Ismét ókori kincseket rombolnak az Iszlám Állam néven ismert dzsihádisták

Ismét ókori kincseket rombolnak az Iszlám Állam néven ismert dzsihádisták

 

Ismét videón kürtöli szét a világban az Iszlám Állam (IÁ) néven ismert dzsihadista csoport, ahogy emberei megrongálják, ledózerolják és felrobbantják az észak-iraki Nimrúd (az ókori Kalhu) régészeti parkjának asszír romjait.

Februárban Moszul környékén pusztítottak az értékes ókori leletek között. Brit szakemberek szerint ott a megrongált műalkotások többsége csupán másolat volt, de voltak eredeti darabok a megsemmisített értékek között, többek között a feltehetően egykor Ninive kapuját díszítő szárnyas bika is végleg megsemmisült.

A mostani rombolásról szombat este megjelent felvételen a radikális iszlamisták pörölyökkel, légkalapácsokkal és vágószerszámokkal szedik le a hatalmas alabástrom domborműveket, amelyek asszír királyokat és istenségeket ábrázolnak. Buldózerrel döntik ki a falakat, majd a felvételen bemutatják a robbanóanyaggal megpakolt hordókat, illetve azt is, amint hatalmas robbantásokkal a földdel egyenlővé tesznek három történelmi romot.

"Isten azzal tüntetett ki minket, hogy az elmúlt napokban eltávolítottuk az összes bálványt és szobrot, amelyekhez imádkoztak Allah helyett" - mondja a felvételen az egyik szélsőség dzsihádista az MTI fordítása szerint. Társa pedig fogadkozik, hogy mindig, amikor újabb területet foglalnak el, megsemmisítik a "bálványimádás minden jelképét", és terjeszteni fogják hitüket.

A dzsihadista csoport márciusban kezdte el szétrombolni a nimrúdi régészeti park asszír romjait. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár háborús bűnténynek nevezte a nimrúdi pusztítást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek