300 év után először mozdítják el helyéről Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját, mely az ország legidősebb nagyharangja. Most 300 év után először emelik ki a helyéről, hogy helyreállítása után visszanyerje eredeti hangját.

300 éve itt "lakik" a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangjaForrás: Nagy Lajos

A veszprémi várnegyed megújításának részeként a főszékesegyház, a Szent István (ferences) és a Szent Imre (piarista) Templom mind a 12 harangját visszakapja, így a várba látogatóknak különleges zenei élményben lehet részük 2025-től.

„Ez a hatalmas harang 1725 óta egyszer sem hagyta el a Szent Mihály Főszékesegyház tornyát" – mondta Most Balázs nemzetközileg elismert harangszakértő a veszprémi Szentháromság harangról. A főszékesegyház északi tornyában, 47 méter magasan függő harang gróf Esterházy Imre veszprémi püspök, későbbi esztergomi érsek megrendelésére Franz Ulrich Scheichel harangöntő mester bécsi műhelyében készült 1723 és 1725 között.

Az „Öreg Mihályként" is emlegetett harang mind korának, mind méretének köszönhetően kiemelkedő alkotás.

Magyarország nagyharangjai közül ez a legidősebb, így tömegéről nincsenek pontos adatok, ám a szakértők becslése szerint körülbelül 3400 kilogrammos lehet, alsó átmérője pedig meghaladja a 170 centimétert.

Csodásan díszített az "Öreg Mihály"Forrás: Nagy Lajos

Az 1930-as években új harangnyelvet készítettek, és egy nem megfelelő lengőszerkezet, egy megtört vonalú acél harangjárom került rá, amely miatt nagyobb a repedés kockázata, és az addig megszokotthoz képest a hangzás is előnytelenebb lett. Most viszont igyekeznek visszaadni a hatalamas harang régi hangját.

A harang felül nézetbőlForrás: Nagy Lajos

 „Egy speciális módszerrel, heteken át hevítik a harangtestet 800 Celsius-fokosra, és egy hőpajzs alatt tartva, különleges hegesztési módszerrel szüntetik meg a csavarok helye körüli repedéseket, illetve egy új, az eredetihez hű bronzkoronát készítenek, majd ezt is visszahegesztik a harangra" – emelte ki a szakértő.

A nagyharangnak a javítást követően új harangszéket, -jármot és -nyelvet készítenek, így eredeti hangzását visszanyerve jelzi majd 2025-ben a Szent Mihály Főszékesegyház felszentelését.

A várnegyed három templomában eredetileg 12 harang volt. A veszprémi várnegyed megújítása során 2025-re a három templomba mind a 12 harang visszakerül – tudtuk meg a veszprémi várnegyed sajtóközleményéből. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek