Álomhétvége Andalúziában Malagától Sevilláig

Tapas tálak, kitűnő spanyol borok, tengerparti lazítás és rengeteg kulturális program is belefér egy Malagát és Sevillát megcélzó hosszú hétvégébe. Persze, ha ideje engedi, ne érje be ennyivel, maradjon tovább! Most viszont arra adunk tippeket, hogy mi ne maradjon ki semmiképp a legrövidebb látogatásból sem.

Bár Malagában úgy éreztük, hogy akár egy egész hetet is el tudnánk tölteni úgy, hogy ki sem mozdulunk a városból, annyi ott a látnivaló, most azoknak raktunk össze egy hosszú hétvégi programot, akik szeretnének minél több hellyel megismerkedni egy út során. Ezért is választottunk olyan célpontot, ahová közvetlen járat is üzemel Budapestről, így nem kell átszállással és repülőgépeken tölteni az út jelentős részét. De a cikk végén adunk a hazaútra egy átszállós tippet is, amivel még egy további, klassz spanyol várost felkereshet.

Malaga

Akár reggel, akár este érkezik Malagába, legyen az első dolga egy napszaknak megfelelő étkezés! Nem azért mondjuk, mert ekkora haspókok lennénk – bár egyébként azok vagyunk –, hanem mert így tud a legjobban ráhangolódni a városra, és felvenni a tempóját. Tízig simán kezdheti a napot egy spanyol reggelivel: pirítósra öntött olívaolajjal és paradicsomszósszal, kávéval és frissen facsart narancslével.

Egy malagai tapas bár Galéria: Álomhétvége Andalúziában Malagától SevilláigFotó: mimi / Travelo

Még a gyorsétteremláncok is kínálják ezt a reggelit menüben, annyira népszerű. Nap közben csak arra ügyeljen, nehogy sziesztaidőben legyen éhes: ebédidő után az éttermek bezárnak, és csak este nyitnak ki újra. Érdemes a napi menüvel (menu del día) kísérletezni, vagy kisebb (tapas) adagokat rendelni, ha még csak ismerkedik a spanyol ízekkel. A ház borával egyik korábbi utazásunk alkalmával sem fogtunk mellé sehol Spanyolországban, pedig nem luxuséttermekbe mentünk, hanem átlagos, kis helyeken ettünk, így azokat is bátran ajánljuk.

Malagát annyira megszerettük, hogy korábban Barcelona legjobb opciójaként is javasoltuk. A szerelem továbbra is tart, ráadásul közben a Costa del Sol legnagyobb városa menő művészeti központtá kezdett átalakulni: először a szentpétervári Orosz Múzeum jelentette be, hogy fiókmúzeumot nyit Malagában olyan festők műveivel, mint Kandinszkij és Chagall, majd pár héttel később a párizsi Pompidou Központ nyitotta meg első külföldi, kihelyezett részlegét a városban. Itt 19. és 20. századi művészek állandó kiállításával és modern időszaki tárlatokkal várják a látogatókat.

A malagai látnivalókról szóló részletes cikkünkért ide, különböző kategóriás szálláshely-javaslatainkért pedig ide kattintson.

Sevilla

Ha kellemes kisvárosias hangulatot kedveli, de nem szívesen mond le a nagyvárosok infrastruktúrájáról, látnivalóiról sem, akkor Sevilla óvárosa az egyik kedvence lesz. A város komoly történelmi múlttal rendelkezik, három épülete felkerült az UNESCO világörökségek listájára is, de véletlenül sem fogja úgy érezni magát, mintha egy szabadtéri múzeumban bóklászna. Sevilla nagyon is él!

Tipp: kevés az ideje? Válasszon vezérfonalat!

Egy városlátogatás tervezésekor, ha viszonylag kevés időt tudunk egy helyen tölteni, jól jöhet egy tematika, amire felfűzzük azokat a látványosságokat, amelyek nem maradhatnak le a listáról. Sevillában a mudejar építészet például tökéletes vezérfonal lehet. Itt – ahogyan Andalúzia többi városában is – több száz évig uralkodtak a mórok. A Reconquista után, amikor a katolikus királyok visszafoglalták Sevillát, a városokban maradt mór iparosok alakították ki ezt a stílust. Annyira egyedi, hogy azonnal felismerhető: a stílus az iszlámhoz kapcsolódó díszítőelemeket használ a román, gótikus és később még a reneszánsz épületeken is.

Mudejar épületeket szerte Andalúziában találni, de a sevillai Alcazart a stílus egyik leghíresebb épületeként tartják számon. A palota mutatós külseje mellett az is különlegessé teszi, hogy több mint ezer éve székhelyként szolgál a terület mindenkori uralkodójának – bárhogy is nevezik ezt a tisztséget egy adott korban. Így például, ha a spanyol király Sevillában tartózkodik, akkor az Alcazarra otthonaként tekinthet. A turisták pedig egy 9,5 eurós jegyet váltva juthatnak be. Csúcsszezonban hosszú sorok kanyarognak, ezért a legjobb ötlet kora reggel érkezni, vagy előre megváltani a belépőjegyet a palota weboldalán. Ez bizonyos szempontból kényelmesebbé teszi ugyan az utat, de az előre kiválasztott látogatási időpontot be kell tartani, így spontán utazóknak nyűg lehet belőle.

Sevilla látképe Galéria: Álomhétvége Andalúziában Malagától SevilláigFotó: Ullstein Bild / Europress / Getty

Sevilla másik kihagyhatatlan látványossága a katedrális és harangtornya, a Giralda. Utóbbi minaretként kezdte, ma pedig a város legjobb kilátója. Sportos városnézőknek ajánljuk még úgy is, hogy nem is lépcsőket kell megmászni a torony látogatóinak, hanem egy folyamatosan emelkedő rámpán tudnak haladni, de rossz kondival így is strapás lehet. Leérve viszont rögtön kifújhatja magát a katedrális kertjének hangulatos narancsligetében, úgyhogy hajrá!

A város szíve a történelmi Santa Cruz negyed, még a legrövidebb napba is szorítson bele egy nagy sétát itt. Esti programként pedig ha valahol, akkor Sevillában kell flamencót néznie, a város volt ugyanis ennek a színházzal is felérő spanyol táncnak a szülőhelye.

Még több várost nézne meg?

Nagyon rohanva, vagy plusz egy nappal számolva a tervezésnél, belefér még egy város, a Malaga és Sevilla között fekvő Ronda is. A kisváros legfőbb nevezetessége a Puente Nuevo, amely új hidat jelent. De mint annyi európai városban, például Párizsban is, az új hídnak nevezett általában a környék legrégebbi példánya – Rondában is több mint kétszáz éves. A szakadék két oldalát összekötő hidat a 18. század közepén kezdték építeni, és 1793-ra lett kész. Ronda úgy hirdeti magát, mint a modern bikaviadalok szülővárosa, de ezzel az öndefinícióval nincs egyedül Andalúziában. Ettől függetlenül érdemes megnézni az 1785-ben épült, ötezer látogató befogadására alkalmas látványos arénát, a Real Maestranzát és a hozzá tartozó múzeumot. Kihagyhatatlan látványosság még a mudejar építészeti stílusú Mondragon palota, amelyben a városi múzeum kapott helyet.

Kilátás a Puente Nuevo hídról Galéria: Álomhétvége Andalúziában Malagától SevilláigFotó: Wolfgang Kaehler / Europress / Getty

Ha kedvet kapott hozzá, hogy megnézze Rondát, a kisvárosban még akkor is könnyen meg tudja szakítani az útját Malaga és Sevilla között, ha a tömegközlekedést választotta. A vasútállomáson ugyan nincs csomagmegőrző, de onnan 10-15 perc sétára van egy régi buszpályaudvar, ahol egy bácsi üzemeltet egyet. Nagy, gurulós bőröndünkre óránként egy euróért vigyázott.

Ha egy hosszú hétvégénél több időre, legalább egy hétre utazik, teljes Andalúz-körúttá is alakíthatja programját ezekkel a cordóbai és granadai tippjeinkkel. Ha pedig még egy várost megnézne, hazafelé utazzon átszállással. Budapestről Malagába üzemeltet az egyik fapados közvetlen járatot is. Viszont mivel Sevillából közvetlen járattal nem tud egyelőre hazajutni, két opciója marad: vagy tömegközlekedéssel visszajut Malagába, és onnan repül haza, vagy – és így tud még egy várost belecsempészni az útitervébe – a sevillai reptérről átszállással utazik. Két fapados légitársaság is kínál például úgy jegyet, hogy Barcelonában is meg tud állni közben.

Egy gyors szelfi a Güell Parkban, Barcelonában Galéria: Álomhétvége Andalúziában Malagától SevilláigFotó: David Ramos / Europress / Getty

Ha ezt választja, mindenképp olvassa el tippjeinket a katalán fővároshoz is. Tudta például, hogy Barcelonában felesleges a városnézésre költeni, hogy ott épül Európa legmagasabb szállodája, és hogy a város Sarria nevű negyedében van egy magyar játszótér?

Várja a napfényes Szeged!

Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. (X)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek