Haláluk előtt végigautóznák a 66-os utat a magyarok

Kialakult a Travelo olvasóinak végső bakancslistája: karibi nyaralás, új-zélandi túrázás, szibériai vonatozás, amerikai autózás a legnépszerűbb vágyak között.

A Daily Telegraph által közzétett brit bakancslistán felbuzdulva a legváltozatosabb ötleteket küldték el olvasóink kommentben vagy levélben arra vonatkozóan, melyek azok a helyek, ahová haláluk előtt mindenképp el szeretnének jutni. A legtöbbször felmerülő, illetve legérdekesebb vágyakat cikkbe gyűjtöttük, és megszavaztattuk az abszolút kedvenc bakancslista-elemeket. A britek többsége Norvégiába menne sarki fényt vizslatni, de mire vágynak a magyarok? Olvasson tovább! A toplista egyes elemeihez praktikus tippekkel is szolgálunk arra az esetre, ha valakinek kedve támadna megvalósítani egyiket-másikat.

Mi az a bakancslista?

Azoknak a dolgoknak a listája, amit az ember még mindenképp szeretne megtenni halála előtt. A britek felmérése szerint az emberek többsége a harmincas éveinek elején kezd lelkes bakancslista-gyártásba. Ez azért lehet így, mert ilyenkor még jó eséllyel elég ideje van az embernek arra, hogy meg is valósítsa, amit megálmodott magának.

Karibi álomnyaralásra vágyunk

Bár olyan fantasztikus helyekkel versenyzett az egzotikus paradicsom kategóriában, mint Mauritius, Fidzsi-szigetek vagy Fülöp-szigetek, végül szavazásunkon a Karib-térség lett az befutó. Több hetes nyaralás virító zöld szigeteken, lágy szellőben hajladozó pálmafák tövében, szikrázó napsütésben, olykor a türkizkék tengerbe csobbanva: ez már önmagában is álom-kategória, pláne ha a helyszín a Bahamák, Jamaika, Dominika, Kuba, Barbados vagy éppen a sztárok körében kiemelkedően népszerű Saint-Barthélemy szigete.

Két hét Barbadoson, és a ráncaink kisimulnak
Galéria: Bakancslista
Fotó: Myloupe / Europress / Getty

Travelo tipp: Ha ön is a Karib-szigetekre vágyik, böngésszen bátran karibi ajánlataink között. Kilenc éjszakás kubai kalandozásra például fejenként 389 500 forintért befizethetünk, az árban a szállás és az ellátás van benne, repjegyet és vízumot külön kell vásárolnunk. A Trinidadot, Havannát és varaderói pihenést is magában foglaló út részleteit ide kattintva találja.

Húsz nap a tengeren

Az extrém kategóriában versenyben volt az ejtőernyős ugrás Las Vegas felett, vagy például a vitorlázás Patagónia partjainál, de a legtöbben nem elégednének meg ennyivel: egyenesen világ körüli hajóútra indulnának!

Világkörüli útra menni nehéz, de extra hosszú óceánjárózásra azért befizethetünk
Galéria: Bakancslista
Fotó: Thomas Koehler / Europress / Getty

Travelo tipp: Aki világ körüli hajózás helyett megelégszik csak egy kisebb térség felderítésével, itt tudja átböngészni a tenger- és óceánjárós utak kínálatát. A Földközi-tenger szigeteire fókuszáló út ára például 189 900 forinttól indul. Azoknak, akik a világ körüli úthoz közelebb álló megoldást keresik, de saját hajó híján csoporttal vágnának neki a nagy kalandnak, az általában tavasszal és ősszel foglalható, extra hosszú utakat javasoljuk. Ekkor viszik át a nagy társaságok hajóikat a Földközi-tengerről a Karib-szigetekre, vagy fordítva. Ezek az utak akár több mint 20 naposak lehetnek, és bár nem olcsók, de ár/érték arányban biztosan megérik a befektetést. A Costánál például 784 eurótól indulnak az ilyen típusú utak.

Kivimadártól az oroszlánfókáig

"Hegyek, völgyek, tenger, óceán... Új-Zélandon minden fellelhető egy helyen, és gyönyörű" – írta egy olvasónk. Bár japán bambuszerdőben tett kirándulásra éppúgy lehetett szavazni, mint a sarki fény megtekintésére, látogatásra egy kínai pandarezervátumban, vagy éppen a Feröer-szigetek elképesztő vulkanikus tájainak bejárására, az abszolút befutó a Gyűrűk Urának forgatási helyszíne, a Föld legelszigeteltebb állama, azaz Új-Zéland lett. Fekvéséből adódóan számos ritka növény- és madárfaj maradt fenn. Az egyedülálló természeti környezet miatt több nemzeti parkja és szub-antarktikus szigetei is felkerültek a világörökségi listára.

40 óra utazás és már túrázhatunk is!
Galéria: Bakancslista
Fotó: Jo Hale / Europress / Getty

Travelo tipp: Tény, hogy Új-Zéland gyönyörű, de az is, hogy nagyon messze van, éppen ezért nagyon drága is eljutni de. Ha például most úgy döntenénk, március elején nekivágunk Aucklandnek, Új-Zéland legnagyobb kiterjedésű és népességű városának, 480 ezer forintba kerülne fejenként a retúr repjegy a British Airways-nél. Ami az áránál is rosszabb, az az út hossza: a 38 órás úton 3 átszállást is abszolválnunk kell, egyet Londonban, egyet Szingapúrban és egyet Sydney-ben is.

Az elvarázsolt japánok mindenkit izgatnak

Aki azért indul útnak, hogy egy, a sajátjától gyökeresen eltérő kultúrát ismerjen meg, nagy valószínűséggel Japán felé veszi az irányt. Ez derült ki legalábbis szavazásunkból: legtöbb olvasónk a szigetország elvarázsolt mesevilágára kíváncsi nyomógombos vécédeszkástul, színpompás Harajuku-öltözékestül, onszenestül, bentó-dobozostul.

Japán utcafesztivál
Galéria: Bakancslista
Fotó: Buddhika Weerasinghe / Europress / Getty

Travelo tipp: Japán kalandból többet is találnak oldalunkon. Hokkaidón síelne, az anime-rajongók világát fedezné fel Tokióban, vagy éppen cseresznyevirágzáskor járná be a szigetországot? Ide kattintva megtalálja az összes utat, az árak 167 900 forinttól indulnak (persze ebben a repjegy ára még nincsen benne). A szervezett utaknál autentikusabb élményre vágyik? Olvassa el a magyar szakos oszakai diákok személyes tippjeit mielőtt nekivág az útnak!

Időutazás négy keréken

Érdekes lehet Angkor Wat, a tibeti Potala palota és a milliószor lefotózott Tádzs Mahal, de olvasóinkat az amerikai álom még ennél is jobban izgatja. Az életben egyszer végigautózni a 66-os úton: erre vágynak a legtöbben. A legendás országút építését 1926-ban kezdték meg, és komplett megépítéséhez csak 11 évre volt szükség. Kezdetben a 62-es számot kapta, a 66-os elenevezés végül azért ragadt rá, mert ezt könnyebb volt megjegyezni, kimondani és érdekes volt hallani. A 66-os ma a történelem viszontagságainak ellenére teljes szakaszában járható. A régi útpályát mindenhol felújították, a régi éttermek és benzikutak miatt az itt autózó úgy érezheti magát, mintha a történelem valamely korábbi éveiben furikázna - írja róla a Wikipédia.

Travelo tipp: A Chicagóból Santa Monicáig tartó közel 4000 kilométeres út napi 8 óra vezetéssel számolva körülbelül 5 nap alatt tehető meg. Chicagóba Budapestről jelenleg a Deltával (egy Amszterdami átszállással) 263 ezer forintért juthatunk el oda-vissza.

Vonatozás 150 órán át

A vasútőrültek örömére utolsó kategóriánkban két jelöltre, a transzszibériai és a transzkanadai expresszre lehetett szavazni, ezek közül előbbi, vagyis a 9300 kilométeres transzszibériai expressz volt a befutó. A világ leghosszabb, és leghíresebb vasútvonalát 1891-ben kezdték építeni, és 1903-ban adták át a forgalomnak.

Bár a transzszibériai expresszen
Galéria: Bakancslista
Fotó: Sovfoto / Europress / Getty

Kelet-nyugati irányban nagyjából 7000 kilométeres, míg észak-déli irányban 3500 kilométeres távolságot tesz meg, 8 időzónát keresztez. A vasútvonal mentén 87 város található, azaz nagyjából 110 kilométerenként egy. A Moszkvából induló Oroszország expressz menetrend szerint 147 óra 59 perc alatt teszi meg az utat - írja róla a Wikipédia.

Travelo tipp: Az 1000út utazási iroda 2014 augusztusára szervez utat a transzszibériai expressz kipróbálására, és a Bajkál-tó környékének megismerésére. A 9 napos út repjegy nélkül 219 000 forintba kerül fejenként, további részletek itt olvashatók.

A magyarok bakancslistája a Travelo adatai szerint

Nyaralás a Karib-térségben
Világ körüli hajóútra menni
Felfedezni a természet sokszínűségét Új-Zélandon
Megismerkedni Japán kultúrájával
Végiautózni a 66-os úton
Végigzakatolni a transzszibériai expressz útvonalán

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek