Innen kerül a pezsgő a poharába

Tudta, hogy a legelső Törley pincészet nem is hazánkban nyitotta meg kapuit? És azt, hogy az egy főre jutó legtöbb palack Törley-pezsgőt az észtek fogyasztják az egész világon? Ha nem, akkor önnek is érdemes ellátogatnia Budafokra, a Törley látogatóközpontjába.

Kíváncsiak voltunk, honnan kerül a poharunkba szilveszter estéjére a pezsgő, ezért ellátogattunk a Törley látogatóközpontba Budafokon. A pezsgőpincészet felé tartva két szempontból is fenntartásaink voltak: az egyik, hogy a rokonoktól ajándékba kapott ihatatlanul édes Törley pezsgők miatt nem fűztünk nagy reményeket ahhoz, hogy valami igazán finomat fogunk itt kóstolni. A másik pedig, hogy életünk során már annyi borospincét meglátogattunk, hogy nem számítottunk túl nagy izgalmakra a pezsgő esetében sem. Szerencsére mindkét esetben tévedtünk.

Neki köszönhetjük a pezsgőt Galéria: Törley látogatóközpontmimi / Travelo

 A látogatóközpontban Lőrik Tamás, a Törley Pezsgőpincészet Kft. termékmenedzsere vezetett körbe minket, aki marketinges munkája előtt maga is pezsgőkészítéssel foglalkozott, így igazán hitelesen és érdekesen tudott mesélni nekünk. Túránk során megtudhattuk, hogyan találta fel teljesen véletlenül Dom Pérignon apát a pezsgőt, hogy az első Törley pince 1880-ban nem Magyarországon, hanem a franciaországi Reimsben nyílt meg, hogy Törley József okozta autójával az első hazai közlekedési balesetet, vagy éppen, hogy Vietnamban a Törley vöröspezsgő az igazán menő ünnepi ital, az egy főre jutó legtöbb palack Törley-pezsgőt pedig az észtek fogyasztják az egész világon.

Törley a világpiacon Galéria: Törley látogatóközpontmimi / Travelo

 De nemcsak a történetek érdekesek, hanem az egész kiállítás berendezése is: egy ilyen modern látogatóközpont bárhol Európában megállná a helyét. És bár elsőre elég giccsesen hangzik az elképzelés, hogy a pincéből kialakított múzeumban hatalmas, fekvő pezsgőspalackot, dugót, illetve poharat járunk végig, a megvalósítás kifejezetten menőre sikerült. A tárlókban régi üvegeket, címkéket vagy éppen menükártyákat láthatunk, a táblákon olvasható leírásokból pedig nem csupán a Törley gyár történetét, de a hazai pezsgőgyártás komplett történelmét is megismerhetjük.

Azokra a részekre is benézhetünk, ahol a konkrét gyártás folyik Galéria: Törley látogatóközpontmimi / Travelo

 A múzeum után a működő pinceágakat is meg lehet nézni: megismerhetjük például a legnemesebb, méthode traditionelle eljárást, melynek során a pezsgő végig ugyanabban a palackban erjed, amiben később az asztalunkra kerül. Az eljárás legérdekesebb momentuma, amikor az üvegekből a felesleges élesztőmaradványokat és más alakos elemeket (vagyis a seprőt) úgy távolítják el, hogy a palackokat fejjel lefelé állítják, majd az üveg nyakát hirtelen lefagyasztják, és az így képződő jégdugót egyszerűen engedik kilökődni.

Így kerül a seprő az üveg nyakába Galéria: Törley látogatóközpontmimi / Travelo

 Az így készülő italok a legdrágább, legjobb pezsgők – a Törley kínálatában a Chardonnay brut és a Törley nyerspezsgő ilyen. Utóbbit a látogatóközpont boltjában háromezer forintért láttuk, ami nyilván nem a legolcsóbb opció, de ünnepi alkalmakra még a megfizethető kategória. Főleg, hogy a látogatást lezáró pezsgőkóstolón toronymagasan ez volt a legjobb tétel. Aki irtózik a száraz pezsgőnek még a gondolatától is, a lila címkés Fortuna doux lehet jó választás, ami egy különleges, mustból erjesztett, nagyon illatos pezsgő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek