Ingyen koncertek és grátisz túra Ausztriában

Ausztria az utcai zenei fesztiválok mekkája, és közülük néhány ingyenes. A bécsi Dunasziget-fesztivált, a Life Ball ingyenes divatbemutatóját, vagy a grazi La Strada színházi fesztivált rengeteg turista látogatja. Ha Salzburgban járunk, a Hangar 7 magángyűjteményt érdemes megnézni, akik pedig az Alpokba vágynak, ingyen hegyi túrán vehetnek részt.

Az élet drága, de a kultúra nem kerül sokba az európai fővárosokban. Mint arról már korábban beszámoltunk, a múzeumok nagy része ingyen látogatható Londonban, Barcelonában, vagy Párizsban. Ez Bécsre pont nem jellemző, sokkal inkább a zenei programok, fesztiválok azok, amelyeket szűkebb költségvetéssel is be lehet tervezni az utazásba.

A bécsi vidámpark odalentNorthfoto

 Az osztrák főváros az ingyenes programjaival gondolt a családosokra, bár ha a családban tizenévesek is vannak, ők jó eséllyel halálra unják magukat.

Könyvtár nem kölcsönzésre

Ha már Bécsben járunk, az Osztrák Nemzeti Könyvtárat a Josefsplatzon érdemes útba ejteni, oda például ingyen be lehet lépni. Több mint 200 ezer kötetet őriznek az épületben, a gyűjtemény bemutatja az osztrák történelmet, politikát, és a művészeteket. A könyvek mellett tíz speciális gyűjtemény is megtalálható itt. Kéziratok, térképeket, plakátok is színesítik a kollekciót, de vannak archivált zeneművek is, és itt található egy, a világon egyedülálló papiruszgyűjtemény.

A bécsi múzeumok világhírűek, de közülük csak egy ingyenes, a MAK, és az is csak szombaton. A gyűjtemény a formatervezés köré épült, a középkortól kezdve láthatunk jellegzetes tárgyakat, üvegeket, porcelánokat, ezüstöket, textileket, és persze bútorokat is. A leghíresebb kiállítási tárgyak közé tartozik a bécsi műhely hajlított formájú Thonet bútorai, valamint Gustav Klimt szecessziós alkotása, amelyet a brüsszeli Palais Stoclet frízéhez készített.

Jó szállások Bécsbe
Az év elején a Travelón már összegyűjtöttük, milyen szálláslehetőségek akadnak az osztrák fővárosban.
A legolcsóbb lehetőségek közt szóba jöhet a HomeAway, amelyik remek árú, több embernek megfelelő, tiszta, kényelmes lakásokat kínál. A bécsi lakás ára végtakarítással, péntek déltől vasárnap estig, négy embernek összesen 130 euró volt az adventi időszakban.
Ennél drágább árkategóriába artoznak az apartmanhotelek. A La Scala Appartmentsnál érdemes foglalni, ahol 40 euró/2 fős apartman/éj áron már lehet szobát kapni, de konyha nem tartozik hozzá.
A szállodáknál némileg olcsóbbak és nagy hagyománnyal bírnak Bécsben a panziók. A Pension Residence egy öreg bérház két felső emeletét foglalja el Bécs legközepén, az első kerületben. A kétszemélyes szobák reggelivel 90-110 euróba kerülnek szezontól függően.

Vidámpark minden évszakban

Akik elég türelmesek, és tudnak október 26-ig várni az utazással, azok ingyen végiglátogathatják az összes, bécsi múzeumot, aznap ugyanis, nemzeti ünnep lévén mindegyik képtár belépő nélkül fogadja a vendégeket.

Mint látnivaló, a Prater parkban található vidámpark sem utolsó. A parkba ingyen beengednek, de a játékoknál fizetni kell, ha szeretnénk valamelyikre felülni. A világ egyik legrégebbi vidámparkjáról van szó, az 1800-as évek végén épült, és a patinás óriáskerék, Riesenrad még ma is működik. A szezon márciusban kezdődik, de a park egész évben fogadja a turistákat. Természetesen a parkok, templomok, piacok Bécsben is ingyen látogathatók ugyanúgy, mint máshol.

A 2007-es Life Ball színeiNorthfoto

 Akik áprilisra tervezik az utazást, 15-én könnyen összefuthatnak a bécsi maraton résztvevőivel, és találnak néhány ingyenes, húsvéti kirakodóvásárt. Az étkezést nem feltétlenül olcsó, de annál könnyebb megoldani, ha laktatóra vágyunk.

Komolyzene mindenkinek, aki szereti

Ami az ingyenes fesztiválokat illeti, Bécsben nem a huszonévesek járnak a legjobban, mert főleg komolyzene és jazz jár az érettebb partiarcoknak. Az ingyenesen látigatható fesztiválok közül a a leghosszabb a Rathausplatzon minden évben megrendezett zenei filmfesztivál, amely idén június 30. és szeptember 2. között lesz.

A program részleteit majd májusban teszik közzé, de az elmúlt évek hagyományai alapján a fesztiválon javarészt komolyzenei filmeket mutatnak be. Tavaly a 150 éve született Gustav Mahler és a halálának századik évfordulójához érkezett Liszt Ferenc művei kapták a fő hangsúlyt, és a fesztivál újdonságának számított két, élő operaközvetítés. A müncheni opera Fidelio előadását, majd pedig a Bécsi Operaház Verdi Simone Boccanegra előadását közvetítették.

Ingyen divatshow és etno fesztivál

A május 19-i bécsi Life Ball fesztiválnak csak a nyitóeseménye ingyenes, illetve az este folyamán látható divatshow. Ez az esemény az AIDS elleni küzdelem jegyében indított, európai jótékonysági rendezvények közül a legismertebb. A Rathausplatzon híres divattervezők kollekcióit mutatják be, amelyet az óriási tömegben több helyen kivetítenek.

Az etno híveinek és családosoknak ajánjuk a idén június 22-24. között megrendezendő, három napos Dunasziget-fesztivált, amelyik az elmúlt évek során komoly rendezvénnyé nőtte ki magát. A fő színpad a Brigittenau-i híd és a gyorsvasúti híd között áll majd, ahol hétvégén koradélután kezdődnek a programok. Minden évben közel kétezer művész lép fel.

Salzburg: a Hangar 7 kihagyhatatlan

Salzburgban egész évben egymást érik a zenei fesztiválok, de csupán néhány olyan rendezvény van, amelyet belépő nélkül látogathatunk. A Jazz and The City október 10-től 14-ig lesz, amikor is egy sor ingyenes koncert lesz a kávéházakban, éttermekben, és az óváros terein.

Salzburg fesztivál nélkülNorthfoto

 A salzburgi reptéren található Hangar 7 gyűjteménye nemcsak repülőgépfanoknak élmény. A gyűjteményt a Red Bull cégtulajdonosa, Dietrich Mateschitz alapította, akinek milliárdos hobbija a repőlők, helikoptereket, versenyautók gyűjtése. Az egykor erre használt hangárt nagyon régen kinőtte a gyűjtemény, ezért a 2000-es évek eleje óta már egyedi üvegpalotában láthatjuk a gépeket. A hangárban működik egyébként a TV Paprika műsoraiból már ismert Ikarus étterem is. Azt nem ígérhetjük, hogy olcsó a kaja, de a gépparkot ingyen végig lehet nézni.

Graz: Dirndli és George Benson

Stájerország fővárosában, Grazban a La Strada utcafesztivál az egyik legjobb ingyenes program. A fesztivál a színházak és operák előtti időkbe vezet vissza, amikor előadásnapokon a városok utcái és terei szolgáltak színpadként is. Az elmúlt harminc évben pedig újra népszerű az utcaszínház. Graz ezért évente egy alkalommal, augusztus első hetében egy összefüggő színpaddá alakul.

Szintén látványos program a minden év szeptemberében megtartott Aufsteirern, amikor is minden a tradicionális zenékről, viseletekről, ételekrő szól az utcákon. Ilyenkor a hagyományos, női dirndli jellegű ruhákból egész komoly kollekció vonul fel, minden tájegyságnek a jellemző stíluselemeivel.

A városban nyáron jazzfesztivált tartanak, idén július 8-tól a hónap végéig, és a koncertek egy része ingyenes. Idén a világhírű jazzenészek közt George Benson lesz a húzónév. A másik, nagy, grazi jazzfesztivál a Murszene, amely az előbbi rendezvénnyel egyidőben lesz a Mariahilferplatzon.

Négyórás túra vezetővel

Aki túrázni vágyik az Alpokba, elcsípeti az Innsbrucki Alpesi Iskola ingyenes, négy órás hegymászótúráit, amelyeket az iskola, képzett túravezetői szerveznek. Fontos előzetesen regisztrálni, mivel csak akkor indítják a kirándulást, ha összejön 15 ember. Innsbruck Tirol tartomány székhelye, amelyik télen síparadicom. A 2000 méter magas Seegrube a legszebb pontja, amely nyáron is lenyűgöző panorámát nyújt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek