Évszázados építészeti csodákat rejt a mesterséges tó mélyén rejtőző város

Az Oroszlánvárosként emlegetett víz alatti város, Shi Cheng, 40 méterrel a kelet-kínai Qiandao-víztározó felszíne alatt rejtőzik. 2001-ben a kínai kormány expedíciót indított a felkutatására. A szakértők megdöbbenve tapasztalták, hogy a metropolisz romjai a víz alatt töltött évek után is tökéletes állapotban maradtak fenn. De mi az Oroszlánváros története, és hogyan került a víz alá?

Szánt szándékkal süllyesztették el

Shi Chengről azt feltételezik, hogy a Tang-dinasztia idején kezdték építeni i.sz. 621-ben. Évszázadokon át lakott volt az egykor virágzó politikai és gazdasági központ, amely regionális székhely lehetett a középkor és az újkor hajnalán a keleti Zhejiang tartományban.

Az Oroszlánvárost a tó mélyére süllyesztettékForrás: Youtube/Printscreen

Az évszázados és gazdag történelmi maggal rendelkező Shi Cheng még a 20. században is lakott volt, mígnem 1959-ben a kínai kormány úgy döntött, hogy vízerőművet épít a környéken, és a páratlan kulturális örökségre fittyet hányva, elárasztja a műemlékvárost.

Légifelvételek a vízierőműről, amely a Qiandao-tó helyi festői területén találhatóForrás: Imaginechina via AFP/Li Zhong/Li Zhong

Ezzel nemcsak Oroszlánváros, hanem a környéken élő több, mint 300 000 ember sorsa is megpecsételődött, akiket kitelepítettek lakóhelyükről, hogy létrejöhessen az 573 négyzetkilométeren elterülő Qiandao-víztározó.

A történet kísértetiesen emlékeztet a romániai falurombolásnak áldozatul esett Bözödújfalu tragédiájára, amelyről korábban ITT írtunk.

A környék egyébként azóta is gyakran látogatott, nem a csak a tó mélyének története miatt, hanem azért, mert az elárasztások után csodálatos szigetvilág alakult itt ki.

A turisták kedvenc helye lettForrás: askarim/Shutteerstock

Kína Atlantisza

Oroszlánváros elárasztásában azonban öröm az ürömben, hogy a víz megvédte a romokat az eróziótól, és eredeti állapotukban konzerválta az építményeket és a faragványokat, melyek 26-40 méter mélységben pihennek, körülbelül fél négyzetkilométernyi területen. A romok tulajdonképpen jobb állapotban vannak a víz alatt, mintha a szél, az eső, a nap pusztította volna őket, habár színeik megfakultak.

Az időközben műemlékké nyilvánított Shi Cheng feltérképezése több, mint 20 éve tart, a búvárok a mai napig kutatják a város maradványait, igyekeznek feltérképezni és dokumentálni. A tó tükre alatt eddig feltárt város széles, kikövezett utcái 265 boltívet őriznek, amelyeket sárkányok, főnixek és oroszlánok szobrai díszítenek. A városfalak a 16., a díszes kőépítészeti munkák pedig a 18. századból származnak.

A kutatók csodájára járnak a víz alatti város szépségeinekForrás: Nihaopaul/Wikipedia

A szakértők szerint még több évbe telik, mire felkutatják a város minden területét. Addig is minden épületet, házat, utat, boltívet, falat igyekeznek feltárni, hogy végül teljes képet alkossanak arról, miként is nézett ki az ősi település.

Kína egy ideig azt tervezte, hogy tengeralattjárós túrákat indít a városba, mert úgy gondolta, hogy nagyszerű ötlet, ha Shi Cheng városát megtekinthetné a nagyközönség. Szerencsére hamar rájöttek, hogy a felbecsülhetetlen értékű történelmi kincsek sokkal értékesebbek annál, semmint, hogy idegenforgalmi látványosságot csináljanak belőlük, és ezzel kárt tegyenk bennük.

(Források: www.thearchaeologist.org, indy100.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek