Értékes ókori leleteket zúzott szét az Iszlám Állam

Értékes ókori leleteket zúzott szét az Iszlám Állam

 Az Iszlám Állam közzétett a neten egy videót, amin dzsihádisták kalapácsokkal és fúrógépekkel zúznak szét több ókori tárgyi leletet az észak-iraki Moszul város egyik múzeumában, valamint az ugyancsak a városban fekvő Nirgal Kapunál - írja az MTI.

 Az ötperces felvételen néhány férfi több nagy szobrot rongál meg és tör össze, köztük egy, az időszámításunk előtti IX. századból származó szárnyas bika alakjában ábrázolt asszíriai istenét. A videót az Iszlám Állam médiarészlegének logójával a szervezet Twitter-oldalára töltötték fel, és szakértők szerint hiteles felvételről van szó.

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) vezetője elmondta, hogy "sokkolták" a dzsihadisták által közzétett képsorok, és felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökét, hívjon össze egy rendkívüli ülést az iraki kulturális örökség védelme érdekében. Bokova hozzátette, a rongálás az iraki és szíriai konfliktuszónákban található kulturális tárgyak védelmére kidolgozott BT-határozatba ütközik. A dzsihádista szervezet eretnekség vádjával korábban már több vallási szentélyt - köztük muzulmánokat is - tönkretett, továbbá valószínűsíthető, hogy feketepiacon eladott több ókori leletet is.

Moszult és a környező Ninive tartományt tavaly júniusban foglalta el az Iszlám Állam. A térségben mintegy ezernyolcszáz archeológiai helyszín található, köztük négy ősi város - Ninive, Kalhu, Dúr-Sarukkín és Asúr - maradványai is. Ezek a települések egykor az Asszír Birodalom fővárosainak számítottak. A szélsőségesek célja, hogy teljesen "megtisztítsák" a környéket a nem-iszlamista gondolatokat közvetítő tárgyaktól. Sorozatosan pusztítják el a könyvtári ritkaságokat, archeológiai ereklyéket, sőt a bálványimádat kifejeződésének minősített muzulmán emlékeket sem kímélik.

Januárban a dzsihadisták Moszul központi könyvtárát fosztották ki, és az iszlám eredetű szövegeken kívül az összes kötetet - mintegy kétezer könyvet - megsemmisítették. Néhány nappal később pedig betörtek a moszuli egyetem könyvtárába, és a diákok szeme láttára tűzre vetettek több száz tudományos és kulturális művet.

Cikkünk megjelenése óta kiderült, hogy brit szakemberek szerint a megrongált műalkotások többsége csupán másolat volt, az Asszír Birodalom kincseinek legjavát Bagdadban és a világ más pontjain őrzik. Sajnos azonban voltak eredeti darabok is a megsemmisített értékek között, többek között a feltehetően egykor Ninive kapuját díszítő szárnyas bika is végleg megsemmisült.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:


Ismét ókori kincseket rombolnak az Iszlám Állam néven ismert dzsihádisták - 2015.04.13.
Ismét videón kürtöli szét a világban az Iszlám Állam néven ismert dzsihadista csoport, ahogy emberei megrongálják, ledózerolják és felrobbantják az észak-iraki Nimrúd régészeti parkjának asszír romjait.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek