Öt múzeum, ahol biztos nem marad józan

Rajong a tematikus utakért, de már minden létező ötletét ellőtte? Vagy századszor jár ugyanabban a városban és már nem tudja, mi újat mutathatna önnek? Íme Európa legtutibb italmúzeumai, ahol mindenki megtalálja a neki való programot! Holland koktélköltemények, rubinvörös ír sörök, magyar nyerspezsgő, osztrák gyomorkeserű és az Unicum legkülönlegesebb fajtái várják. Csak győzze végigkóstolni!

Vodka és likőr minden mennyiségben: House of Bols, Amszterdam

Amszterdam egyik legbarátságosabb részén, a Museumplein és a Vondelpark között, egy klasszikus, vörös téglás, keskeny kis házban találjuk a House of Bols névre hallgató látogatóközpontot. A nem túl nagy alapterületű, mégis nagyon szórakoztató helyen megismerhetjük a Bols vodkák és likőrök történetét, végigszagolhatjuk a cég által gyártott összes likőrt, és kitalálhatjuk, melyik micsoda.

Bols Experience
Galéria: Öt múzeum, ahol biztos nem marad józan
(Fotó: mimi / Travelo)

 A túra végén pedig mi magunk választhatjuk ki egy érintőképernyőn az alapanyagokat a koktélunkhoz, melyet a látogatóközpont bárjában mixerek el is készítenek nekünk. Különösen tetszett, hogy a bárban volt ideje elbeszélgetni velünk a pultosoknak. A csevej és a koktél mellé kétféle rövidital is jár, megismerkedhetünk például a gyógynövényes ízű, és igen tömény jeneverrel.

Honlap: http://www.houseofbols.com/

Nyitva: január 22-ig felújítás miatt zárva, utána naponta nyitva. Hétköznapokon 12-18.30-ig, pénteken 12-22 óráig, szombaton 12-20 óráig.

Belépő: 14,50 euró, online megváltva 13,50 euró. Péntekenként délután öttől 9,50 euró, ezt viszont nem lehet elővételben megvásárolni. Belépés csak 18 éven felülieknek.

Ahol csapolni tanítanak: Guinness Storehouse, Dublin

A népszerű, rubinvörös sör történetét, alapanyagait, készítésének folyamatát is megismerhetjük a Dublin belvárosától kicsit kijjebb, de még bőven lesétálható távolságban fekvő, hétszintes egykori gyárépületben. Sőt, mókás régi reklámokat is nézhetünk, sört kóstolhatunk, és a tökéletes pint Guinness csapolásának rejtelmeibe is bevezetnek minket. Ez utóbbiról még elismerő oklevelet is kiállítanak, a korsó tartalmát pedig természetesen elfogyaszthatjuk. Aki inkább szívesebben iszogatna a lába alatt Dublinnal, az az üvegfalú Gravity Bar-ban fogyaszthatja el a belépőjegyéhez járó ingyenes pint (nagyjából 5,7 dl) sörét.

Sorakoznak a Guiness hordók
Galéria: Öt múzeum, ahol biztos nem marad józan
(Fotó: mimi / Travelo)

 Apropó belépő: érdemes az interneten előre megvenni a jegyeket, így spórolhatunk is, és még a nagy sor is kikerülhető. Tipp: Guinness-relikviákat viszont ne a látogatóközpontban vegyenek! Mi az O'Connell Street-i kirendeltségen jártunk, de a városban több helyen van Carrolls Irish Gifts nevű szuvenírbolt, ahol hivatalos Guinness relikviákat árulnak, csak éppen mindent pár euróval olcsóbban.

Honlap: http://www.guinness-storehouse.com/en/Index.aspx

Nyitva: minden nap 9.30-17 óráig, júliusban és augusztusban meghosszabbított nyitvatartással 19 óráig.

Belépő: 18 euró, de van például családi kedvezményes jegy is 42 euróért – a gyerekek ebben az esetben nyilván nem kapnak sört. Interneten elővételben megváltva a teljes árú jegy 16,20 euróba kerül.

Ahol váratlanul megszerettük a pezsgőt: Törley Gyűjtemény- és Látogatóközpont, Budafok

A pezsgőpincészet felé tartva erős fenntartásaink voltak: a rokonoktól ajándékba kapott ihatatlanul édes Törley pezsgők miatt nem fűztünk nagy reményeket ahhoz, hogy valami igazán finomat fogunk kóstolni. Illetve életünk során már annyi borospincét meglátogattunk, hogy nem számítottunk túl nagy izgalmakra a pezsgő esetében sem. Szerencsére mindkét esetben tévedtünk.

Túránk során megtudhattuk, hogyan találta fel teljesen véletlenül Dom Pérignon apát a pezsgőt, hogy az első Törley pince 1880-ban nem Magyarországon, hanem a franciaországi Reimsben nyílt meg, hogy Törley József okozta autójával az első hazai közlekedési balesetet, vagy éppen, hogy Vietnamban a Törley vöröspezsgő az igazán menő ünnepi ital, az egy főre jutó legtöbb palack Törley-pezsgőt pedig az észtek fogyasztják az egész világon.

A működő pincejáratokat is meg lehet nézni a Törley túrája során
Galéria: Öt múzeum, ahol biztos nem marad józan
(Fotó: mimi / Travelo)

 De nemcsak a történetek érdekesek, hanem a kiállítás elrendezése is: egy ilyen modern látogatóközpont bárhol Európában megállná a helyét. A tárlókban régi üvegeket, címkéket vagy éppen menükártyákat láthatunk, a táblákon olvasható leírásokból pedig nem csupán a Törley gyár történetét, de a hazai pezsgőgyártás komplett történelmét is megismerhetjük. A látogatást pezsgőkóstoló zárja – a nyerspezsgőt vétek lenne kihagyni! A látogatóközpontról ennél bővebben itt írtunk.

Honlap: http://www.torley.hu/

Nyitva: 2015. február 7-től minden szombaton, az idegenvezetés 11 órakor kezdődik.

Érdemes előre jelezni, ha szeretne ellátogatni ide, ennek részleteit ide kattintva találja.

Belépő: 3000 forint fejenként (ebben az idegenvezetés és a 3 tételes kóstoló ára is benne van).

Ahol a tudás dédapáról dédunokára száll: Arzberger Likőrmanufaktúra, Mariazell

Mariazell nem csak azért kedvelt úti cél, mert olyan meseszerű, mint egy mézeskalácsváros, hanem arról is nevezetes, hogy ez Ausztria legnagyobb múltú zarándokhelyeinek egyike. Mariazell első gyógynövénylikőrjét, a híres mariazelli gyomorkeserűt is a zarándokoknak köszönhetjük, gyakran előfordult ugyanis, hogy a gyomruk nem bírta a nagy úttal járó terhelést, és lebetegedtek, mire elérték a várost. Az ő panaszaikat enyhítendő kísérletezte ki Cajetan Arzberger a gyomorcseppeket és a gyomorkeserűt 1883-ban, ami azóta változatlan recept alapján készül harmincháromféle gyógynövényből.

Az Arzberger Likőrmanufaktúra
Galéria: Öt múzeum, ahol biztos nem marad józan
(Fotó: Michael Reidinger / www.arzberger.co.at)

 A manufaktúrát százharminc éve az Arzberger család üzemelteti és a tárlatvezetéseken találkozhatunk Walterrel, Cajetan dédunokájával, aki bevezet minket a gyártás rejtelmeibe egészen a palackozásig, és természetesen a gyomorkeserűt is megkóstoltatja velünk. A túra végén pedig az üzletben lehetőségünk nyílik kedvezményesen megvásárolni az Arzberger termékeket. Eláruljuk, hogy mi az egyik legjobb vételt csináltuk itt, ugyanis egyetlen kanál likőr képes elűzni a legmakacsabb gyomorbántalmakat is, így elég egy kis üveggel beszerezni.

Honlap: http://www.arzberger.co.at/

Nyitva: A negyvenperces tárlatvezetésre minimum 15 fővel lehet előre bejelentkezni ezen az oldalon, kisebb csoportok (5 főtől) pedig ugyanitt jelentkezhetnek a látványmanufaktúra megtekintésére.

Belépő: 2 euro fejenként (ebben az idegenvezetés és a kóstoló ára is benne van)

Ahol a recept mindig titkos marad: Zwack Múzeum és Látogatóközpont, Ferencváros

Akárcsak a Törley esetében, itteni látogatásunkkor is pozitív meglepetések sora várt minket. Kijelenthetjük, hogy a Zwack stílusos és modern látogatóközpontján fikarcnyit sem változtatnánk. A túrán mi magunk is megtapasztalhattuk, hogy a család mennyi munkát fektetett - és fektet a mai napig - abba, hogy a cég és termékei hűek maradjanak a felépített brandhez. A tárlatvezetés egy család- és cégtörténeti film megtekintésével kezdődik, amitől rögtön úgy érzi a látogató, hogy bepillantást nyert a kulisszatitkokba. A kiállítás pedig pontosan erre az alaphangulatra épít: a régi, személyes tárgyak és az izgalmas történetek szinte visszarepítenek a múltba és mi is részesévé válhatunk a családi legendáriumnak.

Az udvari szállítók likőrgyára
Galéria: Öt múzeum, ahol biztos nem marad józan
(Fotó: Sári / Travelo)

 

A múzeumban megtekinthettük Európa egyik legnagyobb minipalack gyűjteményét is tizenhétezer palackkal. Megtudhattuk, hogy a mára már szállóigévé vált "Das ist ein Unikum!" felkiáltás II. József császártól származik, aki Dr. Zwack páciense volt és ezekkel a szavakkal fejezte ki tetszését orvosának, egyúttal örökre el is nevezve az italt. Kiderült, hogy a Zwack korántsem csak italgyártással foglalkozott, az első neoncsövek gyártását is ők kezdték el Magyarországon. Az egyik legfontosabb lecke pedig az volt, hogy aki igazán jó Unicumot akar inni, az ne jégbe hűtött pohárban, hanem szobahőmérsékleten fogyassza! (Aki pedig még ennél is jobbat, az ragadja meg az alkalmat és egyenesen a hordóból kérjen!)

A túra és a kóstoló során megismerhettük az unicumkészítés minden csínját-bínját, egyet kivéve: a receptúra pontos összetételét, amit a Zwack családon kívül senki sem ismer a világon, ők pedig egy speciális kódrendszert használnak a gyártás során, hogy a recept örökké az ő titkuk maradjon.

Honlap: http://www.zwack.hu/

Nyitva: hétfőtől szombatig 10-17 óráig

Csoportos látogatásra ezeken az elérhetőségeken lehet bejelentkezni nyitvatartási időben:

telefonszám: +3614762383, e-mail cím: muzeum@zwackunicum.hu

(A látogatóközpontot minimum hetvenkét órás előzetes bejelentkezéssel, 25 fős létszám felett a nyitva tartási időtől eltérő időpontokban is fel lehet keresni.)

Belépő: Egyéni látogatóknak a múzeumlátogatás 1800 forintba kerül, amihez jár egy audio-guide és kóstoló is. Csoportos (15 fő feletti) látogatás esetén, valamint nyugdíjasoknak a jegy ára fejenként 1500 forint, ami magában foglalja a tárlatvezetést is idegenvezetővel és itt is van kóstoló. 18 éves kor alatti diákoknak pedig fejenként 800 forintba került a belépő, ami tartalmazza a múzeumlátogatást és az audio-guide-ot is, de ők a kóstolón természetesen nem tudnak részt venni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek