Megállt az élet Bangkokban

A tüntetők hét nagyobb közlekedési csomópontot lezártak, a légitársaságok sorra törlik járataikat. Szombaton a tömegbe lőttek a Khao Szan út környékén, heten megsebesültek.

A thaiföldi közlekedési minisztérium pénteken közölte, hogy az ellenzék által beharangozott tömegmegmozdulások miatt nagy külföldi légitársaságok több mint harminc thaiföldi járatot töröltek. Az ellenzék fogadkozott ugyan, hogy nem fogja akadályozni a bangkoki nemzetközi repülőterek működését, de olyan nagy cégek törölték járataikat, mint a Singapore Airlines, a Hong Kong Airlines vagy a Cathay Pacific ázsiai légitársaság. A helyi média szerint a kisebb légitársaságok is sorra törlik bangkoki charterjárataikat.

A thaiföldi kormány távozását követelő tüntetők. Galéria: Tüntetés ThaiföldönBarbara Walton / MTI

 Jinglak Sinavatra miniszterelnök azt ígérte, hogy a hatóságok minden támogatást megadnak a turistáknak. Az idegenforgalmi hatóságok szerint azonban az ellenzéki akciók miatt az ágazat januárban 18 milliárd baht (125 milliárd forint) veszteséget fog elkönyvelni, a Bangkokot felkereső turisták száma pedig 400 ezerrel csökken.

A tüntetők a kormány lemondását követelik, és a februárra kiírt előre hozott választások elhalasztását. Jinglak Sinavatra most tanácskozásra hívta meg az ellene tüntetőket és az ellenzéki pártokat miközben a demonstrálók számos fontos csomópontot elfoglaltak és megbénították a közlekedést Bangkokban.

A tüntetők hét kulcsfontosságú és több kisebb kereszteződést megszálltak, barikádokat és kisebb sátortáborokat emeltek. A megmozdulás miatt, amellyel a kormány lemondását akarják elérni, a legtöbb iskola és üzlet zárva maradt, és helyszíni beszámolók szerint a thai főváros lakosainak nagy része nem hagyta el otthonát. Bár az autóforgalom korlátozott, a vízi és kötöttpályás tömegközlekedés egyelőre működik.

Az utcára vezényelt rendőrök és katonák tétlenül nézték a történteket. Jelentések szerint a megmozdulás békés keretek között zajlik, a tüntetők thai zászlókat lengetnek, sípokat fújnak és piknikeznek az aszfalton.

Szombaton azonban korántsem ilyen békés volt a helyzet: ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a thaiföldi kormányellenes tüntetők egyik bangkoki táborára szombat hajnalban, a támadásban hét ember sebesült meg, egyikük súlyosan. A támadás helyszínétől néhány száz méterre található a hátizsákos turisták egyik kedvelt környéke, a Khao Szan út.

Mint már korábban írtuk, a magyar Külügyminisztérium konzuli szolgálata fokozott elővigyázatosságra és a politikai színezetű tömegmegmozdulások elkerülésére kéri a Bangkokba készülő magyarokat. Javasolják minden Bangkokba látogató magyar állampolgárnak, hogy regisztrálja magát konzuli védelemre a https://ap.mfa.gov.hu/adatlap_konzuli_vedelemhez/ oldalon.

A nagykövetség 24 órában elérhető, vészhelyzetben hívható ügyeleti száma: külföldi hívószámról: +66-81-875-4610 thaiföldi hívószámról: 081-875-4610.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek