Mianmarban épp újév van: punkok és locsolkodók ünnepelnek Rangun utcáin

Mianmarban az év többi részében szigorú szabályok vonatkoznak bármilyen gyülekezésre vagy felvonulásra, de a vízünnepre ezek nem vonatkoznak, így ilyenkor az utcákon ünnepelnek, táncolnak, fesztiváloznak.

A korábban Burmaként ismert Mianmarban éppen újévet ünnepelnek, most tartják a Thingjan vízünnep megnyitóját Rangunban, a korábbi fővárosban, amely még most is az ország üzleti központja. Az ünnepség alkalmából a mianmari punkok is találkozót tartottak – írja az MTI. 

Galéria: Újév MianmaronFotó: Lynn Bo Bo / MTI

A Thingjan vízünnep egy ötnapos, buddhista eredetű újévi ünnep, amely április közepére, burmai naptár szerint Tagu hónapjára esik. Az egyik legfontosabb nemzeti ünnep Mianmarban, és a nyári iskolaszünet kezdetét is a Thingjan hozza el, így a felnőttek mellett a gyerekek körében is népszerű.

Galéria: Újév MianmaronFotó: Khin Maung Win / MTI

Az ötnapos fesztivál igazán eseménydús eseményei a holnapi, azaz a második napon következnek, amikor az ünneplők ágyuszóra vízzel kezdik locsolni egymást, majd imaként az edényből a földre is locsolnak belőle. Ezek a locsoló és fröcskölő motívumok mind a tavalyi év bűneinek lemosását, a megtisztulást szimbolizálják.

Mianmarban az év többi részében szigorú szabályok vonatkoznak bármilyen gyülekezésre vagy felvonulásra, de a vízünnepre ezek nem vonatkoznak. Így ilyenkor az utcákon ünnepelnek, táncolnak, fesztiváloznak és várják az ünnep ötödik napján beköszöntő újévet a rangúniak.

Ázsiában több országban is tartanak ilyenkor hasonló fesztiválokat, míg Japánban és Kínában korábban, idén például februárban ünnepelték a holdújévet. Japánban pucérbunyóval köszöntötték a holdújévet idén, Pekingben pedig – ha már az előkészületeket megtették –, a rendkívüli légszennyezés sem akadályozta meg a kínaiakat a petárdázós ünneplésben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek