Pekingben a légszennyezés sem akadályozza meg a petárdázást

Pekingben a légszennyezés sem akadályozza meg a petárdázást

Dacára a pekingi hatóságok visszafogottságot kérő felhívásainak, a szétküldött sms-eknek és az újságcikkeknek, a ló évének kínai búcsúztatói és a kecske évének köszöntői máris megkezdték hetekig tartó felhőtlen tűzijátékozásukat, adta hírül az MTI. Az idén február 19-ével köszönt be a holdnaptár szerinti újesztendő.

 

Pekingi biciklisek gázolnak át a felrobbant petárdákonFotó: China Photos / Europress / Getty

A főváros illetékesei figyelmeztettek, hogy súlyos levegőszennyezés várható, mivel a tonnaszámra elégetett, füstölt, robbantott káprázatos fényeket és durranó, dübörgő, visító hangokat adó tűzijátékoknak és petárdáknak ez a velejárójuk. A környezetvédelmi megfigyelő központ mindehhez hozzátette, hogy a következő napok időjárása sem fogja segíteni Peking levegőjének kitisztulását, mert viszonylag szélcsendes, párás idő várható.

A világ legnagyobb szabású tűzijátékozása idén február 18-án éjfél előtt kezdődik meg, de egészen az első holdhónap 15. napjáig, a lampionünnepig engedélyezett. A főváros vezetése reméli, a pekingiek idén visszafogják magukat, és ezt úgy is igyekeznek elérni, hogy a tavalyinál több mint százzal kevesebb elárusítóhely felállítását engedélyezték.

Kína legnagyobb családi ünnepe, a holdújév beköszöntével kezdődő tavaszünnep idején százmilliók töltik az estét családtagjaikkal, akiket sokan csak ezekben a napokban látnak. A nagyvárosokban, így például Pekingben és Sanghajban a boltok egy része már bezárt, a szolgáltatások közül jónéhány szünetel, és szokatlan módon járhatóvá váltak az utak.

Az ünnepnek, az ajándékozásnak, a menünek az ország minden részén meghatározott, helyenként napokra lebontott rendje van. Az emberek ilyenkor szórakoznak, esznek-isznak, különböző vásári mulatságokon vesznek részt, de manapság már sokan a szabadságot vagy annak egy részét utazással töltik.

Az óév utolsó estéjének immár évtizedek óta elmaradhatatlan eleme a központi televízió újévi gálaműsora. A varietéműsort, énekes számokat, operákat, akrobata-előadásokat, komikusokat és harcművészeket is felvonultató program a világ legnagyobb nézettségű televíziós műsora.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek