A thai tüntetőknél veszélyesebb a napszúrás

Némi elővigyázatosság nem árt, és konzuli védelemre is érdemes jelentkezni Thaiföldre indulás előtt. Pánik azonban nincs, félni nem kell, és Bangkokban is lehet turistáskodni - állítják egybehangzóan turisztikai szakemberek, éppen kint nyaralók és helybéli bloggerek.

Thaiföld télen az egyik legnépszerűbb úticél, pálmafás strandjaira özönlenek a magyar nyaralók. A hétvégén kialakult, újabb bangkoki tüntetések kapcsán azonban az utóbbi napokban egyre többen kezdtek találgatásokba a város biztonsági helyzetét illetően. A megmozdulások javarészt békés keretek között zajlanak: a kormány lemondását követelő demonstrálók thai zászlókat lengetnek, sípokat fújnak és az aszfalton piknikeznek.

Igaz, az elmúlt héten két alkalommal (szombaton és szerda hajnalban) is a tüntetők közé lőttek ismeretlen fegyveresek, többeket megsebesítve. Szerdán pedig egy kisebb robbanószerkezetet dobtak egy bangkoki rezidenciára, amely Abhiszit Veddzsadzsiva volt miniszterelnök tulajdonában áll. A kormányfő nem volt otthon, a robbanásban senki nem sérült meg. És amíg korábban az utcára vezényelt rendőrök és katonák tétlenül nézték a történteket, addig egy általunk megkérdezett utazási iroda külképviselete szerint tegnap megerősítették az utcákon a biztonsági készültséget.

Cikkünk megjelenése után kaptuk a hírt, hogy robbanás történt Bangkokban egy kormányellenes tüntetőmenetben, a mentők szerint legalább 28-an megsebesültek. A rendőrség közlése szerint pokolgép robbant, a demonstrálók szóvivője azt mondta, hogy kívülről dobtak be egy robbanóeszközt a tüntetők egyik elöl haladó teherautójára. Egyelőre nem tudni, mennyire súlyos a sebesültek állapota.

Vajon mennyire biztonságos Bangkok? Utánajártunk, mire számítson egy Thaiföldre tartó turista.

 

A tüntetők január 14-én több fontosabb közlekedési csomópontot is lezártak
Galéria: Thaiföldi tüntetés
Fotó: Paula Bronstein / Europress / Getty

 

Nem árt az óvatosság

 

A Külügyminisztérium egyelőre nem vette fel Bangkokot tiltólistájára: weboldalán évek óta változatlanul az a figyelmeztetés szerepel, hogy Thaiföld legdélebbi tartományai, vagyis Narathiwat, Yala, Pattani, Songkhla és Satun azok, amelyeknél az utazás fokozott biztonsági kockázatot rejt magában. Itt ugyanis aktívak a muszlim szeparatista terroristák. Az ország többi részében, így a fővárosban is, "az általános közbiztonság megfelelő, az idegenforgalom feltételei biztosítottak".

Ugyanakkor, mivel a meghirdetett lezárások fokozottan érintik a turisták által látogatott városrészeket és az üzleti negyedeket is, nemrég arra hívták fel a Thaiföldön tartózkodó, illetve ide utazók figyelmét, hogy Bangkokban "tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot és feltétlenül kerüljék a politikai színezetű tömegmegmozdulásokat. Amennyiben akaratlanul egy politikai demonstráció közelébe kerülnek, a lehető leggyorsabban hagyják el a helyszínt." Emelett érdemes minden kinn tartózkodónak regisztrálnia magát konzuli védelemre, ezt ezen a linken lehet megtenni.

"Úgy gondoljuk, nincs komoly veszély Thaiföldön, pláne a tengerparti üdülések esetében. Ezek teljesen problémamentesek. Bangkokban járva el kell kerülni az összes tömegrendezvényt, ne avatkozzunk be idegen ország politikai belügyeibe! Figyeljünk egymásra és csomagjainkra, indulás előtt pedig minimum egy közepes erősségű biztosítást kössünk és minden rendben lesz" – mondta el a szükséges óvintézkedéseket firtató kérdésünkre Karácsony Iván, a QBE biztosító munkatársa.

 

Turisták Koh Phi Phi Don szigetén
Galéria: Thaiföldi tüntetés
Fotó: Kaveh Kazemi / Europress / Getty

Hasonlóan vélekedik Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége kommunikációs főosztályvezetője is. Ő azt tanácsolja, biztosításkötésnél három szempontot vegyünk figyelembe. Egyrészt érdemes olyan biztosítást választani, ami a poggyászkéséssel, járatkéséssel kapcsolatos kockázatot is tartalmazza. Másrészt az ázsiai országokban fertőzés bármikor előfordulhat, így a kórházi-orvosi kezeléshez szükséges limitet mindenképpen javasolt figyelembe venni. Amennyiben pedig búvárkodnánk, dzsungeltúráznánk, akkor fontos, hogy a választott biztosítás tartalmazza ezeket a kockázatokat is.

Egyik kolléganőnk szülei egyébként pont január 13-án, hétfőn indultak több hetes hátizsákos thaiföldi túrára, egész pontosan abba a Krabi tartományba, melyet eddig a tömegturizmus még nem hódított meg, és ahol Ao Nangból kalandtúrákat indítanak a környező szigetekre. Mint mesélik, az orosz Aeroflot légitársasággal utaztak, telt házas gépen és a bangkoki repülőtéren nem hogy pánikhangulattal nem találkoztak, de egyenesen özönlöttek a turisták a reptérről a városba. Bangkok belvárosát leszámítva ugyanis más területet nem érintenek a zavargások.

 

Egy órával hamarabb kell kiérni a reptérre

 

Ezt mondja Simon Karolina, az Ázsiaspecialista utazási iroda vezetője is, aki hozzáteszi, hogy thaiföldi utat senki nem mondott le náluk az utóbbi napokban. Bár hétfőn még arról lehetett olvasni, hogy harmincnál is több thaiföldi járatot töröltek, az általunk megkérdezett iroda utasait például ez nem érinti. Az iroda ugyanis a phuketi nyaraló programokat például szingapúri városlátogatással köti össze, így Bangkok kikerülésével utaztat a thai szigetekre.

 

A kormány lemondását követelik
Galéria: Thaiföldi tüntetés
Fotó: Paula Bronstein / Europress / Getty

A bangkoki szervezésük kapcsán annyi változásról tudott beszámolni, hogy a kinti szolgáltatók egy órával korábbra hozták a hotelből a repülőtérre induló transzfer időpontját. Mindez a biztonsági eljárás része, és tényleg csak arra szolgál, hogy az utasok garantáltan időben érjenek ki a nemzetközi járatok indulásához.

Az utazási iroda vezetője szerint, habár a város hangulatát befolyásolják a demonstrációk, a főbb látványosságok környékén a turisták szinte semmit nem érzékelnek a tüntetésekből: "Úgy látjuk, hogy az utasok bizonytalanok a bangkoki helyzettel kapcsolatban, azonban a helyszínen megbizonyosodnak róla, hogy nincs komolyabb okuk az aggodalomra, hiszen az események nem a turistákat érintik. Thaiföld egyik fő bevételi forrása az idegenforgalom, így különösen ügyelnek arra, hogy a látogatókat semmilyen veszélynek ne tegyék ki. Ennek ellenére mindenkinek azt javasoljuk, hogy mielőtt elhagyja szállását, a recepción érdeklődjön a napi helyzetről, és kerülje el a tüntetések közvetlen helyszíneit."

 

Mintha több autómentes nap lenne

 

Bangkok Charlie, a Thai blog szerzője keddi bejegyzésében azt írta, hogy a helyzet leginkább egy autómentes napra hasonlít, mert bár a tüntetők több nagyobb belvárosi kereszteződést is blokkoltak, az autósokat a kordonnal lezárt terület előtt elterelik, így az utak sokkal járhatóbbak lettek. A bangkokiak többsége tömegközlekedik vagy motorkerékpárral jár, az üzletek, éttermek, plázák továbbra is nyitva vannak, a főbb turistalátványosságok szabadon megközelíthetők, ezek környéken ugyanis nincsenek tüntetések. Ugyanakkor a világ legnagyobb Arany Buddha-szobor otthonaként ismert Wat Traimit előtt például csak lézengenek a turisták.

A blogger szerint ugyanis bár mindenhol nyugalom van, érezhetően kevesebb Bangkokban a turista. Egy általa megkérdezett hotel recepciósa azt mondta, hogy januárban kétszer ennyi vendégük szokott lenni. Mindenesetre azt javasolja az odaérkező turistáknak, hogy a skytrain vonala közelében keressenek szállást, vagy a folyó mellett, ahonnan hajóval könnyen elérhetik a népszerű templomokat és látnivalókat.

 

A Wat Phrathat Doi Suthep templom Chiang Mai-ban
Galéria: Thaiföldi tüntetés
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

"A tüntetők teljes Bangkokot nem tudják megbénítani, a taxisok és a minibuszosok ismerik az útvonalakat, tudnak úgy közlekedni, hogy elkerüljék a problémás helyeket. Ha pedig a Skytrainen, belvárosban összefutunk tüntetőkkel, nem kell aggódni, csak mosolyogni rájuk. Ők is ezt fogják tenni. Persze azt nem javaslom, hogy késő este is a tüntetések közelében maradjunk. Az ördög ugye nem alszik, jobb az elővigyázatosság" – vélekedett a blogger.

Thaiföldön a legnagyobb veszélyt a turistákra tehát továbbra is az erős napsütés, a csapvíz és a hámozatlan gyümölcs jelenti. "Ne együnk az utcán, vigyázzunk, hogy csak érintetlen és sértetlen palackozott folyadékot fogyasszunk, ne menjünk délidőben a napra, kalapot, napszemüveget mindig használjunk. A szállodában is csak sült és főtt zöldséget együnk, a gyümölcsöt pedig hámozzuk meg. Hasmenés, hányás esetén azonnal forduljunk orvoshoz" – tanácsolja Karácsony Iván.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

 

Kormányváltó melltartót is árulnak a bangkoki tüntetők 
Kisgyerekes kortárs képzőművész helyszíni beszámolója a bangkoki barikádok mögül. A város továbbra is biztonságos a turisták számára, a tüntetők pedig vicces szuveníreket árulnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek