Tippek a hosszú hétvégére Szegedtől Tokióig

Szegeden labirintusos egyiptomi sírkamra, Csehországban csodás kastélyok, a Zöld-foki szigeteken egzotikus táj, Japánban gasztro-csodák és szelíd őzek várják a hosszú hétvégézni indulókat.

Idén a május elsejei hosszú hétvége olyan szerencsésen alakul, hogy ha három nap szabit kiveszünk, 9 teljes szabadnappal gazdálkodhatunk hétvégétől-hétvégéig (április 26-tól egészen május 4-ig). Így még akár valami távolabbi célpontra is eljuthatunk. Megnéztük, milyen szállásajánlatok és körutak közül válogathat, aki most áll neki a keresésnek. És bár már sok helyen telt ház van, azért még találni szimpatikus ajánlatokat. Mutatjuk is őket.

Közel: Szeged

A minden ideérkező turista számára kötelező Dóm teret hátrahagyva érdemes elidőzni kicsit a szobrokban gazdag Tisza-parton is, majd besétálni a szecessziós épületekben bővelkedő belvárosba, melynek több terét és sétálóutcáját nemrégiben újították fel. Itt egy zsánerszobor, ott egy tündérpalotának is beillő, cifra festésű ház – túlzás nélkül élményszámba megy a városnézés. Személyes kedvencünk a liliomokkal, lófejekkel és kiterjesztett szárnyú madáralakkal díszített Reök-palota, ezt semmiképp se hagyják ki!

A szegedi Dóm
Galéria: Tippek a hosszú hétvégére Szegedtől Tokióig
Espirítu / Indafotó

Városnézés után jó ázni egyet Szeged klassz fürdőinek egyikében. Vérmérsékletünknek megfelelően lazíthatunk a 2004-ben teljes körűen felújított, békés neoreneszánsz Anna-fürdőben vagy belevethetjük magunkat a hatalmas csúszdaparkkal rendelkező Napfényfürdő Aquapolis kínálatába. Aki a pancsolás helyett (vagy után) a fáraók világára kíváncsi, látogasson el a tavasz folyamán fokozatosan megnyíló egyiptomi kiállításokra. A május elsejei hosszú hétvégén az elsőként megnyílt Kass Galériát tudjuk megnézni, itt egy labirintusos egyiptomi sírkamra felfedezésére indulhatunk.

És ha már egy építészetileg ilyen különleges városban járunk, a szállás esetében is válasszunk valami izgalmasat! Például, a Tiszavirág butikhotelt, ahol még találunk szabad szobát a hosszú hétvégére. A szálloda egyedi belsőépítészeti megoldásai garantáltan levesznek a lábáról minden kortárs dizájnért lelkesedőt.

Távol: Csehország

Nem szeret magának szállást és programokat szervezni, viszont szívesen vesz részt autóbuszos, idegenvezetős utazáson? Járja be Csehország legszebb tájait, például ezzel a túrával. A négy napos kirándulás során a csontkápolnát Kutna Horában éppúgy meglátogathatjuk, mint Közép-Európa egyik legszebb, UNESCO-listás műemlékvárosát Cesky Krumlovban, vagy éppen a száztornyú Prága híres látnivalóit.

Lednice
Galéria: Tippek a hosszú hétvégére Szegedtől Tokióig
Bildagentur-online/k.thomas / Northfoto

 Aki mégis inkább magának szervezné meg a programját, a városnézést olcsón is megúszhatja: csatlakozhat ingyenes idegenvezetéshez, vagy válthat egy villamosjegyet és máris megspórolta a hop on-hop off buszjegy árát. Az építészet rajongói itt találnak egy korábbi Travelo-cikket a legérdekesebb prágai épületekről, aki pedig különleges városnézési élményre vágyik, vegyen részt egy hajléktalanok vezette túrán. Az egész napos mászkálás után jól esik a hideg sör és a laktató falatok – idekattintva rengeteg tippet talál, melyik kocsmát érdemes felkeresni a sok közül.

Még távolabb: Zöld-foki szigetek

Legszívesebben valami izgalmas, egzotikus tájra utazna, ahol mindig jó az idő? Azúrkék óceán partjára, lenyűgöző vulkánok tövébe, barátságos helybéliek, palackorrú delfinek, kék bálnák és teknősök közé? Ráadásul mindezt úgy, hogy ne kelljen átrepülnie érte a fél világot? Jelentjük, van ilyen hely, és tényleg nincs vészesen messze. Ez nem más, mint a Zöld-foki szigetek. A Zöld-foki Köztársaság Afrika legnyugatibb pontjától – a Zöld-foktól – néhány száz kilométerre nyugatra, az Atlanti-óceánon található.

Sal
Galéria: Tippek a hosszú hétvégére Szegedtől Tokióig
Barracuda Tours

 Májusban már nagyon kellemes itt az idő, 20-28 fok körüli hőmérséklettel és fokozatosan melegedő tengervízzel, így a strandolásról sem kell lemondani. De ez az időjárás tökéletesen alkalmas a sziget látnivalóinak felfedezésére is. Piacozzon egy jót, vagy kiránduljon a 200 kilométeres körzetben szétszórt többi szigetre, melyek újabb és újabb izgalmakat rejtenek. Sal szigetén Santa Mariában a nagy mólónál tartanak délelőttönként halpiacot, ahol akár még tigriscápát is lehet látni. A szigetvilág felfedezéséhez hajós utakból is válogathatunk, de kisrepülővel is leküzdhetjük a távolságokat. Mi két sziget meglátogatását javasolnánk mindenképpen: az egyik Fogo, melynek neve portugálul annyit tesz, tűz. Egyetlen 3000 méteres vulkánból áll, amely a mai napig aktív.

A másik, a Fogóval szomszédos Santiago, mely a szigetvilág legnagyobb és legtöbb lakossal büszkélkedő szigete, a történelmi helyszínek iránt érdeklődőket fogja magával ragadni. Praia városától nem messze található a világörökség részét képező Cidade Velha. Ezen a tanulságos és megrázó helyen a szigetvilág nyomasztó múltjával ismerkedhetünk: a Zöld-foki szigetek egykor ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszott a rabszolga-kereskedelemben. Ugyanitt megtekinthetjük egy 16. századi portugál erőd, a Sao Felipe romjait is.

Ha egyedül mennénk, Sal szigetére Budapestről a TAP légitársasággal juthatunk el a legegyszerűbben lisszaboni átszállással, így egyúttal a pazar portugál fővárost is megnézhetjük magunknak, amíg a csatlakozásra várunk. Aki pedig inkább a szervezett utakban, és az all inclusive ellátásban hisz, idekattintva áttekintheti az utazási irodák különböző ajánlatait.

Még annál is távolabb: Japán

De ha pár nap szabival megtoldjuk a hosszú hétvégét, akár egy 8 napos japán körúton is részt vehetünk. Ennek keretében meglátogathatjuk a világ gasztronómiai fővárosát Tokiót, valamint Kiotót. A választható fakultatív kirándulásokkal akár a legendás Fuji-hegyhez, vagy a szelíd őzek és szarvasok városába, Narába is eljuthatunk.

Hamisítatlan japán utcai ételárus
Galéria: Tippek a hosszú hétvégére Szegedtől Tokióig
lehoczkim / Travelo

 Mielőtt útnak indulna, javasoljuk, olvassa át Japán-ügyi kisokosainkat, hogy véletlenül se érjék meglepetésként a japánok fura szokásai, és ne jöjjön zavarba, ha étkezésre kerül sor. De a kihagyhatatlan dolgokról, a legfinomabb, utcán kapható ételekről és a tokiói szubkultúrákról is megemlékeztünk korábbi anyagainkban. Sőt, még az oszakai egyetem diákjaitól is kaptunk hasznos tippeket, ezeket itt olvashatja el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek