Fidzsi-szigetekre, transzszibériai expresszre vágyik a magyar

Arról kérdeztük olvasóinkat, hova szeretnének életük során mindenképp eljutni, hogy összeállíthassuk a magyarok bakancslistáját. Paradicsomi szigetek, elképesztő tájak és védett állatok éppúgy szerepeltek a válaszok között, mint vallási épületek vagy ejtőernyős ugrás a piramisok felett.

Egy korábbi felmérés szerint a harmincas britek közül sokan fognak hozzá annak összeírásához, hogy mit szeretnének még látni a világból hátralevő életük során. Azért ekkor, mert így még jó eséllyel elég idejük van arra, hogy meg is valósítsák, amit megálmodtak maguknak. Az is kiderült, hogy közülük a legtöbben a sarki fényt néznék meg, de az egyiptomi piramisok meglátogatása, egy afrikai szafari, vagy egy jó velencei gondolázás is sokakat izgat.

Kíváncsiak voltunk, itthon mi a helyzet, mi szerepel olvasóink bakancslistáján, vagyis hogy mi, magyarok, mire vágyunk, hová utaznánk el mindenképp halálunk előtt. Kérdésünkre rengeteg válasz érkezett, most ezekből szemezgetünk. Ha még nem nyilvánított véleményt, most szavazhat, melyikhez lenne leginkább kedve!

Paradicsomi helyek

Virító zöld szigetek, pálmafák, szikrázó napsütés, mélykék tenger... Kinek ne lenne kedve életében legalább egyszer egy ilyen helyen süttetni a hasát? Olvasóink így vélekednek, több egzotikus helyszín is bekerült a magyar bakancslistába.

Mauritius, a külföldi esküvők egyik kedvelt helyszíne
Galéria: Bakancslista Travelo módra
Fotó: IDEE PER VIAGGIARE / Flickr.com

 Volt, aki a Karib-térségben, leginkább Haiti szigetén töltene el pár hetet, de méltán volt népszerű a Csendes-óceán déli részén található, képeslapokra illő Fidzsi-szigetek is. A tengerparti esküvők és nászutak közkedvelt célpontja, a Madagaszkártól kilencszáz kilométerre keletre fekvő apró szigetállam, Mauritius is az álmok tárgya. Persze egy ilyen lista nem lehet teljes a Fülöp-szigetek nélkül. Olvasónk itt nem csupán a lábát lógatná, hanem búvárkodni szeretne a manta ráják között.

Tipikusan az a pillanat, amikor nem tudja az ember, hogy elolvadjon, vagy meneküljön
Galéria: Bakancslista Travelo módra
Fotó: Yuxuan Wang / Flickr.com

 

De voltak olyan olvasóink is, akiket a tengerpart mellett az izgalmas városok éppúgy érdekelnek, így került fel a magyar bakancslistára a brazíliai Salvador da Bahia is. Karcsú derekú pálmák a parton, izgalmas óváros tarka épületekkel és izgalmas ünnepi rendezvényekkel, hát kell ennél több?

Ha csak egyet választhatna, melyik helyen pihenne legszívesebben?

A Karib-térségben - 128
A Fidzsi-szigeteken - 64
Csakis Mauritiuson! - 52
A Fülöp-szigeteken búvárkodnék - 30
Egyszerre strandolnék és várost néznék, Salvador da Bahia - 56
Egyik helyen sem - 67

 

Extrém vágyak

Aztán vannak olyanok, akiknek még egy színpompás brazil város sem elég izgalmas. Az ő bakancslistájukon olyan elemek szerepelnek, mint például helikopterből ejtőernyővel kiugrani Las Vegas, vagy az egyiptomi piramisok felett.

Ugrás Las Vegasra, csak a zsetonokat el ne hagyjuk út közben
Galéria: Bakancslista Travelo módra
Fotó: Molmdaw / Flickr.com

 

De volt olyan is, aki életében egyszer Patagónia partjait mindenképp végig szeretné vitorlázni. És hogy ez miért került az extrém kategóriánkba? "Férjem tapasztalt vitorlázó és szerinte ez veszélyes, de fene bánja egyszer élünk" – írta álom célpontjával kapcsolatban olvasónk.

Patagónia nem csak vitorlásról nézve lenyűgöző
Galéria: Bakancslista Travelo módra
Fotó: Mike Mellinger / Flickr.com

 

Szintén a hajóknál maradva, több levél is érkezett, amiben egy világ körüli hajóútról álmodoznak olvasóink, így természetesen ez is felkerült a listánkra.

Melyiket merné kipróbálni az extrém vágyak közül?

Ejtőernyővel ugranék Las Vegas/a piramisok fölé - 29
Patagónia partjainál vitorláznék - 59
Világ körüli hajóútra mennék - 222
Egyik sem - 51

 A természet csodái

Sokan viszont az extremitások helyett Földünk természeti csodáit szeretnék életük során legalább egyszer megpillantani. Védett állatok, elképesztő vulkanikus tájak és izgalmas természeti jelenségek is gyakran előfordultak olvasóink leveleiben. Volt, aki akkor érezné teljesnek életét, ha eljutna egy kínai pandarezervátumba, többen szavaztak a briteknél befutó sarki fény megtekintésére, de volt olyan is, aki egy japán bambuszerdőbe szeretne eljutni halála előtt.

Protonok és neutronok csodálatos játéka
Galéria: Bakancslista Travelo módra
Fotó: Steven Kazlowski / Northfoto

 

És ha már az izgalmas erdőknél tartunk: az Amazonas esőerdejének felfedezésére is vállalkozna egyik olvasónk. Más inkább Alaszka vadregényes tájait ismerné meg behatóbban, de Izland forró gejzírjei és a Feröer-szigetek elképesztő vulkanikus tájai is többeknél előfordultak.

Az orka 9 tonna, a hajó jó, ha 500 kiló
Galéria: Bakancslista Travelo módra
Fotó: José Rambaud / Flickr.com

 

Kardszárnyú delfineket kutató hajón utazni is életre szóló élménynek ígérkezik, akárcsak Új-Zélandon túrázni, ahol – ahogyan olvasónk írta – "hegyek, völgyek, tenger, óceán... Itt minden fellelhető egy helyen, és gyönyörű". (No meg valószínűleg a Gyűrűk Ura is elég sokat nyom a latba ennél az álomnál.)

Panda, bambusz vagy vulkanikus táj? Melyiket választaná?

Kínai pandarezervátum - 20
Japán bambuszerdő - 8
Sarki fény - 61
Amazonas esőerdeje - 53
Alaszka - 44
Izland - 38
Feröer-szigetek - 12
Kardszárnyú delfineket kutató hajó - 16
Új-Zéland - 121
Egyiket sem - 14

 

Találkozás idegen kultúrákkal

Persze mit érne az egész utazás az emberek, az életre szóló találkozások nélkül? Sokan vélik így olvasóink közül, hiszen több olyan levelet is kaptunk, amiben a felsorolt országok meglátogatását azzal indokolták, hogy a helyi kultúrát és embereket szeretnék megismerni.

Egy hamisítatlan koreai koncert, ami legalább annyira népszerű ott, mint a StarCraft
Galéria: Bakancslista Travelo módra
Fotó: bubbletea / Flickr.com

 

Így aztán többen Japánba szeretnének eljutni – van, aki egyenesen nászútra –, más Mongóliát, Kazahsztánt vagy Kirgizisztánt ismerné meg az ott élőkkel együtt. A fentiek mellett Dél-Koreára is jött egy szavazat, olvasónknak igazán speciális álmai vannak: egy K-pop koncertet szeretne végigbulizni az ázsiai országban.

Ha tehetné, melyik országban barátkozna legszívesebben a helyiekkel?

Japánban - 171
Mongóliában - 62
Kazahsztánban - 28
Kirgizisztánban - 32
Dél-Koreában (egy k-pop koncerten) - 20
Egyik helyen sem - 37

 

Amit egyszer mindenkinek látni kell

Vannak olyan látnivalók, amikről ha egyszer lát az ember egy felvételt, élete hátralevő részében oda kívánkozik. Ilyen például a kambodzsai Angkor Wat, ahol a napfelkelte különösen mesés.

Napfelkelte az Angkornál, Kambodzsában
Galéria: Bakancslista Travelo módra
Fotó: Redhawk1700 / Flickr.com

 

Vagy az indiai Tádzs Mahal, amit mindenki szeretne egyszer megnézni és lefotózni magának, akkor is, ha már több millió hasonló kép készült róla. De a legendás amerikai 66-os út, vagy a tibeti Potala palota, Lhásza városa mellett, is ilyen hely.

Önt melyik híres látnivaló ejtette rabul?

Angkor Wat - 95
Tádzs Mahal - 64
66-os út - 112
Potala palota - 46
Egyik sem - 31

 

Zakatolás hegyen-völgyön

A fent felsorolt utazási álmok mellett kénytelenek voltuk létrehozni még egy kategóriát, annyian szeretnének átvonatozni a fél Földön. A műfajban a legnépszerűbb a 9300 kilométeres transzszibériai expressz volt, de többen említették a transzkanadai expressz vonatot is. "Tudom, hogy mindenki a transzszibériaira van ráizgulva, ugyanakkor Kanada sokkal szebb és izgalmasabb. Óceán, fenyőerdők, Sziklás-hegység, Niagara, fenyőerdők, másik óceán. Sajnos ennyi pénzem még sose volt, de reméljük, egyszer összejön" – írta róla olvasónk.

Ha tehetné, végigutazná valamelyik vasútvonalat a kettő közül?

Igen, a transzszibériait - 219
Igen, a transzkanadait - 151
Nem, egyiket sem - 26

 A Travelo csapatának bakancslistája

Végezetül, körbekérdeztünk kollégáink között, ők mit szeretnének még látni vagy éppen kipróbálni életük során. A legizgalmasabb válaszok a következők voltak:

  • Egész hátas tetoválás Japánban
  • Megnézni az Iguazú-vízesést
  • Eljutni a Tádzs-Mahalhoz
  • Hőlégballonozni a Serengeti park felett
  • Űrturistáskodni
  • Megnézni a Machu Picchut
  • Bejárni Ománt és az 1001 éjszaka meséinek helyszíneit
  • Egy hétig bulizni egy japán nagyvárosban
  • Két hónapot eltölteni egy lakatlan szigeten
  • Párizsban nászutazni
  • Bora Borán egy cölöpökön álló bungalóban nyaralni
  • Autóval bejárni Dél-Olaszországot
  • Világ körüli hajóútra menni


Köszönjük, hogy szavazott, az eredményekről hamarosan beszámolunk!

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek