

  Andriana Krnácová, Prága főpolgármestere, a rendezvényen pozitívan értékelte, hogy Berlin felújította a Cseh falut. "Számunkra ez egy jelkép" - jegyezte meg Krnácová, a részben magyar származású prágai főpolgármester, aki szerint a bevándorlás gazdagodást jelent a befogadó települések számára. Az elmúlt két évben a Cseh falu utcáit és házait teljes egészében felújították, amitől a helyiek életkörülményeik javulása mellett elsősorban nagyobb turistaforgalmat remélnek.

  A Cseh falu története
  A Cseh falut 1737-ben alapította 18 cseh testvér vallású cseh család, mintegy 350 ember, a korabeli Rixdorf településen. I. Frigyes Vilmos porosz király nemcsak letelepedési engedélyt, de számos kiváltságot is adott a menekülő cseheknek. A csehek számára a király kilenc házat is építtetett, amelyek a mai Cseh falu alapjait képezik.
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!