Ezzel a három csodálatos épülettel ünnepeljük a műemlékvédelmi világnapot

Világszerte április 18-án ünnepeljük a műemlékvédelmi világnapot, amelynek célja a történelmi és kulturális örökségek megőrzése és bemutatása. Magyarország gazdag építészeti múlttal is rendelkezik, a világnap pedig kiváló emlékeztető, hogy ezeket a csodás és egyedi épületeket meg kell óvnunk a jövő generációi számára.

Magyarország egyik legszebb épülete Martonvásáron találhatóForrás: Pasztilla aka Attila Terbócs/commons.wikimedia.org

Magyarország számos lenyűgöző műemlék és történelmi épület otthona: a kastélyok, templomok, várak és más műemlék jellegű épületek nem csupán az elődeinket idézik, hanem az ország turisztikai vonzerejében is fontos szerepet játszanak.

Az alábbiakban a Baumit által életre hívott Év Homlokzata pályázat díjazott műemlékeiből mutatunk be hármat:

Martonvásári Kiskastély

A martonvásári Kastélypark területén álló Kiskastély neogótikus és romantikus stílusjegyeket hordoz. Az elmúlt években rehabilitálták a kastélyegyüttest, ennek során ez az épület is megújult, sőt, a vele egybeépített látogatóközpont a fogadóépülettel új funkciót is kapott. Rendezvényhelyszín és kiállítóterem működik benne, mely az Agroverzum Tudományos Élményközpont része. Az SHS-Építő Tervező és Kivitelező Kft. a Kiskastéllyal az Év Homlokzata 2023 pályázat műemlék kategóriájának díját nyerte el.

Forrás: Baumit

„A Művelődés Háza és Könyvtára"

Makovecz Imre egyik első, jelentős munkája volt a Sárospatakon 1983-ban felépített „A Művelődés Háza és Könyvtára". Az épület az organikus építészet ikonikus darabja lett emberarcot idéző bejárati portáljával, hatalmas csontozat-szerű tetőszerkezetével, tömegformálásával. 2013-ban műemlékké nyilvánították, majd a közel negyvenéves épületet nemrégiben korszerűsítették, homlokzatát felújították. Az organikus építészetre jellemző durvább vakolatstruktúra eléréséhez fésűs technikát alkalmaztak. A műemléképület felújítását az Év Homlokzata 2021 pályázat zsűrije különdíjjal jutalmazta.

Forrás: Baumit

Belvárosi Római Katolikus Főplébánia

A szolnoki, egykori Ferences kolostor műemlék épülete 1723-1752 között épült, barokk stílusban, Giovanni Battista Carlone egri építész tervei alapján. A kolostor homlokzata rendkívül puritán, dísztelen, mindössze a kiugró főpárkány oldja a szigorúságot. A déli homlokzatot egy, a falsíkból kissé visszametszett, timpanonos záródású tégla oromfal zárja. A külső falsíkra épített barokk ablakok keretezés nélküliek. A jelenlegi felújításkor az eredeti párkányt már nem találták, ezért a homlokzatok párkányait kérgesített polisztirol habból rekonstruálták. Az eredeti barokk ornamentikának sem volt nyoma a homlokzatokon. Az épületfelújítás az Év Homlokzata 2021 pályázat zsűrijének különdíját kapta meg – tudtuk meg a szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményből.

Forrás: Baumit

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek