India lekoppintaná a világ legnagyobb szent helyét

India lekoppintaná a világ legnagyobb szent helyét

Indiában felépülhet a kambodzsai Angkorvat tökéletes mása, melyet a világ legnagyobb vallási épületkomplexumaként tartanak számon – írja a DailyMail. Angkorvatot a 12. században építették a hindu isten, Vishnu tiszteletére és a mai napig is a hinduk és a buddhisták vallási központjaként működik, melyet több millió látogató keres fel évente.

 

Angkorvat, KambodzsaFotó: Esin Üstün / flickr

A kambodzsai kormány levélben kérte Indiát a tervek azonnali megsemmisítésére, az építkezés ugyanis sértené az ősi khmer romváros világörökségi státuszát, nem beszélve arról, hogy Angkorvat az ország szimbólumaként még a nemzeti lobogón is megjelenik, így az egész világ Kambodzsával azonosítja a szent helyet. Az indiai másolat ráadásul fizetős turistahelyként üzemelne, ami szintén méltatlan egy templomhoz.

Az építkezést szorgalmazó indiai vállalat visszautasította Kambodzsa tiltakozását, azt állítva, hogy csak úgy, mint más indiai templomokból, Angkorvatból is csupán csak ihletet merítettek a tervek elkészítésekor, és nincs szó semmiféle utánzatról. A tervek szerint azonban az indiai Bihar állam nyugati részén épülő komplexum egy az egyben úgy nézne ki, mint Angkorvat, azzal a különbséggel, hogy még annál is nagyobbra szánják, ezzel elorozva a világ legnagyobb hindu templomának címét is.

 

Turisták és szerzetesekFotó: Jerome Yewdalll / flickr

A híres épületek lekoppintása egyébként főleg Kínában divatos, ahol számtalan emblematikus helyszín másolatába futhatunk bele, a legutóbb például a pekingi Régi Nyári Palota egy részének élethű mását nyitották meg eredeti helyszínétől ezer kilométerre, Kelet-Kínában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek