Történelmi lelet: Rábukkantak a világ eddig ismert legrégebbi festményére

Három emberi alak által körülvett, vörös színnel festett disznó – ez az, egyik indonéziai barlang falára több mint 50 ezer éve festett, nemrégiben felfedezett jelenet egy friss tanulmány szerint a világ eddig ismert legrégebbi képzőművészeti alkotása.

A Griffith Egyetem által 2024. július 3-án közzétett szóróanyagon egy 51 000 éves műalkotás látható, melyet az indonéziai Sulawesi szigetén lévő barlangban találtak megForrás: AFP/-

A szerény kivitelezésű rajz "világosan elmesél egy történetet, amely a legrégebbi ismert ősi elbeszélés", jóval idősebb, mint a franciaországi Lascaux és Chauvet barlangrajzai - fejtette ki sajtótájékoztatóján Adam Brumm régész, a Nature című tudományos folyóiratban szerdán megjelent tanulmány egyik szerzője.

Az előző rekordot - egy vadászjelenetet - ugyanez a tudóscsoport azonosította 2019-ben egy másik indonéziai barlangban, a korát akkor megközelítőleg 44 ezer évesre becsülték.

A mostani felfedezés, amelyet a Celebesz (Szulavézi) szigeti Maros Pangkep közelében lévő barlangban tettek, "első alkalommal tanúskodik arról, hogy átléptük a 50 ezer éves határt" - mondta Maxime Aubert, az ausztráliai Griffith egyetemének régésze, a tanulmány társszerzője.

Aubert szerint az a tény, hogy az emberi faj első képviselői képesek voltak egy "ilyen bonyolult" történetet elmesélni a művészet segítségével, átírhatja a Homo sapiens kognitív fejlődésének történetét.

A kormeghatározáshoz a tudósok egy új módszert alkalmaztak, amelynek segítségével lézerekkel és szoftverekkel megrajzolják a kőzetminták "térképét". A pontosabb, könnyebben kezelhető, gyorsabb és olcsóbb lézeres technikához jóval kisebb kőzetmintákra van szükség. Nem a festmény, hanem az idők során lerakódott ásványi rétegek korát határozzák meg. A festmény minimális korának megállapításához a tudósoknak sikerült hozzáférkőzniük a hozzá legközelebb fekvő réteghez.

Az eredmény szerint a barlangrajz legkevesebb 51 200 éves.

Maxim Aubert feltételezése szerint a művet vélhetően azok az első embercsoportok készítették, akik Délkelet-Ázsián áthaladva érkeztek Ausztráliába, mintegy 65 ezer évvel ezelőtt. A régész szerint csak idő kérdése, hogy régebbi mintákat is találjanak, írja az MTI.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek