5 tipp: így maxoljon ki egy hosszú hétvégét Máltán

Egy máltai hosszú hétvége programjából nem hiányozhatnak a lenyűgöző erődvárosok, a bámulatos természeti képződmények, a türkizkék víz és a helyben termelt finomságok.

Málta tarka ladikjairól, aranyló városairól, piros telefonfülkéiről és türkizkék tengeréről híres szigeteinek felderítésére érdemes egy egész hetet szánni, annyi itt a látni- és tennivaló. Ugyanakkor annak sem kell elkeseredni, akinek csak pár nap szabija van a nyárra, hiszen akár már három nap is elég lehet arra, hogy a legfontosabb látnivalókat megnézzük, és a tenger mellett egy kicsit a helyi életérzésben is megmártózzunk. Mutatjuk mi az, amit semmiképp ne hagyjon ki egy villámlátogatás során.

Fókuszban a hosszú hétvége
Májusban a legjobb hosszú hétvégés célpontokra kalauzoljuk el olvasóinkat. Sorozatunkban ajánlottunk már szlovén gasztrotúrát, hajókázást Svájc legkékebb taván, andalúz álomhétvégét, formabontó berlini látnivalókat és hévízi csobbanást is. Olvassa el korábbi cikkeinket, hátha a következő hétvégén már ön is útnak indul!

Aranyló erődvárosok: Valletta és Mdina

A szigettel az ismerkedést érdemes érkezés után az életteli fővárosban, Valettában kezdeni, az estét pedig a titokzatos Mdinára és Rabatra szánni. Valettában kezdjünk a Felső-Barakka kertnél, mert az innen nyíló lélegzetelállító kilátásnak köszönhetően egyből átfogó képet kaphatunk a környékről. Aztán csatangoljunk keresztbe-kasul a hangulatos utcákon, a gyönyörű mór erkélyes házak között! A máltai lovagok fő templomához, a Szent János társkatedrálishoz biztosan szerencsénk lesz séta közben. A társkatedrálistól nem messze található a Nagymesteri Palota, ide is érdemes benézni.

Valletta: Szent János társkatedrális Galéria: 5 tipp: így maxoljon ki egy hosszú hétvégét MáltánFotó: Samir Hussein / Europress / Getty

Kedvenc vallettai látnivalónkban, a 16. századi palotában, a Casa Rocca Piccolában pedig bárki körbejárhatja egy vallettai márki lakását. Megnézheti a házi kápolnát, a családi fotókat és a díszvacsorára terített gyönyörű étkezőt. Az üde belső udvarban még az itt lakó nemesi család papagájával is barátkozhatunk, a pincében pedig egy második világháborús bunkerbe is lemehetünk.

Valetta: Európa kulturális fővárosa 2018
Valletta 2018-ban Európa kulturális fővárosa lesz. Négy téma – generációk, utak, városok és szigetek – köré csoportosulnak majd a programok, ezekről bővebben a kulturális főváros honlapján lehet olvasni.

Napnyugta környékén aztán irány Mdina, a régi főváros, melynek falain belül szabályos időutazás sétálgatni. És hogy miért pont estére időzítsük a programot? Mert ilyenkor már levonulnak a turistatömegek, és a jóformán kihalt, gyönyörűen kivilágított rejtélyes erődvárosban andaloghatunk, miközben denevérek repkednek a fejünk felett. Mdina egykoron egy település volt a szomszédos Rabattal, ám az arabok elválasztották egymástól, előbbit fallal vették körül, és erődvárossá alakították.

Mdina, a régi főváros Galéria: 5 tipp: így maxoljon ki egy hosszú hétvégét MáltánFotó: Ullstein Bild / Europress / Getty

Kiránduljon a többi szigetre!

Máltáról Cirkewwa vadiúj kikötőjéből indulnak a kompok Gozo szigetére. A menetidő körülbelül húsz perc, a kompon bolt, kávézó és mosdók is vannak. Bár általában a tengeren erősen fúj a szél, mégis érdemes kimenni a tetőteraszra és onnan nézelődni.

Comino és Cominetto
A Máltát és Gozót összekötő kompról is látni lehet a szigetvilág legkisebb tagját, a köményről elnevezett Cominót és Cominettót. Igazán különleges és természetközeli élményre vágyóknak mindenképpen ajánljuk, hogy ide is tegyenek egy kitérőt! A két kis szigetet a csodálatos, nevének megfelelően türkizkék Kék lagúna választja el egymástól. Itt fürdőzni és búvárkodni is lehet - ha Máltán befizetünk egy kishajóra, ami elhoz ide minket. Mivel Cominónak csak három állandó lakosa van, érintetlen természetet találnak az ide látogatók. Ráadásul, az egykoron állítólag kalózok és csempészek búvóhelyeként szolgáló sziget mindössze 2,5 kilométer hosszú és 1,5 kilométer széles, így méretéből adódóan a pancsolás mellett tökéletes célpont egy rövid sétához is.

Gozo legérdekesebb látnivalója Dwerja, a búvárok és fotósok paradicsoma. Az Azúr-ablak névre hallgató hatalmas sziklaképződmény, a tekintélyt parancsoló sziklaszirtek, és a Gomba-szikla lenyűgözik az embert. Ez utóbbinak a sztorija is érdekes: a sziklán növő ritka növényt a lovagok hatalmas becsben tartották, akit pedig rajtakaptak, hogy lopott belőle, háromévi gályarabságra ítélték. A szikla azóta is tiltott területnek számít.

A Kék Barlang Galéria: 5 tipp: így maxoljon ki egy hosszú hétvégét MáltánFotó: Bloomberg / Europress / Getty

Hajózni kötelező!

Málta tájait hajóról is érdemes szemügyre venni, mert a parti városok – különösen Valletta – , így mutatják meg igazi arcukat. Olyan apróságokat vehetünk észre, mint például a Nagy Kikötő őrtornyát díszítő domborművek, és más építészeti finomságok. De a csodás Kék Barlang felfedezése is kishajóról a legjobb. A szigeteken igényelhető hajókirándulásokról pontos infó és részletek itt.

Csobbanás a türkizkék vízbe

A legnagyobb és legnépszerűbb homokos strand a fő szigeten a Mellieha Bay, de hasonló jellemzőkkel bír a Golden Bay is – mindkettőt a sziget Gozóhoz közelebb eső oldalán kell keresni. Gozo szigetén szintén találni remek fürdőhelyeket. Ilyen például az okkersárga homokkal borított Ramla-öböl, a népszerű üdülőhely, Marsalforn strandja, és a lenyűgöző sziklaszirtek közt található Xlendi.

A méltán híres és gyönyörű Golden Bay Galéria: 5 tipp: így maxoljon ki egy hosszú hétvégét MáltánFotó: Peter Bischoff / Europress / Getty

A hosszú évek óta működő búváripar, a biztonságos, tiszta vízzel párosulva – nincs árapály és ritkák az erős áramlatok – a szigeteket ideális hellyé teszi az első alkalommal merülő, kezdő búvárok számára. A legtöbb központ hosszú hétvégés ízelítő kurzusokat, vagy kezdő merüléseket is kínál. Tapasztalt, képesítéssel rendelkező búvároknak nem szükséges vezetőt fogadniuk, de egyedül szigorúan tilos nekivágni a mélységnek. Rengeteg búvárközpontot találunk a szigeteken elszórtan, gyakorlatilag minden hotel közelében található egy. (Teljes listájukat ide kattintva találja.)

A helyi ízeket vétek kihagyni

Ennyi városnézés és strandolás után garantáltan megkordul az ember gyomra. Tapasztalataink szerint a legfinomabb fogásokra a házias helyeken, kis pékségekben lehet rábukkanni. Nekünk a kedvencünk a Nenu lett Vallettában, és a Ta Rikkardu Victoriában, Gozo szigetén. A máltai ételek érdekes egyvelegét alkotják az olasz és az arab konyha specialitásainak. Mennyei péksüteményeik, zöldségleveseik és tésztaételeik vannak, az édességeik pedig mézesek, olajban sültek. A friss hozzávalók elengedhetetlenek, ezeket többnyire a szigeteken termelik meg. A máltai eper és paradicsom legendás, de finom az olaj- és kapribogyó is. Külön említést érdemel a helyi méz érdekes, fűszeres aromájával. A máltai ételekről itt olvashat tovább.

Ilyen és hasonló ételeket érdemes kipróbálni Marsaxlokk-ban Galéria: 5 tipp: így maxoljon ki egy hosszú hétvégét MáltánFotó: Wolfgang Kaehler / Europress / Getty

Ha pedig nemcsak falatozna, de egy autentikus helyi piacot is megnézne, a sziget déli részén fekvő Marsaxlokkban a helye. Az öbölben tarka luzzuk, vagyis hagyományos máltai halászcsónakok százai sorakoznak, a kikötőben pedig napi piacot tartanak. Vasárnap a legjobb, mert ezen a napon nem csak szuveníreket, csecsebecséket és ruhákat, de szezonban édes, mosolygós epret és paradicsomot, valamint frissen fogott halakat is árulnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek