Egy hétvége alatt Jane Austen és Banksy nyomában

Régi kikötők és gyárépületek nagyon cool módon felújítva, menő múzeumok, Banksy street art, fiataloktól nyüzsgő, utcai kajáldákkal teli passzázsok és kézműves sörfőzdék - ezt mind megtalálja Bristolban. Vonattal pedig tizenöt perc innen a világörökség részét képező Bath, a római kor óta népszerű fürdőváros. Kell ennél tökéletesebb célpont egy hosszú hétvégére?!

Amikor csak egy hosszú hétvégi programot tervezünk, logikus olyan célállomásokat választani, melyeket közvetlen járatokkal is elérhetünk. Így nem töltjük a pár napos út jelentős részét repülőn és átszállással. Míg a nemzeti légitársaságokkal a származási országuk fővárosába repülhetünk közvetlenül, a fapadosokkal kevésbé ismert célpontokra is eljutunk átszállás nélkül. Ilyen például Bristol, ahová legtöbben dolgozni mennek Magyarországról. Mi azonban itt azt néztük meg, hogy turistaként miket nem szabad kihagyni egy pár napos kiruccanás során.

 

Galéria: Egy hétvége alatt Jane Austin és Banksy nyomábanFotó: lehoczkim / Travelo

 

Egy kikötő sok száz éve 

A mai Bristol környéke már a vaskorban és a római korban is lakott terület volt, majd a hajózás és a kereskedelem fejlődésével a város szerepe egyre fontosabb lett. Először a 11. században említették, mint kikötőt, ahonnan az Ír-sziget felé indultak hajók. A 13. és a 18. század között már a három legnagyobb adóbevétellel rendelkező város között volt Angliában, és csak az ipari forradalom korában tudták a rangsorban először megelőzni olyan helyek, mint Liverpool vagy Manchester. Kikötőjéből apálykor annyira visszahúzódott a víz, hogy a hajók feneke leért, és kár keletkezett bennük. Emiatt nem számított különösebben népszerűnek, de még így is az egyik legjelentősebb kikötőváros lett Európában. Rabszolgakereskedelme például akkora volt, hogy 110 év alatt a becslések szerint fél millió rabszolgát hajóztattak ki és be Bristolban.

 

Galéria: Egy hétvége alatt Jane Austin és Banksy nyomábanFotó: lehoczkim / Travelo

A túl nagy ár-apály problémájára a 19. század első felében sikerült megoldást találnia a városnak. Ekkor építették ki a „lebegő kikötőt" (Floating Port), amelyben elég vizet tudtak apály idején is bent tartani ahhoz, hogy a hajók alja ne érjen le, és így ne keletkezhessen bennük kár. A tervek mögött a kor zsenijének tartott – vasutat, gőzhajókat, hidakat és csatornákat is tervező – Isambard Kingdom Brunel volt, akinek Bristol az akkori kor leghosszabb függőhídjának tervét, és az ss Great Britain nevű hajót is köszönheti. 

Bristol ma 

Az ss Great Britainre ma már vasszerkezete, hajócsavarja és gőzhajtása miatt az első modern óceánjáróként tekintenek. 98 méteres hosszával 1845 és 1854 között a világ leghosszabb hajójának számított, Bristol és New York között 14 nap alatt tette meg az utat. A hajó további története már nem volt ennyire pompás, szolgált teherhajóként a krími háborúban, majd végül a Falkland-szigetekre küldték, ahol majdnem az enyészeté lett. 1970-ben végül újra Bristolba került, ahol eredeti, 19. századi pompájában felújították, és ma Bristol első számú látványossága a Tripadvisor listáján.

Hasonlóan szerencsésen menekült meg a már említett Floating Port is, mikor a városból kiköltöztették a működő kikötőt. Voltak tervek az ipari hasznosítására, de mostanra kulturális intézmények, közösségi terek, és menő vízparti loftlakások lettek a dokkok helyén.

Az M Shed, az egykori kikötői raktárépület a város egyik legfrissebb sikerprojektje: egy régi raktárépületet alakítottak ingyenesen látogatható várostörténeti múzeummá. Szemben vele, a másik rakparton az Arnolfini, Európa egyik vezető kortárs művészeti központja áll, 1975-ben költöztették a kikötőbe, egy korábban teákat őrző raktárépületbe. Hasonló sikerrel alakították raktárépületekből összművészeti központtá és közösségi térré a Watershedet, amelyben ma mozik, kávézók találhatók, és rendszeres helyszíne független filmes, dizájn, tánc és élőzenei eseményeknek.

De Bristol a menőn újragondolt, intézményesített művészeti helyek mellett a street artban is élen jár. Piszkos nagy mázlijuk, hogy az irányzat egyik legismertebb neve, Banksy a városban született. Az első munkáiból még most is található pár a város épületeinek falain, ilyen az egyik leghíresebb képi világba öntött társadalomkritikája, a Mild, Mild West is. Banksy nemrég visszatért, ugyanis több helyen rá jellemző képeket fedeztek fel a városban. Például 2014 októberében, nem messze az M Shedtől egyszer csak megjelent egy falon egy Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval képére rímelő graffiti, a The Girl with the Pierced Eardrum.
Bár a Visit Bristol nagyon alapos, még pdf formátumban letölthető térképet is kínál azoknak, akik egyedül szeretnék bejárni a street art helyszíneket; angolul beszélőknek inkább a vezetett túrát javasoljuk, az így nyerhető belsős infók miatt. 

Bath, a római kor óta népszerű fürdőváros 

A modern Bristoltól egy negyedórás vonatút csak a világörökségi listán szereplő Bath, ahová kétezer éve töretlenül menő fürdőzni járni, és ahol a római kori épület közelében már modern luxushotel tetőteraszán, medencében ülve élvezhetjük a kilátást a városra. Nyomába eredhetünk Jane Austennek, a város egyik leghíresebb lakójának, a Büszkeség és balítélet és más híres könyvek szerzőjének a róla elnevezett központban. Miközben díjnyertes baristák kávéját ihatjuk a Colonna and Small's kávézóban. Ott jártunkkor mi még a BBC híres Sherlock című sorozatának forgatásába is belebotlottunk.

 

Galéria: Egy hétvége alatt Jane Austin és Banksy nyomábanFotó: lehoczkim / Travelo

Bath hangulatos kisvárosa, ötezer György-korabeli épületével, macskaköves utcáival és apró boltjaival tökéletes kiegészítője egy bristoli hosszú hétvégének. Ha hosszabb időt szán a környék felfedezésére, Bath-ból egy óra alatt jut el vonattal Salisbury-be, ahol Stonehenge titokzatos köveit nézheti meg. A másik irányba indulva pedig egy walesi túrával tudja jól kiegészíteni az utazást. Wales fővárosa, Cardiff egy-másfél óra alatt érhető el Bristolból vonattal.

Várja a napfényes Szeged!
Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. (X)

 

Újabb cikkünk ebben a témában: 

Hatalmas Banksy-kiállítás nyílt Rómában 
Minden idők egyik legátfogóbb kiállítása nyílt meg kedden Rómában a világ leghíresebb és legmagasabb árfolyamon jegyzett utcaművésze, a csak művésznevén ismert Banksy műveiből.


Lekaparták a falról Banksy híres graffitijét 
A város parlamenti képviselője azonnali vizsgálatot követel amiatt, hogy megsemmisítették a brit graffitiművész, Banksy Kémfülke című híres grafittijét az angliai Cheltenhamben.


Ciszjordániában nyit saját műveivel dekorált szállodát Banksy .
Március 11-től igazi vendégházként fog működni, tíz szobáját 30 dollártól kezdődő áron adják ki, az interneten is lehet majd helyet foglalni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek